ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπερμπεριάν (GENESIS Pharma): Υπάρχει ανάγκη για έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ορφανά φάρμακα

Γενικός Διευθυντής της GENESIS Pharma σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Κυριάκος Μπερμπεριάν

Για την επαρκή κάλυψη των αναγκών των ασθενών με σπάνια νοσήματα, θα χρειάζονται ολοένα και περισσότεροι πόροι μελλοντικά, με δεδομένο πως οι νέες κυκλοφορίες ορφανών φαρμάκων αυξάνονται, η διεθνής έρευνα εντείνεται και παράλληλα, βελτιώνεται η διάγνωση των σπάνιων νοσημάτων.

Είναι, επομένως, αδήριτη ανάγκη να προετοιμαστούμε έγκαιρα, διαμορφώνοντας μια βιώσιμη στρατηγική προς όφελος των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας. Παράλληλα, με δεδομένους τους περιορισμένους πόρους που κατανέμονται στο φάρμακο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα ορφανά φάρμακα.

Στις παραπάνω διαπιστώσεις καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής της GENESIS Pharma σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Κυριάκος Μπερμπεριάν.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός πως το δύσκολο «μονοπάτι» που έχουν να διανύσουν οι σπάνιοι ασθενείς, συχνά γίνεται ακόμη δυσκολότερο, καθώς στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα και Μητρώα Ασθενών. Ο κος Μπερμπεριάν αναφερόμενος στην αξία των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης, αλλά και των δεδομένων στην υγεία επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την καταγραφή των σπανίων νοσημάτων στη χώρα μας, για τη δημιουργία εθνικού μητρώου και για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και της κοινότητας των ασθενών, θα μας επιτρέψει να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά σε αυτές».

Σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο κ. Μπερμπεριάν αναφέρεται και στο σοβαρό ζήτημα των υποχρεωτικών επιστροφών, οι οποίες σύμφωνα με τον συνομιλητή μας «Πλέον έχουν φτάσει σε ένα ύψος που δεν είναι διαχειρίσιμο και σίγουρα όχι βιώσιμο στο μέλλον, καθώς για το κανάλι του ΕΟΠΥΥ το ποσοστό τους ξεπερνάει το 60%, ενώ για τα νοσοκομεία το 70%», αλλά και στη δραστηριότητα της GENESIS Pharma: «Διαχειριζόμαστε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με φάρμακα για πάνω από τριάντα χρόνιες και σπάνιες ασθένειες σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς, πολλά εκ των οποίων είναι ορφανά. Την τελευταία τριετία μάλιστα, το χαρτοφυλάκιό μας έχει ενισχυθεί με περισσότερες από δέκα νέες θεραπείες, ενώ από την αρχή του χρόνου ανακοινώσαμε και δυο νέες σημαντικές εμπορικές συνεργασίες με τη Regeneron και την Deciphera Pharmaceuticals για θεραπείες στον τομέα της ογκολογίας».

Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές που θέτει η GENESIS Pharma, ο συνομιλητής μας επισημαίνει μεταξύ άλλων «Η κόκκινη γραμμή μας είναι η επιβίωσή μας, καθώς για να υποστηρίξουμε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που αντιπροσωπεύουμε, πρέπει να μπορούμε να λειτουργούμε εύρυθμα και να ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι διεθνείς μας συνεργάτες. Η αλήθεια είναι όμως, πως το σημερινό ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών ακουμπά πλέον αυτήν την κόκκινη γραμμή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μπερμπεριάν στο CNN Greece:

Καλύπτουμε πάνω από 30 χρόνιες και σπάνιες παθήσεις

κ. Μπερμπεριάν, αναλάβατε πρόσφατα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της GENESIS Pharma, μιας σημαντικής εταιρείας φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Βεβαίως έχετε ήδη μακρά και πλούσια εμπειρία στην εταιρεία και στον φαρμακευτικό κλάδο. Τι ευθύνες συνεπάγεται η θέση σας αυτή; Ποιες είναι οι προτεραιότητες στο αμέσως προσεχές διάστημα;

Εργάζομαι στη GENESIS Pharma από την ίδρυσή της, το 1997, στηρίζοντας τη σημαντική της πορεία μέσα στα χρόνια από διαφορετικούς ρόλους ευθύνης στα περισσότερα τμήματα της εταιρείας. Μέσα από κάθε ρόλο, έτσι και από αυτόν, προτεραιότητα παραμένει να ευθυγραμμίσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι ασθενείς που μπορούν να επωφεληθούν από τις θεραπείες που αντιπροσωπεύουμε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση, είτε πρόκειται για καλά εδραιωμένες θεραπείες είτε για νέες. Διαχειριζόμαστε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με φάρμακα για πάνω από τριάντα χρόνιες και σπάνιες ασθένειες σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς, πολλά εκ των οποίων είναι ορφανά. Την τελευταία τριετία μάλιστα, το χαρτοφυλάκιό μας έχει ενισχυθεί με περισσότερες από δέκα νέες θεραπείες, ενώ από την αρχή του χρόνου ανακοινώσαμε και δυο νέες σημαντικές εμπορικές συνεργασίες με την Regeneron και την Deciphera Pharmaceuticals για θεραπείες στον τομέα της ογκολογίας.

Το αγκάθι των υποχρεωτικών επιστροφών

Για μια εταιρεία όπως η δική μας, με αποκλειστική εστίαση στη διάθεση καινοτόμων και ορφανών φαρμάκων, αποτελεί επίσης πολύ μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υποχρεωτικών επιστροφών, που αυξάνονται διαρκώς πάνω από μια δεκαετία τώρα. Πλέον έχουν φτάσει σε ένα ύψος που δεν είναι διαχειρίσιμο και σίγουρα όχι βιώσιμο στο μέλλον, καθώς για το κανάλι του ΕΟΠΥΥ το ποσοστό τους ξεπερνάει το 60%, ενώ για τα νοσοκομεία το 70%. Με ευέλικτη στρατηγική και έναν πραγματικά διαρκή αγώνα, προσπαθούμε να στηρίξουμε την ομαλή και άμεση πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά μας, την υγιή πορεία της εταιρείας μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση για μείωση του clawback, για αύξηση του προϋπολογισμού και για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ελπίζουμε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορέσουν να φέρουν πραγματικό αποτέλεσμα.

Η ανάγκη για ξεχωριστό προϋπολογισμό για ορφανά φάρμακα

Σήμερα στην Ελλάδα περίπου 80.000 ασθενείς λαμβάνουν θεραπείες για σπάνιες παθήσεις, ή αλλιώς τα λεγόμενα ορφανά φάρμακα. Εκτιμάτε ότι οι άνθρωποι αυτοί, έχουν την ίδια ισότιμη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες τους, με τα 3 εκατ. ασθενών με χρόνια νοσήματα;

Κάθε ασθενής πρέπει να έχει άμεση και ισότιμη πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία του, είτε μιλάμε για παθήσεις πιο εύκολα διαχειρίσιμες, είτε για πιο σοβαρά, χρόνια και σπάνια νοσήματα. Συγκεκριμένα για τα ορφανά φάρμακα στα οποία αναφέρεστε, η πρόσβαση των ασθενών είναι ικανοποιητική, απαιτούνται όμως βελτιώσεις που θα βοηθήσουν ώστε να είναι πιο γρήγορη και περισσότερο εξασφαλισμένη στο μέλλον. Η απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης και η μείωση της γραφειοκρατίας μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται σήμερα, έως ότου ο ασθενής να λάβει τελικά απρόσκοπτα το φάρμακό του, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις που ξεπερνούν το ένα έτος. Παράλληλα, με δεδομένους τους περιορισμένους πόρους που κατανέμονται στο φάρμακο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα ορφανά φάρμακα. Είναι ενθαρρυντικές οι αναφορές του Υπουργείου τόσο ως προς την ανάγκη παράλληλης χρηματοδότησης, όσο και για ειδική μέριμνα σχετικά με τις υποχρεωτικές επιστροφές που επιβαρύνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Περισσότεροι πόροι για τα ορφανά φάρμακα

Με δεδομένο πως, οι νέες κυκλοφορίες ορφανών φαρμάκων αυξάνονται, η διεθνής έρευνα εντείνεται και παράλληλα, βελτιώνεται η διάγνωση των σπάνιων νοσημάτων, στο μέλλον θα απαιτούνται ολοένα περισσότεροι πόροι για τις σπάνιες παθήσεις. Είναι, επομένως, σημαντικό να προετοιμαστούμε έγκαιρα, διαμορφώνοντας μια βιώσιμη στρατηγική προς όφελος των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας.

Η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την καταγραφή των σπανίων νοσημάτων στη χώρα μας, για τη δημιουργία εθνικού μητρώου και για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και της κοινότητας των ασθενών, είναι πολύτιμη, καθώς θα μας επιτρέψει να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά σε αυτές.

Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο για την καινοτομία με ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα, την ώρα που οι πόροι σε όλα τα συστήματα παγκοσμίως, είναι περιορισμένοι. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα υγειονομικά συστήματα και να γνωρίζουμε παράλληλα, ότι οι ασθενείς δεν στερούνται τις αναγκαίες τους θεραπείες;

Η διάθεση καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αφορούν ασθενείς με σοβαρά, χρόνια και σπάνια νοσήματα γίνεται βάσει ενδείξεων, είναι στοχευμένη και, σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη, μέσα από διάφορες διαδικασίες, όπως είναι η προέγκριση. Η καθολική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η καθιέρωση του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, τα μητρώα ασθενών, μπορούν αποδεδειγμένα να συμβάλλουν περαιτέρω στη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, δίνοντάς μας παράλληλα πραγματικά στοιχεία ώστε να κατανείμουμε πιο αποδοτικά τους διαθέσιμους πόρους βάσει των πραγματικών θεραπευτικών αναγκών αλλά και να προβλέπουμε ως ένα βαθμό τις μελλοντικές ανάγκες. Με αυτήν την έννοια, είναι πολύ χρήσιμα για τον συνολικό εξορθολογισμό των δαπανών και για την αναγκαία προβλεψιμότητα. Για να αποδώσουν, όμως, το μέγιστο όφελος πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά, να αξιοποιηθούν συνδυαστικά και να ελέγχονται τακτικά.

Η αξία των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης

Πώς σχολιάζετε τη λειτουργία των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης, τα οποία στηρίζουν πραγματικά ασθενείς με σπάνια νοσήματα και τους βοηθούν σημαντικά, ώστε να επικοινωνήσουν με τα Κέντρα Αναφοράς της Ευρώπης και να διερευνήσουν το νόσημά τους;

Ο ρόλος των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, καθώς και στην ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών που ζουν με σπάνια νοσήματα είναι καταλυτικός, καθώς διαθέτουν άριστο επιστημονικό προσωπικό με την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία που ενισχύεται περαιτέρω με τη σύνδεσή τους με τα Κέντρα Αναφοράς της Ευρώπης. Μπορούν να προσφέρουν πολλά και ήδη το κάνουν, και στον τομέα της έρευνας. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους, χρειάζονται υποστήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε χρηματοδότηση. Ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο υποστήριξης και κινήτρων θα δώσει ώθηση, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους, να διευρυνθεί το εύρος των νοσημάτων που υποστηρίζουν, αλλά και η γεωγραφική τους κάλυψη και η διασύνδεσή τους με την Περιφέρεια, καθώς επί του παρόντος εντοπίζονται κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Μητρώα και μελέτες είναι απαραίτητα για τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας

Πόσο κοστίζει στους ασθενείς το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε ακόμη Μητρώα ασθενών, ενώ υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε δεδομένα και επιδημιολογικές μελέτες;

Τα μητρώα ασθενών, οι επιδημιολογικές μελέτες και κάθε είδους δεδομένο που αφορά την υγεία και την περίθαλψη του πληθυσμού, μάς προσφέρουν συγκεκριμένα και αδιαπραγμάτευτα στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών, για τον επιπολασμό των νοσημάτων και για τη θεραπευτική πρακτική που ακολουθείται. Είναι απαραίτητα εργαλεία για τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας που διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία και σε νέες θεραπείες που αναπτύσσονται, τη βέλτιστη συνολική θεραπευτική διαχείριση των νοσημάτων, αλλά και την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Ειδικά όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, αποτελούν αντικειμενικούς δείκτες για την αποδοτικότερη κατανομή τους βάσει των πραγματικών αναγκών.

Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών ακουμπά την κόκκινη γραμμή της επιβίωσής μας

Ποιες οι κόκκινες γραμμές που θα θέσετε, όταν έρθει η ώρα να στηρίξετε το χαρτοφυλάκιό σας αλλά και την κοινότητα των ασθενών;

Η κόκκινη γραμμή μας είναι η επιβίωσή μας, καθώς για να υποστηρίξουμε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που αντιπροσωπεύουμε πρέπει να μπορούμε να λειτουργούμε εύρυθμα και να ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι διεθνείς μας συνεργάτες. Είμαστε μια ελληνική εταιρεία που λειτουργεί εδώ, σχεδόν τριάντα χρόνια. Η πορεία μας έχει αποδείξει πως έχουμε την αποφασιστικότητα, το όραμα και τις αξίες που απαιτούνται, ώστε να τα καταφέρνουμε σε αντίξοες συνθήκες. Η αλήθεια είναι, όμως, πως το σημερινό ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών ακουμπά πλέον αυτή την κόκκινη γραμμή. Ελπίζουμε ότι και η πολιτεία θα δείξει το επόμενο διάστημα αντίστοιχη αποφασιστικότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και σταθερής φαρμακευτικής πολιτικής που θα καλύπτει επαρκώς τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, αλλά θα στηρίζει και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου στο σύνολό του.

Σας ευχαριστώ θερμά κ. Μπερμπεριάν!

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Υγεία ΕΔΩ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης