ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι φέρνει το νέο deal του Σπύρου Θεοδωρόπουλου: Γιατί επενδύει στη «Λάβδας» μέσω της ION

Μετά το 2016 όταν και σταμάτησε η δραστηριοποίησή της στις καραμέλες, η ΙΟΝ εμπλουτίζει ξανά το χαρτοφυλάκιό της με το προϊόν που παρήγαγε επί 90 σχεδόν χρόνια και ήταν από τα πιο εμβληματικά της αγοράς.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο αντιπρόεδρος ΙΟΝ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στο CNN Greece, η ιστορική σοκολατοποιΐα προχώρησε στην απόκτηση του 75% της καραμελοποιίας Λάβδας Α.Ε κι ενώ ο ίδιος κατείχε ήδη στην εταιρεία, ποσοστό της τάξεως του 25%. Πλέον, μετά τη συμφωνία των δύο ιστορικών ελληνικών εταιρειών, αυτό θα περάσει στην ΙΟΝ ενώ μερίδιο αναμένεται να διατηρήσουν και κάποιοι εκ των προηγούμενων μετόχων της εταιρείας.

Σημειώνεται πως η Λάβδας Α.Ε. δραστηριοποιείται από το 1953 στον συγκεκριμένο κλάδο και πέραν της πορείας της στην ελληνική αγορά, τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριότητα και στις αγορές της Ευρώπης, των Η.Π.Α., της Ασίας και των Αραβικών κρατών όπου απευθύνει περισσότερο από το 50% των προϊόντων της.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που καλωσορίζουμε στην οικογένεια μας μια ακόμα ιστορική ελληνική εταιρεία, την Λάβδας. Με τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει αυτή τη σπουδαία εταιρεία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο ήθος. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο», σημείωσε σε δήλωσή του μετά τη συμφωνία, ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Χτίζοντας «εθνικό πρωταθλητή» στα τρόφιμα

Για τον ιδιαίτερα δραστήριο και πολυσχιδή επιχειρηματία, ο οποίος μετρά 48 χρόνια διαδρομής, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό deal στον κλάδο των τροφίμων, στον οποίο άλλωστε φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν εθνικό «πρωταθλητή». Άλλωστε, μετά το «χρυσό» deal των 2 δισ. δολαρίων για την Chipita το 2021, οι επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου ήταν ενταγμένες στη στρατηγική αυτή.

Έτσι πριν από την είσοδό του στην ΙΟΝ - αρχικά με 45% τον Μάρτιο του 2022 και έναν χρόνο αργότερα με την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της τάξεως του 60%- είχε προηγηθεί η είσοδός του επιχειρηματία στο μετοχικό σχήμα της ΜΕΒΓΑΛ, επίσης η εξαγορά από κοινού με την EOS Capital του πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε. καθώς και η εξαγορά της εταιρείας αλλαντικών «Έδεσμα» και της «Αμβροσία». Σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος δραστηριοποιήθηκε πρόσφατα και στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, αποκτώντας μαζί με τους Νίκο Καραμούζη και Απόστολο Ταμβακάκη, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας Σ. Μεντεκίδης ΑΕ.

Οι επενδύσεις του κ. Θεοδωρόπουλου στον κλάδο των τροφίμων, έχουν ενταχθεί, - μαζί με τις εταιρείες Νίκας, Wonderplant καθώς την Chipita Foods που προέκυψε από τη διάσπαση της Chipita Α.Ε μετά το deal με τη Mondelez - υπό την ομπρέλα της Bespoke SGA Holdings ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε το 2022.

Στα πλάνα του επιχειρηματία βρίσκεται η είσοδος της Bespoke Holdings στο Χρηματιστήριο με τον κ. Θεοδωρόπουλο να απαντά σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δημοσιογραφικής εκδήλωσης με αφορμή την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΒ πως σύμφωνα με το βασικό πλάνο, αυτό αναμένεται για τη διετία 2027-2028. «Αγοράσαμε κάποιες εταιρείες που θέλουν αναδιοργάνωση, το 2022 ήταν ο πρώτος χρόνος. Το 2023 ήταν καλύτερες οι επιδόσεις, φέτος θα κάνουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα και από το χρόνου που θα έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις αναμένουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» όπως σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης