Δράμα: Τι συμβαίνει με την ανάπτυξη των νέων φωτοβολταϊκών πάρκων
Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, που έχει φτάσει μέχρι και τη Βουλή –με τη μορφή ερωτήσεων- αλλά και μείζον θέμα για τη Δράμα αποτελεί η ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων στο Δήμο Προσοτσάνης και στον Δήμο Νευροκοπίου.
Εντούτοις, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, οι περιορισμένες αλλά ηχηρές αντιδράσεις απέναντι στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Νομού Δράμας αποτελούν αντικείμενο ελλιπούς πληροφόρησης από την τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα κάνουν λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Προσθέτουν δε ότι σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η πράσινη μετάβαση αλλά και η απολιγνιτιοποίηση μέσω ανάπτυξης έργων ΑΠΕ αποτελεί βασική κυβερνητική αλλά και κοινωνική προτεραιότητα, συγκεκριμένοι κύκλοι αντιτίθενται σε επενδύσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, επιλέγοντας ακόμη και να εργαλειοποιήσουν την τοπική κοινωνία προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Και αυτό, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο ευρύτερα στην Ελλάδα αλλά και μέσα στον ίδιο το Νομό Δράμας έχει ήδη προχωρήσει η ανάπτυξη αντίστοιχων έργων με αποδεδειγμένο θετικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και σε πλήρη συμφωνία με τις επιταγές του νόμου αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της περιοχής, οι -μεμονωμένες- αντιδράσεις από μέρος της τοπικής κοινωνίας οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ελλιπή γνώση για την πραγματική σημασία των έργων, αλλά και τη μέριμνα που λαμβάνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες για την πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνονται στην αδειοδότηση της επένδυσης.
Παράλληλα, αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης Δράμας, Θεόδωρου Αθανασιάδη, ο οποίος έχει παρακολουθήσει στενά την ανάπτυξη αλλά και τα οφέλη αντίστοιχου φωτοβολταϊκού έργου στο Δήμο του.
«Όταν ξεκινάνε τόσο μεγάλα έργα ή τόσο μεγάλες επενδύσεις στον δήμο σου, είναι λογικό οι δημότες, οι συλλογικότητες, αλλά και το πολιτικό προσωπικό να εκφράζουν απορίες, ερωτηματικά, δυσπιστία ως και αντιδράσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει πως, αναφορικά με την εμπειρία του από το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Πανόραμα Προσοτσάνης, ενώ υπήρξαν αρχικά κάποιες μικρές αντιδράσεις, εν συνεχεία απαντήθηκαν όλες οι απορίες, συνεργαστήκαμε με την εταιρεία που κατασκευάζει το πάρκο για να γίνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ υπήρξαν και αρκετοί συνδημότες μας που εργάστηκαν και εργάζονται ακόμη εκεί.
Παράλληλα, το έργο αυτό άφησε το αποτύπωμά του συνολικά στην αγορά της Δράμας, στον τομέα των κατασκευών, αφού και εργάστηκαν πολλοί μηχανικοί και συνεργεία και οι εταιρείες που απασχολήθηκαν ως εργολάβοι και υπεργολάβοι επέλεξαν σε μεγάλο βαθμό την αγορά της Δράμας, στον τομέα των υλικών.
«Τελικά, έχοντας πλέον την εμπειρία 18 σχεδόν μηνών κατασκευής του έργου, θα έλεγα ότι το αποτύπωμα είναι θετικό. Βέβαια, εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς της περιοχής, να πιέσουμε προκειμένου οι δήμοι μας να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότερα ανταποδοτικά από μια τέτοια επένδυση, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και των υποδομών.
Προσωπικά, πιστεύω ότι ο νομός Δράμας μπορεί να στηριχθεί και σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής» καταλήγει ο κ. Αθανασιάδης.
Αντίστοιχα, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της Δράμας, ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πατακάκης, ανέφερε πως, «προτεραιότητά μας είναι η τοπική κοινωνία, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία. Απλά πρέπει να κάνουμε γνωστό σε όλους, ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία σε όλους και για όλα. Και αναφέρομαι στο κομμάτι ότι, εμείς, και στα προηγούμενα χρόνια, στηρίξαμε τις Ανανεώσιμης Πηγές Ενέργειας αλλά και της τοπικής κοινωνίας και το δείξαμε στην πράξη. Και τώρα ένα παραπάνω».
Σημείωσε μάλιστα ότι, «δεν είμαστε αρνητικοί σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απλά πρέπει να γίνονται με μια συνεννόηση, ουσιαστικά να συμβαδίζουμε όλοι μαζί για να μην φτάνουμε σ’ αυτό το σημείο».
Από την πλευρά της, μιλώντας επίσης στην εφημερίδα «Χρονικά της Δράμας», η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κυρία Θεοδοσία Βασιλειάδου, τονίζει πως «Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι υπέρ της κατασκευής έργων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες Περιβαλλοντικές Μελέτες, οι οποίες μάλιστα απαραίτητα εμπεριέχουν και την γνωμοδότηση των αρμόδιων φορέων, όπως είναι η Αρχαιολογία, η Σπηλαιολογία, το Δασαρχείο κτλ. Και, βεβαίως, η κατασκευή τέτοιων έργων να εξασφαλίζει ότι όσα ορίζονται στις Περιβαλλοντικές Μελέτες εφαρμόζονται από τους επενδυτές. Το ΤΕΕ δεν γνωμοδοτεί για κάθε επένδυση που γίνεται και για κάθε έργο.
«Αυτό που μπορώ να πω προσωπικά όμως είναι ότι οι ΑΠΕ έχουν φέρει την χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και σε μια από τις καλύτερες θέσεις σε όλο τον κόσμο. Και η Δράμα θα μπορούσε να καταστεί ενεργειακό hub για ολόκληρη τη χώρα, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις, που θα έφερναν πολλές θέσεις εργασίας και απασχόληση στον τεχνικό κόσμο της περιοχής, πάντα όμως υπό την αίρεση ότι ακολουθούνται όσα ορίζονται στις ΑΕΠΟ» καταλήγει η κυρία Βασιλειάδου.
Προκύπτει ξεκάθαρα λοιπόν πως το συνολικό αποτύπωμα από τις συγκεκριμένες δράσεις είναι θετικό, τόσο για τις περιοχές που αναπτύσσονται τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ευρύτερα την οικονομία.
Ενώ ταυτόχρονα, όπως ξεκαθαρίζουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφενός στηρίζουν της σχετικές επενδύσεις, αφετέρου συνεργάζονται αρμονικά με τους επενδυτές, έχοντας πάντα γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθίσταται έτσι σαφές πως οι τα εν λόγω έργα -αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτά υλοποιούνται λειτουργούν υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της περιοχής, οι όποιες αντιδράσεις οφείλονται σε ενδεχόμενη έλλειψη γνώσης της πραγματικής κατάστασης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα στο παρελθόν, είναι αποτέλεσμα αλλότριων συμφερόντων, τα οποία και χειραγωγούν την κοινή γνώμη με στόχο να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.