ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ντόμινο αντιδράσεων κατά Κασσελάκη για Attica Bank – Επικίνδυνες και αστοιχείωτες οι δηλώσεις του

Αντικείμενο έντονων αντιδράσεων αλλά και θυμηδίας μεταξύ τραπεζιτών και οικονομικών αναλυτών έχουν γίνει οι πρόσφατες ανακοινώσεις και επιθέσεις το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για το θέμα της Attica Bank.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι εν λόγω ανακοινώσεις, όχι μόνο στερούνται χρηματοοικονομικής λογικής, αλλά ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εικόνα και την περαιτέρω πορεία του κλάδου και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, τα τραπεζικά στελέχη, με τα οποία και επικοινώνησε το CNN Greece, ξεκαθαρίζουν ότι η μη υλοποίηση της λύσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην τράπεζα, το ΤΧΣ και την εταιρεία Thrivest δύναται να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Attica Bank, αλλά και για τους Έλληνες καταθέτες και φορολογούμενους.

Το εφιαλτικό σενάριο της πτώχευσης

Και αυτό γιατί, σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η συμφωνία ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου ως προς το μέλλον της τράπεζας αλλά και των καταθέσεων που κατέχει. Αυτό σημαίνει πως, είτε η Attica Bank θα πρέπει να «καταλήξει» σε κάποια ή κάποιες συστημικές τράπεζες, είτε, ακόμη χειρότερα, να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία του “bail in”, η οποία και θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και κούρεμα καταθέσεων.

Καθώς, πλέον, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (DGCOM και SSM) δεν επιτρέπουν πλέον ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας με μόνο κρατικά χρήματα ούτε όμως και διάσωση τραπεζών με bail out (όπως έγινε για τις τράπεζες που έκλεισαν με ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη), αν δεν υπάρξουν και ιδιωτικά κεφάλαια στο σχήμα διάσωσης, η τράπεζα θα πτωχεύσει.

Ξυπνά μνήμες capital controls

Ένα τέτοιο, εξαιρετικά απευκταίο ενδεχόμενο, ανακινεί μνήμες από το 2015, όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη πήρε σειρά αποφάσεων που οδήγησαν στην επιβολή capital controls και στη συνέχεια σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια εξέλιξη που επέφερε καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές που είδαν την αξία των μετοχών τους να εξανεμίζεται.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν οικονομικοί αναλυτές, μια περίπτωση αναγκαστικής διάσωσης ή ακόμα χειρότερα bail, in θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, απειλώντας ακόμη και την επενδυτική βαθμίδα που η χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει μετά από περισσότερα από 10 χρόνια.

Επιπλέον, η επενδυτική αβεβαιότητα θα έφερνε νομοτελειακά μαζικές αποεπενδύσεις, όχι μόνο από τις ελληνικές τράπεζες αλλά ευρύτερα από τις εισηγμένες εταιρείες, οδηγώντας και το ελληνική Χρηματιστήριο σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Και όλα αυτά, όταν με πολύ κόπο, κόστος και χρόνια λιτότητας η ελληνική οικονομία έχει μόλις πρόσφατα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές που άφησε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα «σόου» στο Eurogroup του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Φρένο» στη στήριξη των μικρομεσαίων

Πέραν των παραπάνω, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, εκπεφρασμένη επιθυμία της Attica Bank αλλά και των επενδυτών της Thrivest είναι η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, ο οποίος και θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, όπως τονίζουν, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική όταν στην πολιτική ατζέντα του φαίνεται να είναι η στήριξη των μικρομεσαίων αλλά και η επέκταση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Και βέβαια, ένα πιθανό ναυάγιο, θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στην δανειοδοτική πολιτική του συνόλου των τραπεζών, ακριβώς λόγω των αναταράξεων που θα προκαλέσει στο σύστημα.

Σχολιάζει μια συμφωνία που δεν έχει δει

Μια ακόμη παράμετρος που έχει προκαλέσει την αντίδραση αλλά και την απορία των τραπεζικών στελεχών και της κυβέρνησης είναι πώς ο κ. Κασσελάκης τάσσεται εκ προοιμίου απέναντι στη συμφωνία, χωρίς οι όροι της να έχουν γίνει γνωστοί. Και πώς μπορεί να κάνει λόγο για τόσο ζημιογόνα για το δημόσιο αποτελέσματα, δίχως να έχει την παραμικρή εικόνα για το τι τελικά προβλέπεται. Και αυτό, όταν η εναλλακτική για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι νομοτελειακά να αποτελέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της συμμετοχής του, αν δεν προκύψει συμφωνία.

Μάλιστα, χαριτολογώντας, τραπεζικά στελέχη, θέτουν το ερώτημα πώς ο κ. Κασσελάκης -έχοντας την γνώση και την εμπειρία από τη θητεία του στη Goldman Sachs κάνει τόσο οικονομικά επιπόλαιες δηλώσεις, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν βασικούς κανόνες της οικονομίας αλλά και των πολιτικών συνεπειών των όσο λέει, ειδικά ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης