ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Καιρός και τουρισμός δίνουν ώθηση στην αγορά μπύρας - «Όχι» σε ανατιμήσεις

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Καιρός και τουρισμός δίνουν ώθηση στην αγορά μπύρας - «Όχι» σε ανατιμήσεις

Με «σύμμαχο» τις καλές καιρικές συνθήκες, η αγορά της μπύρας κινείται ανοδικά τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ θετικοί είναι οι οιωνοί και για το επόμενο διάστημα λόγω και των αυξημένων τουριστικών αφίξεων που αναμένονται στη χώρα μας.

Η φετινή χρονιά φαίνεται πως θα είναι θα είναι καλύτερη για τον κλάδο σε σχέση με πέρσι, καθώς κατά το πρώτο τετράμηνο στη θετική πορεία συνέβαλε και ο καιρός, όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου Καινοτόμου προγράμματος Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», που υλοποιεί η εταιρεία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η μπύρα, ως κατηγορία, έχει διαχειριστεί πολύ καλά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ο οποίος εξήγησε ότι σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες προϊόντων, στη συγκεκριμένη, δεν έχει ανέβει το μερίδιο των private label. «Οι εταιρείες έχουν κάνει σωστή διαχείριση των δεδομένων και των δυσκολιών που είχαν» σημείωσε. Παράλληλα οι αναμενόμενες, αυξημένες τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, δημιουργούν θετικές προσδοκίες για την πορεία στο σύνολο του έτους, σε συνδυασμό μάλιστα και με τα αθλητικά γεγονότα που παραδοσιακά αυξάνουν την κατανάλωση.

«Το Euro θα το δούμε με μπύρες σε καλές τιμές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι δεν αναμένονται νέες ανατιμήσεις, από πλευράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Το Καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» ξεκινά από τη Θεσσαλία

Παράλληλα, η εταιρεία, επενδύοντας στο μέλλον του ελληνικού αγροτικού τομέα και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών, υλοποίει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά».

Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, είναι η δημιουργία ενός άμεσα εφαρμόσιμου και εύχρηστου εργαλείου που να ενδυναμώνει και να θωρακίζει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ως αφετηρία, επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αξιοποιεί την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το εκτενές ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον αγροτικό τομέα, με στόχο να προσφέρει στους παραγωγούς μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα και εκτίμησης παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού, με δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.

Μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές, επεξεργασίας δεδομένων και πρόβλεψης παραγωγής με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή πλατφόρμα θα δίνει σημαντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής, επιτρέποντας, παράλληλα, καλύτερο προγραμματισμό και εξοικονόμηση κόστους από τους παραγωγούς καθώς και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

athinaiiki zythopoiia.jpg

Από αριστερά: Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για όλα τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα της, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η άρρηκτη σύνδεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με τον πρωτογενή τομέα αποκτά σήμερα νέο περιεχόμενο, με μια πρωτοβουλία που ενισχύει τους καλλιεργητές – συνεργάτες μας με σύγχρονα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής» σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης. «Ξεκινάμε από τη Θεσσαλία, την καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας και μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πιστεύουμε βαθιά πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες με οδηγό την καινοτομία προωθούν τόσο την περιβαλλοντική όσο και την οικονομική βιωσιμότητα, αποτελούν μέρος ενός καλύτερου αύριο» πρόσθεσε.

«Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πυλώνα της γεωργίας στη χώρα μας, συμβάλλει στην κατανόηση των νέων συνθηκών από τους παραγωγούς και στην εκσυγχρόνιση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στο σήμερα και στο μέλλον» σημείωσε από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος.