Αμυντική βιομηχανία και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της στα πλάνα της Uni Systems
Η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό αλλά και η επέκταση σε έναν τομέα όπως είναι αυτός των έργων που αφορούν την αμυντική βιομηχανία περιλαμβάνονται στα άμεσα πλάνα της Uni Systems με τη θυγατρική του ομίλου Quest να αναζητά ευκαιρίες για την επόμενη φάση της ανάπτυξης της.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας, η οποία φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας. «Η ΕΕ θα διαθέσει μεγάλα κονδύλια για τον χώρο της άμυνας, γιατί έχει μείνει πολύ πίσω. Μόνο για τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν κονδύλια άνω των 20 δισ. ευρώ στην αμυντική βιομηχανία. Ως εταιρεία θα κινηθούμε πολύ δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς» σημείωσε ο κ. Λουμάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Η Uni Systems έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προσπάθειες και πριν από 6 μήνες κατάφερα να ενταχθεί στη λίστα των επίσημων προμηθευτών του ΝΑΤΟ ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει έργα πληροφορικής που θα προκηρύξει η Συμμαχία. Παράλληλα, η Uni Systems επιδιώκει να συμμετέχει σε μεγάλα έργα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, τα οποία δεν αφορούν μόνο οπλικά συστήματα, αλλά και την τεχνολογία πίσω από αυτά, όπως και έργα κυβερνοασφάλειας, προστασίας κρίσιμων υποδομών και ενεργειακής ασφάλειας. Μάλιστα, ο κ. Λουμάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς στο συγκεκριμένο χώρο, όπως εξετάζονται και οι περιπτώσεις της αυτόνομης καθόδου αλλά και των στρατηγικών συνεργασιών.
Πέραν του κλάδου των αμυντικών τεχνολογιών, ο κ. Λουμάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και εξαγορών σε άλλους τομείς. Η στρατηγική της Uni Systems περιλαμβάνει τόσο την απόκτηση μειοψηφικών συμμετοχών σε μικρότερες εταιρείες αλλά και πλήρης εξαγοράς σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. «Μας ενδιαφέρουν εταιρείες, που έχουν δικό τους λογισμικό και συμβάλλουν στην αύξηση της κερδοφορίας μας» επεσήμανε ο κ. Λουμάκης.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Uni Systems, ο κ. Λουμάκης ανέφερε ότι αναμένει το 2024 να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο με εκείνο του 2023, που ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας. Πέρσι, τα έσοδα έφθασαν στα 215 εκατ. ευρώ με τον ρυθμό ανάπτυξης στο 22% και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 530 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, οι δραστηριότητες στο εξωτερικό φέρνουν το 47% των εσόδων της Uni Systems και είναι χαρακτηριστικό πως η ελληνική εταιρεία αποτελεί πλέον μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες που υλοποιούν ψηφιακά έργα στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι για διπλασιασμό των εσόδων από το εξωτερικό την επόμενη πενταετία, έχοντας παρουσία σε 20 αγορές, 55 ενεργά συμβόλαια στο εξωτερικό και 120 έργα σε εξέλιξη.
Σημαντικό μέρος του ανεκτέλεστου και δη κεφάλαια της τάξης των 140 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα υπογεγραμμένες συμβάσεις για δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειωτέον πάντως πως ο δημόσιος τομέας αποτελεί μόλις το 14% των εσόδων της Uni Systems. Όσον αφορά στην πορεία της υλοποίησης της εκτέλεσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Λουμάκης ανέφερε ότι υπάρχουν μεν ζητήματα με τους ρυθμούς υλοποίησης καθώς πολλά έργα άργησαν να περάσουν στη συμβασιοποίηση, όμως, η εταιρεία κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Επίσης, επεσήμανε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των έργων θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, καθώς άρχισαν να υλοποιούνται ουσιαστικά από τις αρχές του 2024.
Σε σχέση με το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας, ο Γιάννης Λουμάκης τόνισε ότι αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις του κλάδου για το άμεσο μέλλον. Η Uni Systems έκανε πάνω από 200 νέες προσλήψεις μέσα στο 2023, ξεπερνώντας τους 1400 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ των πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνονται η αύξηση των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού, οι ακαδημίες εκμάθησης κώδικα, η εσωτερική εκπαίδευση, τα upskilling και reskilling, πρόγραμμα συστάσεων από συναδέλφους, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η επένδυση στην εξωστρέφεια, στοιχεία που οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό αποχωρήσεων κατά τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με την εταιρεία.