ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας για την METLEN στο α’ εξάμηνο

Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανακοίνωσε σήμερα η METLEN, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία:

  • Ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε στα €482 εκατ., σε σύγκριση με €2.516 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
  • €474 εκατ. Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), έναντι €437 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.
  • €282 εκατ. Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας έναντι €268 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €2,04 έναντι €1,94 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €774 εκατ., εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,76x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, η Εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο Α' εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν, την εδραίωση της METLEN στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022.

Σε μια χρονιά με έντονες προκλήσεις, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, το επιχειρηματικό μοντέλο της METLEN, το οποίο έχει στον πυρήνα του τις σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ανθεκτικότητα και μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των φιλόδοξων επιχειρηματικών στόχων που έχουμε θέσει για το σύνολο τους έτους»

Ως προς τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, αναφέρεται εξάλλου ότι «Ακολουθώντας την εποχικότητα των τελευταίων ετών, οι οικονομικές επιδόσεις της METLEN αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο Β' εξάμηνο του 2024, με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης».

Ο Κλάδος Ενέργειας

Ο Κλάδος Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €1.988 εκατ. που αντιστοιχεί σε 80% του συνολικού κύκλου εργασιών, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2023. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα €322 εκατ. αυξημένα κατά 6% έναντι €303 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2023.

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους ανέρχεται σε ~4,8 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου ~5,8 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της METLEN στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2024 διαμορφώνεται πλέον στα 10,6 GW.

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 0,9GW στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2024, ανήλθε σε 632 GWhs. Από αυτές, οι 327 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 305 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Ο Κλάδος Μετάλλων

Ο Κλάδος Μετάλλων κατέγραψε Κύκλο Εργασιών €412 εκατ. που αντιστοιχεί σε 17% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας μείωση κατά 14% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2023. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα €142 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 4% εκατ. σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2023.

Η μέση τιμή του αλουμινίου (LME 3M) για το Α’ εξάμηνο του 2024, κινήθηκε στα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2023, στα 2.402$/τόνο. Κατά τη διάρκεια του Β’ τριμήνου του 2024, οι τιμές του αλουμινίου διατήρησαν την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας στα επίπεδα των 2.800$/τόνο, προτού επανέλθουν στα επίπεδα των 2.400$/τόνο.

Σημαντική αυξητική τάση παρουσιάζουν τα premia της μπιγιέτας αλουμινίου, ειδικά στις περιοχές που δραστηριοποιείται η Εταιρεία (Ευρώπη), κινούμενα από το επίπεδο των 370 $/t, στις αρχές του έτους, στο επίπεδο των 600 $/t σήμερα.

Η κερδοφορία της αλουμίνας, στο Α’ εξάμηνο του 2024, ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2023, τόσο λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής, όσο και λόγω της αύξησης της τιμής πώλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης