CNN Insights: Ισότητα και ισοτιμία τα απαραίτητα στοιχεία για την γυναικεία ενδυνάμωση
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και ο ρόλος της γυναίκας στην ηγεσία ήταν τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην τρίτη εκδήλωση των CNN Insights, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/3 στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος», με συνδιοργανωτές το CNN Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Κορυφαία στελέχη της αγοράς και του πολιτικού κόσμου συμμετείχαν σε έναν διάλογο για το πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενδυνάμωση και ηγεσία.
Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία επισήμανε πως η απελευθέρωση των δυνατοτήτων της γυναικείας ηγεσίας, είναι προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στην κοινωνία μας και δεν περιορίζεται στην ισότητα των δικαιωμάτων.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιχείρησε να δώσει τη δική της απάντηση το «ρητορικό» ερώτημα, «τι θέλουν οι γυναίκες πια» και γιατί συνεχίζει να υπάρχει η παγκόσμια ημέρα γυναίκειας ενδυνάμωσης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η υπουργός «θέλουμε να μην υπάρχει απόκλιση μεταξύ της ισότητας και της ισοτιμίας, η οποία προβλέπεται σε νομικό, ρυθμιστικό επίπεδο και της ισότητας και ισοτιμίας που κάθε μία από τις γυναίκες βιώνει στην καθημερινότητα της».
Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου στάθηκε στην παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, σημειώνοντας πως «εκεί υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα» και τόνισε πως όσον αφορά στο Δημόσιο, οι γυναίκες αποτελούν το 52% του ανθρώπινου δυναμικού, ωστόσο το ποσοστό αυτών που καλύπτουν θέσεις ευθύνης είναι πολύ χαμηλότερο.
Ενώ στον ιδιωτικό τομέα, οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης αποτελούν μόλις το 38%, την ώρα που αποτελούν το 56% των εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες (άνω των 3.000 απασχολούμενων).
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κυρία Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος ΣΒΕ, Η οποία σημείωσε πως παρότι ο κλάδος της βιομηχανίας παραμένει ένας κλάδος στον οποίο οι γυναίκες έχουν χαμηλά ποσοστά παρουσίας, αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι γυναίκες δεν είναι ικανές να ανταπεξέλθουν σε αυτόν.
«Δεν τίθεται θέμα ικανότητας» τόνισε, καθώς η δυσκολία έχει να κάνει κυρίως με τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς ρόλους.
Μάλιστα όπως είπε όσο ενισχύεται η παρουσία των γυναικών, τόσο περισσότερο οι νεότερες γενιές θα βλέπουν ότι είναι εφικτό και τα μικρότερα κορίτσια να αποκτήσουν το παράδειγμα που ενδεχομένως χρειάζονται.
Παράλληλα, μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και φορέων συζήτησαν για το πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ηγεσία.
Αναλυτικά, στη συζήτηση συμμετείχαν οι κυρίες Μαρία-Ελένη Αραμπατζή, VP Human Resources, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας, ΔΕΗ, Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer του Ομίλου Motor Oil και Ανθή Τροκούδη, Chief Communications & Sustainability officer, Υπερταμείο.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα fireside chat με καλεσμένη την Υποδιοικήτρια της Τραπέζης Ελλάδος και Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία μίλησε για τον ρόλο που έχουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
«Οι προσδοκίες είναι πολύ διαφορετικές και άνισες» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η γυναίκα που εξελίσσεται σε θέση ευθύνης ειναι σαν να καλείται συνεχώς να αποδείξει ότι όντως το άξιζε.
«Κυρίως όταν κινείσαι σε χώρους ανδροκρατούμενους, όπου εκεί θα πρέπει να διατηρείς πάντα μία σωστή ισορροπία να βγάζεις το πρόσωπο της αποτελεσματικότητας, χωρίς να παρεκκλίνεις απο αυτή την πορεία καθόλου».
Παράλληλα, η κ. Παπακωνσταντίνου στάθηκε στο ζήτημα της ποσόστωσης και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να δημιουργείς περιβάλλον συμπερίληψης, ακόμα και σε κατώτερα επίπεδα ώστε να υπάρχει το περιθώριο ανέλιξης.
«Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις έχουν δείξει πως έχουν βοηθήσει», τόνισε, και είναι σημαντικό να υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι «να ισορροπήσει το εκκρεμές».