ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαράζ από deals στον κλάδο τροφίμων και ποτών

pixabay

Αυξημένη παραμένει η επενδυτική «όρεξη» στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, όπως αποδεικνύεται από τις σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες που καταγράφονται από τις αρχές του 2024 και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και μέσα στο καλοκαίρι.

Πιο πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί η κίνηση του Latsco Family Office, συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση, να αποκτήσει το 30% της Eurocatering, η οποία δραστηριοποιείται στη διαλογή, μεταποίηση και διάθεση φρέσκων οπωροκηπευτικών προϊόντων, γνωστή με το brand «Φρεσκούλης». Όπως ανακοινώθηκε, χθες, Πέμπτη, το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners, μεταβίβασε στον νέο μέτοχο το 12,18% της Eurocatering – παραμένοντας το ίδιο με ποσοστό πλέον 19%. Παράλληλα το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Elikonos Capital, αποεπενδύοντας, μεταβίβασε το 17,82% που κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Σημειώνεται πως ο ιδρυτής της Eurocatering κ. Χρυσόστομος Μαυρόπουλος διατηρεί το 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Μέσα στον Ιούλιο ανακοινώθηκε επίσης η σύμπραξη των SMERemediumCap και Ιnspiring Earth, για τη δημιουργία ενός νέου ομίλου στον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου, με τη σύσταση κοινής εταιρείας, η οποία αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των Εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.». Σημειώνεται ότι τους προηγούμενους μήνες, το SMERemediumCap είχε επίσης προχωρήσει, μέσω της εταιρείας Αγριά Εμπορική ΑΕ, στην αύξηση της μετοχικής συμμετοχής του στη βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, μετά την εξαγορά του ποσοστού που είχε στην εταιρεία, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων.

Τον Ιούνιο, ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος υλοποίησε ακόμη μία σημαντική επενδυτική κίνηση, καθώς η σοκολατοβιομηχανία ΙON απέκτησε το 75% της καραμελοποιίας Λάβδας. Μετά τη συμφωνία των δύο ιστορικών ελληνικών εταιρειών, ενισχύεται περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Bespoke, της εταιρείας συμφερόντων του κ. Θεοδωρόπουλου, μέσω της οποίας υλοποιεί το πλάνο του για το «χτίσιμο» ενός «εθνικού πρωταθλητή» στα τρόφιμα.

Μέσα στον ίδιο μήνα, τέλος, γνωστοποιήθηκε και η «αλλαγή σελίδας» για την πολύπαθη τα τελευταία χρόνια, Παγωτά Δωδώνη, η οποία πέρασε στα «χέρια» της εταιρείας Βενέτη. Η τελική διαδικασία ολοκληρώθηκε έπειτα χρονικό διάστημα δύο ετών, με την εξαγορά από πλευράς της Βενέτης των χρεών που είχε η παγωτοβιομηχανία προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ και την αγορά του συνόλου των μετοχών της, από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα την Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης