ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελισάβετ Προδρόμου, BMS: Υπερήφανοι για το ποιοτικό αναπτυξιακό και ερευνητικό μας αποτύπωμα

Ελισάβετ Προδρόμου,  Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Ελλάδας

Με ένα ευρύ και στοχευμένο χαρτοφυλάκιο σε καινοτόμες θεραπείες στην ογκολογία, την αιματολογία, την ανοσολογία και την καρδιολογία και αναμένοντας πολύ σύντομα νέες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, η παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb μετρά σχεδόν 65 χρόνια στην ελληνική αγορά, όπως σημειώνει η Γενική Διευθύντρια στην Ελλάδα, Ελισάβετ Προδρόμου.

Η ισχυρή παρουσία της BMS αποτυπώνεται σε μία επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες την τελευταία πενταετία στη χώρα, στην απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, στη συνεργασία και υποστήριξη ενός ευρέως οικοσυστήματος τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και σε ένα ισχυρό αποτύπωμα σε επίπεδο πολιτικής υγείας, όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία για την υποστήριξη της Κλινικής Επιζώντων Καρκίνου, που λειτουργεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικόν Νοσοκομείο.

Όμως, χωρίς να παραβλέπει τα παραπάνω πολύ σημαντικά επιτεύγματα, η κυρία Προδρόμου, θεωρεί ότι το επίτευγμα εκείνο που την κάνει ιδιαίτερα περήφανη είναι το φετινό βραβείο «Best Workplaces 2024» για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Ένα βραβείο το οποίο αποτυπώνει τη σκληρή και ποιοτική δουλειά που συντελείται στη BMS. «Το δύσκολο είναι να εμπνεύσεις τους ανθρώπους σου για να εργαστούν σε ένα κοινό σκοπό και να μην αναλωθείς μόνο σε οικονομικές απολαβές. Χρειάζεται να εμπιστευθείς τους ανθρώπους σου και αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μία ημέρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κυρία Προδρόμου αναφέρεται στη σημασία του βραβείου για την ίδια αλλά και συνολικά για την εταιρεία, η οποία μετρά 65 χρόνια δράσης στην ελληνική αγορά, αναφέρεται στο μεγάλο αγκάθι των υποχρεωτικών επιστροφών- με κορυφαίο το clawback το οποίο πλέον έχει αναχθεί σε στρέβλωση- στη φαρμακευτική δαπάνη και στη μεγάλη επιβάρυνση που έχουν σηκώσει όλες οι φαρμακευτικές, στις σημαντικές επενδύσεις της BMS σε έρευνα και ανάπτυξη, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, καθώς και στις διαρκείς κρίσεις, οι οποίες ωστόσο δεν φρέναραν την πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαία και καινοτόμα φάρμακα.

Αυτό που μας χαρακτηρίζει, σημειώνει η κυρία Προδρόμου, είναι η προσήλωση στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς η εταιρεία επενδύει 11 δις ευρώ παγκοσμίως για R&D, ένα ποσό, που αγγίζει το 27% των παγκοσμίων εσόδων της Bristol Myers Squibb.

Εκτός από το σημαντικό ερευνητικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα ωστόσο, η BMS έχει και ένα ανθρωποκεντρικό προφίλ, όσον αφορά στους ασθενείς, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η προοπτική λειτουργίας Κλινικών Επιζώντων Καρκίνου σε όλη τη χώρα που θα παρέχουν υπηρεσίες όπως ψυχολογική υποστήριξη, διαχείριση παρενεργειών και πόνου, ιατρείο διακοπής εξαρτήσεων, ιατρείο ύπνου, διατροφή κ.λπ. Η ολιστική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη στην εποχή μας, σημειώνει η συνομιλήτριά μας.

Για το μείζον ζήτημα του Εθνικού Σχεδίου για τον καρκίνο, η κυρία Προδρόμου επισημαίνει ότι χαιρετίζει την κυβερνητική πρωτοβουλία και ότι η BMS συμμετέχει με τεκμηριωμένες προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, ωστόσο όπως τονίζει, «Για να είναι βιώσιμο το Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο, θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση. Το Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο, κινείται σε δύο πυλώνες, όπως επισημαίνει:

«Το ένα είναι η εξεύρεση πόρων και το δεύτερο, τα διαρθρωτικά μέτρα. Εάν δεν γίνουν τα διαρθρωτικά μέτρα δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση. Άλλες χώρες έχουν βρει τον δρόμο, που σημαίνει πλήρης έλεγχος της συνταγογράφησης, η εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός». Η συνομιλήτριά μας μάλιστα, δηλώνει θετική στην αποδέσμευση πόρων από τη φορολογία σε καπνικά προϊόντα και αλκοόλ που επιβαρύνουν την υγεία, προκειμένου αυτοί οι πόροι, να κατευθυνθούν στην ογκολογική φροντίδα.

Τέλος, για το ζήτημα της καινοτομίας, η κυρία Προδρόμου υπογραμμίζει:

«Ευθύνονται άραγε τα καινοτόμα φάρμακα για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης; Όχι βέβαια γιατί η ορθή απάντηση είναι ότι ο πληθυσμός γηράσκει, άρα χρειαζόμαστε καινοτόμες θεραπείες για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές, χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Έχουμε σκεφθεί πώς θα ήταν η ζωή μας εάν δεν είχε ανακαλυφθεί η θεραπεία για τον ιό HIV, ή για την ηπατίτιδα, ή πώς θα ήταν η ζωή ενός νεαρού ασθενούς με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίς τη θεραπεία του; Χάρη στην ανοσοογκολογία, ένα 50% των ασθενών με μελάνωμα και πάνω από 30% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, ζουν πλέον με ποιότητα ζωής που ξεπερνά την 5ετή επιβίωση».

Και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την καινοτομία, το δήλωσε στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, με αφορμή την έλευση των μεγαλύτερων CEOs πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αναμένουμε να το δούμε, όπως επίσης να δούμε τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοσοκομειακά προϊόντα. Η Ευρώπη, δυστυχώς, χάνει σε ανταγωνιστικότητα και καινοτομία έναντι άλλων αγορών, όπως ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, ενώ δε βοηθά και η νέα φαρμακευτική νομοθεσία με τη μείωση του χρόνου προστασίας».

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης