ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα πλάνα της Netcompany – Intrasoft

Τα επόμενα πλάνα της Netcompany – Intrasoft
NETCOMPANY - INTRASOFT

Με βασικό «όπλο» το υπόλοιπο ανεκτέλεστο έργων που ξεπερνά τα 950 εκατ. ευρώ πρόκειται να κινηθεί στο άμεσο μέλλον η Netcompany – Intrasoft, η ελληνική θυγατρική του δανικού ομίλου πληροφορικής Netcompany. Στα πλάνα της εταιρείας είναι να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία της αλλά και η παραμονή στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά στα έργα πληροφορικής που αναλαμβάνει για όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και για το ελληνικό Δημόσιο.

Η Netcompany – Intrasoft δημιουργήθηκε πριν από 2,5 χρόνια όταν η δανική Netcompany εξαγόρασε την Intrasoft International σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες -κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης- ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής, Αλέξανδρος Μάνος, η κίνηση που έγινε έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τονίζοντας ότι «αυτό που έχουμε πετύχει ξεπερνά και τις προσδοκίες των Δανών».

Ο όμιλος αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και έκλεισε το 2023 με τα έσοδα στα 850 εκατ. ευρώ και τον ρυθμό ανάπτυξης στο +11%. Η Netcompany – Intrasoft έκλεισε την περασμένη χρονιά με +20% στα 283 εκατ. ευρώ και φέτος συνεχίζει να κινείται με διψήφιους ρυθμούς αλλά η επίδοση του 2023 μοιάζει αρκετά δύσκολο να επαναληφθεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Μάνος. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική θυγατρική του δανικού ομίλου έχει αυξήσει σημαντικά το εργατικό δυναμικό της, φθάνοντας στο τέλος του 2023 να απασχολεί περί τα 3600 άτομα με τη συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Πέρσι, οι προσλήψεις έφθασαν στις 630, ενώ στο πρώτο μισό του 2024 έχουν γίνει άλλες 256, ενώ υπάρχουν επιπλέον 253 αγγελίες για θέσεις που χρειάζεται να καλυφθούν.

Ο στόχος της Netcompany είναι να φθάσει τα έσοδα της στο 1,25 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 με την ελληνική θυγατρική να έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Καταρχάς λόγω της ισχυρής παρουσίας της στα έργα πληροφορικής που αφορούν οργανισμούς της ΕΕ. Σημειώνεται ότι περίπου το ήμισυ του ανεκτέλεστου υπολοίπου των 950 εκατ. ευρώ αφορά έργα στην ΕΕ, ενώ από τα υπόλοιπα ένα μεγάλο τμήμα (150 εκατ. ευρώ) είναι από τα έργα που έχει αναλάβει στο ελληνικό Δημόσιο η Netcompany – Intrasoft. Η τελευταία είναι από τους σημαντικότερους «παίκτες» όσον αφορά τα έργα πληροφορικής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Μάνος επεσήμανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η εταιρεία θα προλάβει τις υπάρχουσες χρονικές προθεσμίες για την παράδοση των έργων. Υπάρχουν, όμως, και έργα με καθυστερήσεις όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Alex_Manos.jpg

Επιπλέον, ο κ. Μάνος ανέφερε πως υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις στις πληρωμές για έργα στο δημόσιο τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Καθυστερήσεις που αφορούν προκαταβολές αλλά και τις πληρωμές για την ολοκλήρωση μέρους ενός έργου, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση.

Αναφερόμενος στα σχέδια του ομίλου της Netcompany, ο κ. Μάνος επεσήμανε ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης σε χώρες όπως είναι η Δανία, η Ελλάδα όσον αφορά στα έργα για τον δημόσιο τομέα και η ενίσχυση της παρουσίας στον ιδιωτικό τομέα. Σε χώρες όπου ο όμιλος έχει παρουσία όπως είναι η Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες ο στόχος είναι η πρώτη «τριάδα» με την αξιοποίηση των προϊόντων που έχει αναπτύξει ο όμιλος στο πλαίσιο διαφόρων έργων. Όπως, για παράδειγμα, η λύση Ermis για τα τελωνεία, το Solon Tax για τις εφορίες, το Lumenus για τον τομέα της συμμόρφωσης και το Pulse για τη διαχείριση και παρακολούθηση περιουσιακών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, ο κ. Μάνος ανέφερε ότι η φορολογική αρχή της Σουηδίας (Skatteverket) έχει επιλέξει το Ermis για την κάλυψη των αναγκών της.

Άλλοι τομείς λύσεων είναι αυτός του ψηφιακού πορτοφολιού (digital wallet) με την Netcompany – Intrasoft να έχει αναλάβει το έργο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού EUDI wallet. Γενικότερα, αυτός ο χώρος θεωρείται πως έχει πολλές ευκαιρίες με την εταιρεία να έχει προτείνει ακόμη και τη δημιουργία ενός ψηφιακού πορτοφολιού για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον χρηματοοικονομικό κλάδο με μία λύση για μικροδάνεια που έχει αναπτυχθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Netcompany – Intrasoft είναι αυτή που ανέλαβε την υλοποίηση του Payzy της Cosmote.

Τα παραπάνω προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν και για την είσοδο σε αγορές όπου ο όμιλος δεν έχει παρουσία αλλά υπάρχουν ευκαιρίες όπως είναι η Γερμανία. Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έμφαση της Netcompany είναι στη Γηραιά Ήπειρο με την ελληνική θυγατρική να έχει πουλήσει τις δραστηριότητες της στην Αφρική.

Επιπλέον, στα πλάνα του ομίλου είναι περισσότερες συνεργασίες και συνέργιες μεταξύ της δανικής μητρικής και της ελληνικής θυγατρικής με στόχο την αξιοποίηση των συνεργιών που υπάρχουν.