ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H συμφωνία Cosmote – Nova, οι μειώσεις στο FTTH και το Gigabit voucher

LG

Νέα δεδομένα στην αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων και της συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να φέρει η συμφωνία μεταξύ Cosmote και Nova για την ανταλλαγή αθλητικού περιεχομένου σε συνδυασμό με κινήσεις που θα μειώσουν το τηλεπικοινωνιακό κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η συμφωνία της Cosmote με τη Nova, βάσει της οποίας οι συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν πρόσβαση στα κανάλια Novasports και εκείνοι της EON TV θα έχουν στα Cosmote Sports έναντι ενός επιπλέον χαμηλού αντιτίμου προκάλεσε έκπληξη. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το έξτρα ποσό θα είναι της τάξεως των 3 ευρώ στην περίπτωση της Cosmote TV και θα κινείται μεταξύ 1 και 3 ευρώ σε εκείνη της EON TV, όμως, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές και των δύο εταιρειών ανέφεραν στο CNN Greece ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου οπότε και θα ανακοινωθούν τα νέα συνδυαστικά πακέτα των δύο εταιρειών, τα οποία θα έχουν πολλές εκπλήξεις όσον αφορά στο κόστος τους.

Μείωση του κόστους

Παρατηρητές της αγοράς σημείωνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν γενικότερα μειώσεις στο κόστος των πακέτων που συνδυάζουν σταθερή τηλεφωνία, ευρυζωνική σύνδεση και συνδρομητική τηλεόραση, το αποκαλούμενο και triple play. Και προσθέτουν ότι οι εκπλήξεις ίσως είναι μεγαλύτερες για τα πακέτα εκείνα που θα περιλαμβάνουν ευρυζωνική σύνδεση μέσω δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH).

Ο λόγος που αναμένονται μειώσεις αναφορικά με τις συνδέσεις FTTH σχετίζεται και με τις αλλαγές στις τιμές χονδρικής όσον αφορά στο δίκτυο που υλοποιεί ο όμιλος ΟΤΕ. Πριν από μερικές ημέρες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο μοντέλο του ΟΤΕ που προσφέρει σημαντικές μειώσεις στις τιμές χονδρικής ανάλογα, όμως, με τον αριθμό των συνδέσεων που θα υλοποιούν οι άλλοι πάροχοι. Με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ είναι αυτός που έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της υφιστάμενης υποδομής FTTH, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε αυτή η μείωση στη χονδρική να μεταφερθεί και στις τιμές λιανικής.

Η αναμενόμενη μείωση εκτιμάται ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση όσον αφορά στις συνδέσεις FTTH, καθώς η ζήτηση που υπάρχει χαρακτηρίζεται μικρή σε σχέση με την κάλυψη που έχει δημιουργηθεί. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως, για παράδειγμα, ο Βόλος όπου η κάλυψη είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη αλλά και στις περιοχές όπου έχει υλοποιηθεί δίκτυο FTTH η ζήτηση δεν ήταν αυτή που αναμενόταν δεδομένου και των πλεονεκτήματων σε ταχύτητα και ποιότητα που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Ένας λόγος για αυτό είναι οι σχετικά υψηλότερες τιμές που αποθαρρύνουν πολλά νοικοκυριά να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης τους.

Έρχεται το Gigabit Voucher

Στην περαιτέρω πτώση του κόστους χρήσης μίας σύνδεσης FTTH εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει και το Gigabit Voucher. Πρόκειται για τη νέα δράση ενίσχυσης της ζήτησης για συνδέσεις άνω των 250 Mbps που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πριν από μερικές μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγκεκριμένη δράση, η οποία χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, και ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά θα είναι στο χέρι των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να προσφέρουν επιπλέον έκπτωση για συνδέσεις FTTH στους συνδρομητές τους.

Τα triple play πακέτα

Ουσιαστικά, η αγορά οδηγείται προς ένα μοντέλο όπου κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να έχει από έναν πάροχο ένα ολοκληρωμένο πακέτο σταθερής τηλεφωνίας, ευρυζωνικής σύνδεσης και συνδρομητικής τηλεόρασης. Με την επιπλέον δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο σύνολο του αθλητικού περιεχομένου που είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες. Δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να έχουν δυο συνδρομές για να βλέπουν όλα τα παιχνίδια της Super League αλλά και τους αγώνες των αγαπημένων τους ομάδων στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Σημειωτέον πως αντίστοιχη δυνατότητα είναι πολύ πιθανό να έχουν και οι συνδρομητές της Vodafone. Αυτή τη στιγμή, η Vodafone δεν προσφέρει αθλητικό περιεχόμενο στο δική της πρόταση συνδρομητικής τηλεόρασης (Vodafone TV). Όμως, θα μπορούσε να πάρει -σε τιμές χονδρικής- τόσο τα κανάλια Novasports όσο και τα Cosmote Sports μετά από τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές για μία τέτοια κίνηση και αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν τότε ουσιαστικά οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» θα ξεκινούν, ουσιαστικά, από το ίδιο επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης