ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παίξε Καθαρά: Πώς ένα πρόγραμμα μπορεί να αναδείξει το θέμα του αθλητικού εκφοβισμού;

Σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία, στο προαύλιο του σχολείου ή τον εργασιακό χώρο, η πλειοψηφία έχει δει -ή ακούσει- για κάποιο περιστατικό εκφοβισμού, ο οποίος έχει πολλαπλές εκφάνσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και οι αθλητές, ως μέλη της κοινωνίας, μπορεί να είναι -ή να έχουν υπάρξει σε κάποιο στάδιο της πορείας τους- θύματα κάποιας μορφής εκφοβισμού.

Καθώς ο αθλητισμός θεωρείται ότι είναι συνώνυμο του ομαδικού πνεύματος, κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει παράδοξο, ωστόσο δεν είναι. Και αυτό, διότι πολλές φορές, η σημασία της ομαδικότητας υποτιμάται, αποτελώντας τελικά ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Και κάπως έτσι, κάνει την εμφάνισή του ο αθλητικός εκφοβισμός, ο οποίος λαμβάνει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων του αποκλεισμού και της κακοποίησης -τόσο σε λεκτικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως αυτό του αθλητισμού άλλωστε, η διαρκής πίεση για υψηλές επιδόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ένταση μεταξύ των παικτών, των προπονητών, ακόμη και των φιλάθλων. Αυτή η πίεση μάλιστα, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως το «εγώ», το ποιος θα ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, ακόμα και οι προσδοκίες συμπαικτών, προπονητών και φιλάθλων μπορούν να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος, για την εμφάνιση και την ανάπτυξη του αθλητικού εκφοβισμού.

Μία πρωτοβουλία κατά του αθλητικού εκφοβισμού

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο εκφοβισμός είναι έντονος στην παιδική ηλικία και εκφράζεται στον χώρο του σχολείου, η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Σκοπός της φυσικά, είναι η ενημέρωση και δράση απέναντι σε περιστατικά συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίαιης συμπεριφοράς του πιο μεγάλου ή δυνατού μαθητή προς τον πιο μικρό ή αδύναμο.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, η Henkel Consumer Brands και το Dixan παρουσίασαν το πρόγραμμα «Παίξε Καθαρά» ώστε να αναδείξουν, αλλά και να παρέμβουν μέσω της εκπαίδευσης, στο ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα του εκφοβισμού στην παιδική ηλικία. Κατά την εκδήλωση-παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τον αθλητικό εκφοβισμό μεταξύ των Τάκη Φύσσα, πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και αθλητικό διευθυντή της Εθνικής Ανδρών και Ηλία Καραπιπέρη, ιδρυτή της ακαδημίας ποδοσφαίρου «Νικητές» και Winners Coaching, οι οποίοι ανέδειξαν πώς εκδηλώνεται ο εκφοβισμός, αλλά και την κοινωνική ευθύνη που έχει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον γνωστό αθλητικογράφο, Αποστόλη Λάμπο.

Τα ηχηρά μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αφού απηύθυνε χαιρετισμό, στάθηκε στο ότι ο αθλητισμός μπορεί να προωθήσει την ενσωμάτωση, τη συμπερίληψη και την αλληλεγγύη. Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε ο ίδιος, «Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό εργαλείο, ίσως το καλύτερο κανάλι μετάδοσης επωφελών μηνυμάτων προς την κοινωνία, και ένα εργαλείο ενσωμάτωσης, συμπερίληψης και αλληλεγγύης. Όσο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας βιώνει τον αθλητισμό, τόσο πιο γερές κοινωνίες χτίζουμε».

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και αθλητικός διευθυντής της Εθνικής Ανδρών, Τάκης Φύσσας παρατήρησε πως οι αθλητές από τη μεριά τους, οφείλουν να συνεισφέρουν στην εξάλειψη του εκφοβισμού, την ώρα που παρατηρείται έξαρσή του στον χώρο του σχολείου. «Νιώθω ευτυχισμένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, γιατί υπηρετώ έναν ιερό σκοπό. Όπως παρατηρούμε, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έξαρση στον σχολικό εκφοβισμό και γενικότερα στον εκφοβισμό που δέχονται τα νέα παιδιά, οπότε οφείλουμε να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Ως πρώην ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής Ευρώπης και πρόεδρος των Legends 2004, συμμετέχω με μεγάλη χαρά σε αυτές τις δράσεις ευαισθητοποίησης, γιατί είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε το παρόν και να προσφέρουμε τα σωστά πρότυπα στους νέους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η κυρία Στρατηγούλα Βαμβαλή, Marketing & Trade Director για την Ελλάδα και Κύπρο, Henkel Consumer Brands, επεσήμανε τη συμβολή του προγράμματος «Παίξε Καθαρά» στην αλλαγή του αφηγήματος κατά του αθλητικού εκφοβισμού. «Με το πρόγραμμα “Παίξε Καθαρά” καταφέρνουμε να έρθουμε κοντά με τη νέα γενιά και τους νέους αθλητές. Αλλάζουμε το αφήγημα κατά του αθλητικού εκφοβισμού και διαμορφώνουμε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς διακρίσεις και ανταγωνισμούς», τόνισε.

Έμπρακτη κοινωνική δράση κατά του αθλητικού εκφοβισμού

Αναλάμβανοντας κοινωνική δράση, το Dixan απευθύνεται σε γονείς, παιδιά και προπονητές ώστε να γίνουν ορατά τα «σημάδια» του αθλητικού εκφοβισμού και να εφαρμοστεί έμπρακτη πρόληψη. Αξιοποιώντας τον αθλητισμό, ένα «κύτταρο» της κοινωνίας, και παίρνοντας έμπνευση από τα ιδεώδη και την υγιή κουλτούρα του, η Henkel Consumer Brands και το Dixan προσκαλούν τις ακαδημίες ποδοσφαίρου και τις αθλητικές οργανώσεις να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με στόχο το «καθαρό» παιχνίδι.

Με τη στήριξη του Dixan και σε συνεργασία με την αθλητική ακαδημία «Νικητές» και την επιμέλεια της συμβουλευτικής εταιρείας «ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ», μία ομάδα που αποτελείται από αξιόλογους προπονητές θα επισκεφτεί τις ακαδημίες και τις αθλητικές οργανώσεις της Αθήνας. Αντικείμενο αυτών των επισκέψεων θα είναι η παροχή μιας σειράς σεμιναρίων και διαλέξεων σε μικρούς αθλητές, γονείς και προπονητές, ώστε να αναδειχθεί τόσο η αξία των βασικών αρχών του δίκαιου παιχνιδιού όσο και η σημασία της συμμετοχής στους αγώνες -και όχι της νίκης.

Ο αθλητικός εκφοβισμός υπονομεύει το δίκαιο παιχνίδι και τις ευγενείς αξίες του αθλητισμού, οι οποίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξή του και πραγματοποιώντας πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Παίξε Καθαρά» για την αντιμετώπισή του, καθίσταται εφικτή η ανάπτυξη μιας κοινωνίας, στην οποία κάθε αθλητής, ειδικά μικρότερης ηλικίας, νιώθει ασφάλεια και δύναμη για να πετύχει τους στόχους του.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης