ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραβίας (Eurobank): Διανέμει μέρισμα 342 εκατ. ευρώ - Προτεραιότητα η αύξηση των επενδύσεων

Καραβίας (Eurobank): Διανέμει μέρισμα 342 εκατ. ευρώ - Προτεραιότητα η αύξηση των επενδύσεων

Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank

Eurobank

Τη διανομή μερίσματος, ύψους 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023 πρότεινε στην σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας. 

Πρόκειται για το 30% των καθαρών κερδών, το οποίο σταδιακά ως ποσοστό θα φθάσει στα 50%, σύμφωνα με τον CEO.

Έχουν περάσει 16 χρόνια από την τελευταία φορά που η τράπεζα απέδωσε μέρισμα στους μετόχους της κάτι που σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καραβίας «αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη για το βάθος της ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Όπως τόνισε, οι εποπτικές αρχές ενέκριναν πλέον τη διανομή μερίσματος και αυτό επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Eurobank επέστρεψε πρόσφατα στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS.

Εθνική προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση των επενδύσεων

Στρατηγική προτεραιότητα για τη Eurobank αποτελεί η ανάπτυξη, όπως τόνισε ο CEO της Eurobank κατά την τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Για το λόγο αυτό θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση και τη διευκόλυνση των εγχώριων επενδύσεων, στον ιδιοτικό και τον Δημόσιο τομέα.

«Εθνική προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση των επενδύσεων» που σήμερα είναι στο 14% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από τα επίπεδα της Ευρωζώνης σημείωσε ο κ. Καραβίας και αναφέρθηκε στο σενάριο ανάπτυξης 2,5% για την επόμενη 10ετία, σύμφωνα με το οποίο οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξάνονται 6,7% το χρόνο σε πραγματικές τιμές.

Οι επενδύσεις αποτελούν βασικό στόχο του σχεδιασμού μας ανέφερε ο κ. Καραβίας. Η Eurobank αιτήθηκε πρώτη και έλαβε τις 6 δόσεις από τις ενισχύσεις του RRF τις οποίες και διοχέτευσε με επιτυχία στην αγορά με επιτυχία αιτούμενη και την 7η δόση.

Καλύψαμε 76 επενδυτικά σχέδια αξίας 5,7 δισ. αξιοποιώντας 1,5 δισ. από το RRF και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δανείων είπε και αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξή τους μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Ενας τομέας στον οποίο η Eurobank δίνει σημασία είναι η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με στόχο τον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων ύψους 12 δισ. τώρα.

«To δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο απέφερε διπλασιασμό κερδών στα 1,471 δισ. ευρώ το 2023, από 861 εκατ. ευρώ το 2022, με άνοδο 47% στα έσοδα από τόκους».

Ο κ. Καραβίας μίλησε για το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας ο πρώτος κύκλος του οποίου ολοκληρώθηκε το 2024. Ο β' κύκλος αφορά την τεχνολογία, τις υποδομές και την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ