ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα βήματα της Metlen στο εξωτερικό με το βλέμμα στo Λονδίνο

Τα επόμενα βήματα της Metlen στο εξωτερικό με το βλέμμα στo Λονδίνο

Η Metlen φαίνεται πως δεν βάζει φρένο στην «επεκτατική» της πολιτική και εξετάζει την στρατηγική της εξάπλωση επιπλέον έξι χώρες, αλλά και στην χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Chief Executive Director για την Ενέργεια, Γιάννη Καλαφατά, η Metlen «κοιτάει» προς το εξωτερικό και κυρίως την αγορά της Ιταλίας, η οποία αν και είναι μεγάλη και με πολλές ιδιαιτερότητες, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά το γεγονός πως είναι ήδη διασυνδεμένη με την Ελλάδα.

Ενώ, οι επόμενοι «σταθμοί» στην λίστα της εταιρείας φαίνεται πως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία, κυρίως λόγω της υφιστάμενης παρουσίας της Metlen.

Άλλωστε, στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία, η εταιρεία πουλάει φυσικό αέριο στην αγορά χονδρικής, ενώ έχει επενδύσει και στην ανάπτυξη ΑΠΕ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «σε αυτές τις χώρες έχουμε ήδη γραφεία και δεν θα χρειαστεί να συστηθούμε από την αρχή».

Η ενίσχυση της παρουσίας της στην ΝΑ και Κεντρική Ευρώπη, εφόσον προχωρήσει, θα έχει περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα και θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχουν καθετοποιημένη λειτουργία, συνέργειες στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, αλλά και παροχή εξιδεικευμένων ενεργειακών υπηρεσιών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Καλαφατάς στο περιθώριο του workshop που διοργάνωσε η Metlen, αν και ακόμα όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση, δεν είναι υποχρεωτική η δραστηριοποίηση στο retail, καθώς είναι πιθανό η στρατηγική της να περιλαμβάνει αποκλειστικά επαγγελματικούς πελάτες (B2B) και το supplier trading.

Το listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ο τζίρος, η καθαρή κερδοφορία και τα EBITDA της Metlen, τοποθετούν την εταιρεία στην 80ή θέσης του FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν την συγκρίνει κανείς με τις επιδόσεις των εταιρειών που περιλαμβάνει ο δείκτης αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Chief Treasury & IR Officer της Metlen, Χρήστο Γαβαλά, στόχος είναι μέχρι το dual listing η εταιρεία να κινείται στην 50ή θέση του FTSE 100, συνυπολογίζοντας και το market cap, ώστε να υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι ασφαλείας».

Όπως επισήμανε ο κ. Γαβαλάς, η τελική επίσημη απόφαση για την παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τοποθετείται στις αρχές του 2025, ενώ τόνισε πως η είσοδος της εταιρείας στην νέα αγορά δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τον τρόπο λειτουργίας, ούτε την κατανομή των asset της εταιρείας.

Σχετικά με τη φόρμουλα της παράλληλης εισαγωγής, σημείωσε πως το βασικό σενάριο περιλαμβάνει τη σύσταση μίας νέας εταιρείας με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία θα αιτηθεί την εισαγωγή υπό προϋποθέσεις (conditional listing) στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας.

Εφόσον λάβει την σχετική έγκριση, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση από τη νέα εταιρεία για την απόκτηση του 100% της Metlen, με στόχο να διασφαλιστεί τουλάχιστον το 90% σε πρώτη φάση και να δρομολογηθεί η απόσυρση της Metlen από το ταμπλό του ΧΑ.

Πάνω στο ίδιο θέμα, ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy and M&A Officer, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή φορολογικής έδρας, ενώ στόχος είναι ο εμπλουτισμός του προφίλ των επενδυτών που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Metlen.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ