ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mastercard Strive: Έως 500.000 ευρώ επιδότηση σε επιχειρήσεις - startups της ΕΕ για ψηφιακές λύσεις

AP Photo/Alastair Grant

Η Mastercard στέκεται στο πλευρό των ευρωπαϊκών μικρών επιχειρήσεων και προσφέρει μέσα από το Ταμείο Καινοτομίας Strive EU χρηματοδότηση συνολικής αξίας 4,5 εκ. ευρώ σε έργα που αφορούν την ανάπτυξη Β2Β λύσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, με στόχο την χρηματοδότησή τους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την πρόσβασή τους σε δίκτυα και τεχνογνωσία.

Το Ταμείο Καινοτομίας αποτελεί την τελευταία εξέλιξη του παγκόσμιου προγράμματος Strive της Mastercard - και την πρώτη ειδική δραστηριότητα για το Strive EU. Το Strive, το οποίο ξεκίνησε το 2021 και υποστηρίζεται από το Mastercard Center for Inclusive Growth, αποτελεί ένα χαρτοφυλάκιο φιλανθρωπικών προγραμμάτων με στόχο την υποστήριξη περισσότερων από 10 εκατομμυρίων μικρών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξή τους στην ψηφιακή οικονομία.

Οι αιτήσεις του προγράμματος έχουν ήδη ανοίξει και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να καταθέσουν τη συμμετοχή τους στην πλατφόρμα, μέχρι και τις 11 Μαρτίου, 2024.

To Ταμείο Καινοτομίας Strive EU θα διαθέσει σε έως 20 έργα επιχειρήσεων κρατών-μελών της ΕΕ επιδοτήσεις ύψους έως 500.000 ευρώ, καθώς και τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση για την γρήγορη ανάπτυξη των λύσεων τους.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Καινοτομίας αναζητά λύσεις που βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους να:

  • ξεκλειδώσουν κεφάλαια κίνησης και πιστώσεις μέσω ενσωματωμένης χρηματοδότησης,
  • ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους και να γίνουν ψηφιακές,
  • προσαρμοστούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στις κανονιστικές προδιαγραφές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας,
  • εκμεταλλευτούν την τεχνητή νοημοσύνη για αποτελεσματικότερη λειτουργία και εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.

Υποψήφιοι, μπορούν να είναι νεοσύστατες επιχειρήσεις, εδραιωμένες εταιρείες, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ή κοινωνικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Ακόμη, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ως κοινοπραξία με άλλους οργανισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύριος αιτών είναι εγγεγραμμένος και λειτουργεί σε τουλάχιστον ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, μέσω του Strive EU της Mastercard, το Ταμείο Καινοτομίας παρέχει τα ακόλουθα:

Πρόσβαση σε κεφάλαια: Οι μικρές επιχειρήσεις συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανάπτυξη και επέκτασή τους. Με αυτόν τον σκοπό, το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδοτική ενίσχυση έως και 500.000 ευρώ για να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις λύσεις τους εντός 12 με 18 μηνών.

Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή: Οι ψηφιακές τεχνολογίες ανοίγουν νέους ορίζοντες στις μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης, εξορθολόγισης λειτουργιών και αύξησης αποδοτικότητας. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και πόρων. Το Ταμείο Καινοτομίας αναζητά λύσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιακών εργαλείων μάρκετινγκ και ηλεκτρονικών πλατφορμών εμπορίου.

Δικτύωση και εξειδικευμένες γνώσεις: Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή σε δίκτυα επιχειρήσεων, την καθοδήγηση μεντόρων και τη στήριξη εμπειρογνωμόνων, όπως μέσω του προγράμματος Mastercard StartPath.

Παράλληλα με το Ταμείο Καινοτομίας, η Mastercard έχει δημιουργήσει το Strive Council EU για τις Μικρές Επιχειρήσεις, με σκοπό την προώθηση των συνεργειών στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό οικοσύστημα και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών. Υπό την ηγεσία του Mark Barnett, President της Mastercard στην Ευρώπη, το Συμβούλιο αποτελείται από 15 διακεκεριμένους εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και μικρών επιχειρήσεων. Διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επιλογή των τελικών δικαιούχων του Ταμείου Καινοτομίας, καθώς και στην υποστήριξη των νικητήριων έργων με οικονομικούς πόρους και μέσα, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης καθ' όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για το Ταμείο Καινοτομίας Strive EU, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://strivecommunity.org/innovation-fund-eu. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2024. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και οι τελικοί δικαιούχοι θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο του 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης