ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

FISIKON: Το φυσικό αέριο κίνησης – Ένα πράσινο πλεονέκτημα για τις μεταφορές

FISIKON: Το φυσικό αέριο κίνησης – Ένα πράσινο πλεονέκτημα για τις μεταφορές

Με τη βιωσιμότητα, την οικονομικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια να αποτελούν τα βασικά στοιχεία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καύσιμο «γέφυρα» προς την εποχή μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Το φυσικό αέριο προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τα στερεά και υγρά καύσιμα, χαμηλότερο κόστος και μεγάλη ευελιξία στη μεταφορά και την τελική χρήση του.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε νευραλγικούς τομείς, όπως οι μετακινήσεις και οι μεταφορές, η χρήση του φυσικού αερίου αυξάνεται διαρκώς. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ηγείται των εξελίξεων στην αεριοκίνηση με το πρώτο πανελλαδικό δίκτυο 28 σταθμών συμπιεσμένου φυσικού αερίου κίνησης (CNG), FISIKON.

Η βέλτιστη λύση που συνδυάζει οικονομία, ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία

Οι λόγοι για τη χρήση του φυσικού αερίου κίνησης είναι πολλοί και αφορούν διαφορετικούς τομείς. Το FISIKON προσφέρει οικονομία τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ιδιώτες, με το συνολικό μέσο κόστος του να είναι σημαντικά χαμηλότερο από τη βενζίνη και το πετρέλαιο, εξασφαλίζοντας περισσότερα χιλιόμετρα αυτονομίας με αποδοτικότητα, και ασφάλεια. Το φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στα βαρέα οχήματα, αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λύση.

Η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η περιβαλλοντική προστασία είναι επίσης βασικά πλεονεκτήματα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες και 15% λιγότερο σε σχέση με τους πετρελαιοκινητήρες. Επιπλέον, επιτυγχάνουν 90% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 70% μείωση στα οξείδια του αζώτου σε σύγκριση με τους βενζινοκινητήρες, ενώ δεν περιέχουν θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα.

Βιομεθάνιο: Το επόμενο στάδιο για πιο καθαρές, βιώσιμες μεταφορές

Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων μορφών ενέργειας και της παραγωγής καινοτόμων καυσίμων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και το FISIKON πρωτοπορούν με πιλοτικά έργα παραγωγής βιομεθανίου. Βασικός στόχος είναι η περαιτέρω εκμετάλλευση του βιομεθανίου, ως καύσιμο κίνησης (bio-CNG), μέσω του υφιστάμενου δικτύου πρατηρίων χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε μετατροπή στα οχήματα που κυκλοφορούν και χρησιμοποιούν CNG.

Το βιομεθάνιο είναι ένα ανανεώσιμο πράσινο καύσιμο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που παράγεται από το βιοαέριο. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, αποτελεί έναν αποτελεσματικό άμεσα εφαρμόσιμα τρόπο για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μετακινήσεων.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τη βιομηχανία Φάρμα Χήτας, έχει δρομολογήσει τη λειτουργία της πρώτης πιλοτικής μονάδας συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο που αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την εθνική ενεργειακή στρατηγική και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω έργο δίνει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον τομέα παραγωγής και χρήσης βιο-συμπιεσμένου φυσικού αερίου (bio-CNG) στο εθνικό σύστημα μεταφορών.

Με τα καινοτόμα αέρια καύσιμα κίνησης FISIKON της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανοίγει ο δρόμος προς πράσινες, αξιόπιστες και πιο οικονομικές λύσεις μεταφοράς και μετακίνησης για επαγγελματίες και ιδιώτες. Τελικός προορισμός είναι ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για όλους.