ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eπεκτείνει το παγκόσμιο κέντρο κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα η Mondelez

Eπεκτείνει το παγκόσμιο κέντρο κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα η Mondelez

Την Ελλάδα έχει επιλέξει η Mondelez International, μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των σνακς, προκειμένου να εγκαταστήσει το παγκόσμιο κέντρο για την κυβερνοπροστασία των υπολογιστικών συστημάτων της. Μία κίνηση με ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η Mondelez λειτουργεί 140 εργοστάσια σε 78 χώρες και διαθέτει πάνω από 500 εγκαταστάσεις παγκοσμίως.

Το παγκόσμιο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Mondelez στην Αθήνα δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνάντησης του με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ο Κώστας Γεωργακόπουλος, γενικός διευθυντής τεχνολογίας (chief technology officer – CTO) αλλά και γενικός διευθυντής προστασίας πληροφοριακών συστημάτων (chief information security officer – CISO) της Mondelez σε παγκόσμιο επίπεδο, το κέντρο στην Ελλάδα ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με 6 εργαζόμενους και έχει ήδη φθάσει να απασχολεί 31 άτομα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, 6 εξ αυτών διαμένουν σε πόλεις εκτός Αθηνών, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνονται και Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει εκτός Ελλάδας και επέστρεψαν για να εργαστούν στο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Mondelez.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας ήταν ένας από τους λόγους που επελέγη η χώρα μας για τη λειτουργία του κέντρου, ενώ και η εξαγορά της Chipita το 2021 βοήθησε ώστε να γίνει η επιλογή.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Mondelez, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα πριν η οικογένεια του μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επιλογή που έγινε ήταν απολύτως σωστή, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με ελληνικά πανεπιστήμια αναζητώντας τρόπους συνεργασίας αλλά και δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το πλάνο είναι το κέντρο να επεκταθεί περαιτέρω και ο στόχος είναι ο αριθμός των εργαζομένων να φθάσει στα 50 άτομα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργακόπουλος επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κέντρο ασχολούνται και με άλλα έργα που σχετίζονται με λύσεις ψηφιακών τεχνολογιών, τα οποία αφορούν το σύνολο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Mondelez.

Μάλιστα, ανέφερε ότι πρόσφατα προσελήφθησαν δύο Έλληνες που θα έχουν το ρόλο του CTO και του CISO αντίστοιχα για την ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Mondelez απασχολεί περί τα 1.000 άτομα στην Ελλάδα και λειτουργεί τρία εργοστάσια.

Ο τομέας της κυβερνοασφάλειας έχει «ανέβει» ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο με τον κ. Γεωργακόπουλο να σημειώνει ότι η μεγαλύτερη απειλή αυτή την περίοδο παραμένει το αποκαλούμενο ransomware, όπου οι κυβερνοεγκληματίες «κλειδώνουν» την πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα μίας εταιρείας απαιτώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επίσης, επεσήμανε ότι η εμφάνιση τεχνολογιών όπως το GenAI έχουν αυξήσει τις πετυχημένες επιθέσεις phising. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε μηνιαία βάση η Mondelez δέχεται 40000 emails που αποτελούν μέρος μίας phising κυβερνοεπίθεσης. Σημείωσε ακόμη ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, επηρεάζουν και τον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ