ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bosch Ελλάδας: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία το 2024

Bosch Ελλάδας: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία το 2024

Επιφυλακτική για την πορεία της εταιρείας το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκε η διοίκηση της Bosch Ελλάδας παρά την εντυπωσιακή αύξηση που σημείωσε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Ιωάννης Κάπρας, διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, η οποία είναι εκ των κορυφαίων εταιρειών σε τομείς όπως είναι τα ηλεκτρικά εργαλεία, τα είδη αυτοκινήτου και οι «έξυπνες» συσκευές αυτοματισμού για το σπίτι, το 2024 ξεκίνησε με μία αύξηση -σε ετήσια βάση- των πωλήσεων κατά 21,8% στους πέντε πρώτους μήνες, όμως η διοίκηση της εταιρείας προτιμά να διατηρήσει την αρχική πρόβλεψη της για ρυθμό ανάπτυξης 5,5% κατά τη φετινή χρονιά. Ο λόγος είναι τα σημάδια επιβράδυνσης που έχουν παρουσιαστεί κατά το τελευταίο δίμηνο.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, ο κ. Κάπρας ανέφερε ότι η Bosch Ελλάδος, η οποία είναι μία από τις τρεις θυγατρικές του γερμανικού ομίλου Robert Bosch στη χώρα μας, έκλεισε την περασμένη χρονιά με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 75,6 εκατ. ευρώ με τον ρυθμό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 10,1%. Πρόκειται για την 9η συνεχόμενη χρονιά που η εταιρεία κινείται ανοδικά. Ερωτώμενος για τους λόγους της αύξησης, ο κ. Κάπρας ανέφερε την ανάπτυξη στην αγορά των ηλεκτρικών εργαλείων λόγω της ενίσχυσης της αγοράς της οικοδομής αλλά και την έμφαση που δίνεται τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτροκίνηση.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 4,4 εκατ. ευρώ το 2023 (από 2,2 εκατ. ευρώ το 2022) με το περιθώριο να ανέρχεται στο 5,8%, όπως επισημάνθηκε. Ο κ. Κάπρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι το 2023 η Bosch προχώρησε σε μικρές αυξήσεις τιμών, ενώ για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει κάποια πρόθεση για αντίστοιχη κίνηση.

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας σημείωσε τις επενδύσεις που πραγματοποιεί ο γερμανικός όμιλος σε τομείς όπως είναι η παραγωγή ημιαγωγών και η ιατρική τεχνολογία. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παραγωγική επένδυση στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχετική πρόθεση. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία ενός hub για την ανάπτυξη εφαρμογών και την υλοποίηση projects που είχε προαναγγελθεί προ διετίας, δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα. Ο κ. Κάπρας επεσήμανε μεν ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις αλλά δεν έχουν ακόμη υπάρξει κάποια συγκεκριμένα έργα με ελληνικές επιχειρήσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του συγκεκριμένου hub, το οποίο, σε κάθε περίπτωση θα αφορά μόνο projects στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ