ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρατική ενίσχυση 8,48 εκατ. ευρώ στην Sky Express λόγω... COVID μετά από τέσσερα χρόνια

Κρατική ενίσχυση 8,48 εκατ. ευρώ στην Sky Express λόγω... COVID μετά από τέσσερα χρόνια

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία που προβλέπει την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ύψους σχεδόν 8,5 εκατ. ευρώ στην Sky Express λόγω πανδημίας. 

Οι αντιδράσεις εστιάζουν στο γεγονός ότι η ενίσχυση αφορά την περίοδο του 2020, δηλαδή καταβάλεται τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την πανδημία ενώ, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η επίμαχη τροπολογία «ήρθε στη Βουλή στα μουλωχτά!» και ενώ την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, τη μορφή άμεσης επιχορήγησης θα έχει η οικονομική ενίσχυση προς την «Sky Express Α.Ε.» ύψους 8,482 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ο λόγος της επιχορήγησης είναι για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού ζημία υπέστη κατά το διάστημα από την 23η Μαρτίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020.

Σταϊκούρας: Αναλογική η ενίσχυση της SKY EXPRESS

«Η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στη "SKY EXPRESS AE" είναι σε αναλογία της αντίστοιχης που έλαβαν οι άλλες αεροπορικές εταιρείες για τις ζημίες που είχαν την περίοδο του covid» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας την διάταξη της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δαπάνη της ενίσχυσης βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οικονομικού έτους 2024. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης η εταιρεία πρέπει να υποβάλλει προς το ελληνικό δημόσιο, αίτηση, στην οποία προσδιορίζεται το ακριβές ύψος της ζημίας που υπέστη, ως άμεση συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σχετική οικονομοτεχνική έκθεση και οικονομικά στοιχεία πιοτοποιημένα και ελεγμένα από ανεξάρτητη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία διεθνούς κύρους και με επαρκή εμπειρία σε ανάλογους ελέγχους, προκειμένου να καταδειχθεί ότι το ποσό της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει τη ζημία αυτή, και έγγραψη δήλωση της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο, περί παραίτησής της από απαίτησή της, για τη χρονική περίοδο της ενίσχυσης, όπως προσδιορίζεται στην εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ