ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα χέρια της «Βενέτη» η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη» - Το πλάνο ανάπτυξης

Στα χέρια της «Βενέτη» η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη» - Το πλάνο ανάπτυξης

Έπειτα από μία πολυετή προσπάθεια της «Παγωτά Δωδώνη» για τη διάσωσή της, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, η εταιρεία περνάει τελικά  στα χέρια της εταιρείας Βενέτη, γυρίζοντας σελίδα στην 57χρονη ιστορία της.

Η διαδικασία για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη από τη Βενέτη, ολοκληρώθηκε έπειτα χρονικό διάστημα δύο ετών, με την εξαγορά των χρεών που είχε η παγωτοβιομηχανία προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε, η αγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Η τελική αγορά αποτελεί το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας σειράς διαπραγματεύσεων, με πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της Παγωτά Δωδώνη.

Σημειώνεται πως έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που είχε γίνει το 2021, προτιμητέος επενδυτής είχε αναδειχθεί η επενδυτική εταιρεία συμμετοχών First Runner, συμφερόντων του κ. Αλέξανδρου Κατσιώτη, με τη Βενέτη να έρχεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών. «Χάσαμε, στην ουσία, σε αυτή την προσπάθεια αλλά δεν απογοητευτήκαμε και συνεχίσαμε να προσπαθούμε να μπούμε σε αυτό τον κλάδο, δημιουργώντας στη συνέχεια το concept Cremeria Βενέτη» σημείωσε ο επικεφαλής της Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης μιλώντας σε δημοσιογραφική ενημέρωση. Η διοίκηση της First Runner ωστόσο αποφάσισε τελικά μετά από μερικούς μήνες να αποσύρει το ενδιαφέρον της και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε, η νέα «επίπονη» και χρονοβόρα «περιπέτεια» 32 μηνών, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μονεμβασιώτης, για την απόκτηση της παγωτοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα έπειτα από ενδελεχή έλεγχο των προς αγορά δανείων, η Βενέτη ίδρυσε ξεχωριστή εταιρεία για να αποκτήσει τις δανειακές απαιτήσεις της Παγωτά Δωδώνη από τους προαναφερόμενους διαχειριστές. Με τον τρόπο αυτό, υλοποιήθηκε το σύνολο του σχεδιασμού για την εξ ολοκλήρου εξαγορά της εταιρείας ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ένταξή της σε διαδικασία εξυγίανσης.

Επενδύσεις 10 εκατ. σε ορίζοντα διετίας

Η Παγωτά Δωδώνη παρά τα προβλήματα των τελευταίων ετών συνεχίζει να διατηρεί ένα ισχυρό brand στο παγωτό, έχοντας αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο 40 καταστημάτων, ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα super markets και αρτοποιεία καθώς και συνεργασίες horeca σε πάνω από 1500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ αριθμεί 50 υπαλλήλους. Ο κύκλος εργασιών της, ανήλθε το 2023 στα 6.988.995€ έναντι 5.941.079€ το 2022 σημειώνοντας αύξηση 18%. Τα αποτελέσματα προ φόρων το 2023 ήταν -3.332.059€ έναντι -2.206.915€ το 2022.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Μονεμβασιώτης, σε πρώτη φάση και σε ορίζοντα διετίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνουν την εξαγορά φάρμας στη Βοιωτία όπου θα παράγεται η πρώτη ύλη - το φυσικό γάλα- για την παραγωγή του παγωτού αλλά και απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό.

Η εταιρεία μετά την oλοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης, στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και, τόσο στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου όσο και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων. Σε πρώτη και πιλοτική φάση αναμένεται να αναπτυχθούν 2-3 εταιρικά καταστήματα, σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη.

Το νέo, εξελιγμένο concept καταστημάτων Παγωτά Δωδώνη θα είναι παράλληλα Gelateria, Γαλακτοπωλείο και Ζαχαροπλαστείο με υπερψυγμένο γλυκό. Τα νέα καταστήματα θα προσφέρουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα με κύριο συστατικό το φυσικό γάλα αλλά και ροφήματα, φυσικούς χυμούς και ιταλικό καφέ. Τα παγωτά Δωδώνη θα συνεχίσουν να έχουν παρουσία και στο κανάλι των σούπερ μάρκετ, η οποία μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μονεμβασιώτης σημείωσε πως μελλοντικά σχεδιάζεται τα παγωτά Δωδώνη να βρίσκονται και στα καταστήματα Βενέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ