ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η AEGEAN θέτει την κυκλική οικονομία στο επίκεντρο των αερομεταφορών

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η χώρα μας, έχει δεσμευτεί  να επιτύχει  κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η υιοθέτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη καθιστά την κυκλική οικονομία ως βασικό πρωταγωνιστή της επόμενης ημέρας.

Και έτσι, αντικαθίσταται το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο παραγωγής, που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ συγχρόνως οι επιχειρήσεις καλούνται να δείξουν ευελιξία, αναθεωρώντας τις πρακτικές τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η AEGEAN, εδώ και χρόνια, έχει προσαρμόσει τη στρατηγική της, υλοποιώντας ενέργειες με συνέπεια και σεβασμό, που ανταποκρίνονται στα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, θέτοντας την κυκλική οικονομία στο επίκεντρο της αναπτυξιακής της στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιεί δράσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με αυτόν τον τρόπο, η AEGEAN δεν προσαρμόζεται απλώς στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά πρωτοπορεί, θέτοντας το παράδειγμα για το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ανακύκλωση εν πτήσει με στόχο τη μείωση των αποβλήτων

Δεδομένου ότι τα απόβλητα από τις υπηρεσίες εν πτήσει αποτελούν μεγάλο μέρος των συνολικών απορριμμάτων της εταιρείας, εκτός από το πρόγραμμα ανακύκλωσης που πραγματοποιεί, παράλληλα έχει ξεκινήσει ήδη από το 2022 μια διαδικασία αναθεώρησης των προϊόντων και της συσκευασίας τους.

Η νέα προσέγγιση του in-flight service εστιάζει στην υψηλή ποιότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Επιπλέον, με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης, η εταιρεία έχει μεταβεί σε πιο βιώσιμες επιλογές και αποφεύγει τη χρήση και απόρριψη περισσότερων των 200.000 συσκευασιών με πλαστικά μαχαιροπήρουνα μηνιαίως.

Πρόγραμμα Upcycling

Με μια πρωτοβουλία τόσο πρακτικού όσο και κυριότερα συμβολικού χαρακτήρα, η AEGEAN, εδώ και περίπου δύο χρόνια, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα του κλάδου πρόγραμμα upcycling, επιδεικνύοντας αφοσίωσή στην ορθή χρήση των πόρων και την ανακύκλωση. Το Upcycling project της AEGEAN έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων, εύχρηστων προϊόντων, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες ρούχα και υφάσματα από στολές πληρωμάτων, φθαρμένες μοκέτες και ζώνες ασφάλειας από τα αεροσκάφη. Σε συνεργασία με την Fabric Republic, μία εταιρεία με εξειδικευμένη υπηρεσία διαχείρισης ρούχων, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και τη βιωσιμότητα, αλλά και μικρότερες εταιρείες της δημιουργικής βιομηχανίας όπως η Artpeckers, η οποία μάλιστα πρόσφατα απέσπασε και σχετικό βραβείο, συλλέγει τις παλαιές στολές και τα αξεσουάρ των πληρωμάτων της εταιρείας, με σκοπό τη σχεδίαση και παραγωγή νέων προϊόντων.

Ανακυκλωμένες τσάντες για παιδιά, θήκη φύλαξης ρούχων, πορτοφόλια και μικρές γυναικείες τσάντες από μοκέτες αεροσκαφών, amenity kits που συνδυάζουν ένα νέο υλικό στα εταιρικά χρώματα της AEGEAN και λεπτομέρειες από δέρμα καθίσματος αεροσκάφους, ειδική θήκη για τα προσωπικά είδη των πληρωμάτων καμπίνας κατασκευασμένη από μοκέτα, δέρμα καθισμάτων και ζώνη αεροσκαφών, αποτελούν μερικά μόνο από τα προϊόντα upcycling που έχουν ήδη παραχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Μάλιστα, κάθε μέλος πληρώματος της εταιρείας έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει την παλαιά στολή του στον ειδικό χώρο που έχει ορισθεί για απόρριψη. Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε από τη συλλογή των παλαιών στολών, συγκεντρώθηκε περίπου ένας τόνος ύφασμα, επιτυγχάνοντας να εξοικονομηθούν εκπομπές 54.995 κιλών CO2, οι οποίες δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Ανακύκλωση ρούχων

Στην ίδια φιλοσοφία, η AEGEAN από το 2019 έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία «H ανακύκλωση ξεκινά από την ντουλάπα σου», φροντίζοντας για την επαναχρησιμοποίηση και την αποφυγή απόρριψης του πλεονάζοντος ατομικού ρουχισμού των εργαζομένων. Αρχικά δυο φορές τον χρόνο (περίοδοι που συνήθως αλλάζουμε τα ρούχα στις ντουλάπες) και πλέον σε μόνιμη βάση, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ρουχισμό που δεν χρησιμοποιούν με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθεί, καθώς με τη μεσολάβηση της Fabric Republic δίνονται στους συμπολίτες μας έπειτα από τη διαδικασία διαλογής, καθαρισμού και κατηγοριοποίησης. Μόνο κατά το προηγούμενο έτος, συγκεντρώθηκαν συνολικά 257 κιλά ρουχισμού, χάρη στα οποία 13.577 κιλά CO2, δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

SAF (Sustainable Aviation Fuels) σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Η AEGEAN είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία, η οποία πραγματοποίησε πτήση με μείγμα SAF στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησε ήδη να πραγματοποιεί το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη συστηματικής χρήσης SAF, για όλες τις πτήσεις της που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα μάλιστα, επεκτάθηκε και σε αεροδρόμια της Ευρώπης (Στοκχόλμη, Λονδίνο, Όσλο), πραγματοποιώντας ένα ακόμα σημαντικό «βήμα» για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές και περεταίρω επέκταση του προγράμματος χρήσης βιώσιμων καυσίμων της εταιρείας στο σύνολο του δικτύου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα SAF, αποτελούν ίσως από τα πλέον αποτελεσματικά παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην πράξη, καθώς παράγονται από βιώσιμες πρώτες ύλες όπως βιομάζα, χρησιμοποιημένα έλαια, αστικά απόβλητα/απορρίμματα ή με δέσμευση C02 και ανανεώσιμο ηλεκτρισμό, τα οποία εν συνεχεία αναμιγνύονται με συμβατικά ορυκτά αεροπορικά καύσιμα (Jet A/A-1 Fuel) και για αυτό ονομάζονται SAF. Παράγονται με διαφορετικές χημικές κατεργασίες, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν ως βάση, με την πλέον διαδεδομένη επεξεργασία λιπαρών οξέων (HEFA) από 100% βιώσιμα υλικά όπως χρησιμοποιημένα έλαια και ζωικά λίπη.

Στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η AEGEAN δηλώνει παρούσα και βάζει το δικό της λιθαράκι για τον κλάδο και τη χώρα.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης