ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβιοτικά: «Σύμμαχός» μας κατά του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Ο Απρίλιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), γεγονός που αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να μιλήσει κανείς για μια κοινή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος.

Μάλιστα, είναι τόσο συχνή, που υπολογίζεται πως επηρεάζει την καθημερινότητα του 15-20% του πληθυσμού της χώρας μας -και ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους.

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο σύνδρομο λοιπόν, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Γι’ αυτό και η γρήγορη διάγνωση του είναι σημαντική, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και, κυρίως, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η λύση επομένως, ξεκινάει από μία επίσκεψη σε έναν ειδικό, και συγκεκριμένα σε έναν παθολόγο ή γαστρεντερολόγο, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να εξηγήσει αν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις ή να αποκλείσει άλλες παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη και η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Όσον αφορά στον τρόπο εκδήλωσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου συνδέεται με έναν ευρύ κατάλογο συμπτωμάτων, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο -τόσο από άποψη σοβαρότητας όσο και σε διάρκεια. Συνήθως, στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εμφανίζονται ένα, ή και περισσότερα, από τα συμπτώματα που ακολουθούν:

  • Πόνος στο στομάχι ή κράμπες, κυρίως μετά το φαγητό
  • Πόνος στη μέση
  • Φούσκωμα ή μετεωρισμός
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα, η οποία συχνά συνοδεύεται από αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας
  • Αδυναμία ελέγχου κενώσεων (ακράτεια κοπράνων)
  • Αέρια
  • Ναυτία
  • Βλέννα στα κόπρανα

Μπορεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου να αφορά στο γαστρεντερικό σύστημα, τα συμπτώματά του, όμως, επηρεάζουν τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού, μέσω για παράδειγμα, της κόπωσης. Επιπλέον, εμφανίζονται και συμπτώματα, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα, που «αντικρούουν» το ένα το άλλο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, αλλά πολλοί.

Τα προβιοτικά, «εργαλείο» για μία καλή ποιότητα ζωής

Είναι, λοιπόν, φανερό πως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία πολύ-παραγοντική πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Επί του παρόντος, δεν έχει βρεθεί η θεραπεία που «καταπολεμά» οριστικά το σύνδρομο. Υπάρχουν όμως θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην ελάττωση της έντασης και της συχνότητας των συμπτωμάτων, με απώτερο στόχο την καλή ποιότητα ζωής. Η χορήγηση προβιοτικών αποτελεί μία εξ αυτών, καθώς, βάσει κλινικών μελετών, τα προβιοτικά στελέχη ενδέχεται να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Tα προβιοτικά άλλωστε, είναι ζωντανοί ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (μικρόβια) στο έντερο, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό και αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής. Στελέχη τους απαντώνται, μεταξύ άλλων, στο γιαούρτι ή σε συμπληρώματα διατροφής, ενώ -σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις- ενδέχεται να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Και εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή του, το Alflorex®, το οποίο περιλαμβάνει το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624® και αποτελεί ακριβώς ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής. Συγκεκριμένα, μία κάψουλα Αlflorex® περιέχει 1 x 109 κύτταρα Bifidobacterium Longum 35624®. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο στέλεχος, αυτό ανήκει στην οικογένεια βακτηρίων, τα οποία μεταφέρονται κατά τη γέννηση από τη μητέρα στο βρέφος και υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο του ανθρώπου.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί πως δεν είναι ίδια όλα τα στελέχη βακτηρίων, με αποτέλεσμα κάθε στέλεχος να είναι μοναδικό -ακόμη και εντός της ομάδας των Bifidοbacteria. Το Alflorex® αποτελεί το μοναδικό προϊόν -και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- στο οποίο συναντάται το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624®. Η ανακάλυψη και ανάπτυξη του συγκεκριμένου βακτηριακού στελέχους έγινε από κλινικούς ερευνητές και γαστροεντετερολόγους σε ένα από τα πλέον σημαντικά ερευνητικά κέντρα για το μικροβίωμα διεθνώς, το APC Microbiobe Ireland του University College Cork στην Ιρλανδία.

Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO), το Βifidobacterium Longum 35624® φαίνεται πως συμβάλλει στον περιορισμό εμφάνισης κάποιων εκ των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα, καθιστώντας, παράλληλα, περισσότερο ομαλές τις κενώσεις ανεξάρτητα από την επικρατούσα συνήθεια του εντέρου*.

Τέλος, σημειώνεται πως το συμπλήρωμα διατροφής Alflorex® δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη, γαλακτοκομικά, συντηρητικά, ούτε και σόγια, ενώ είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και για όσους ακολουθούν τη δίαιτα FODMAP.

Είναι γεγονός πως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν θα έπρεπε να μας εμποδίζει από το να απολαμβάνουμε μία καλή ποιότητα ζωής, ούτε να στερούμαστε κάτι. Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης λοιπόν, ένα συμπλήρωμα διατροφής όπως το Alflorex®, με το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624®, μπορεί να μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε.

*World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Irritable Bowel Syndrome: A Global Perspective Update September 2015

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Υγεία ΕΔΩ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης