ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυβερνητική πίεση στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για επιτάχυνση στο FTTH

Δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αναφορικά με την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σχεδιάζει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία αναβάθμισης των ταχυτήτων όσον αφορά στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Μιλώντας σε εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο περιθώριο του MWC Barcelona, μίας από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι στην κινητή τηλεφωνία είμαστε σε καλό επίπεδο αλλά στη σταθερή ευρυζωνικότητα υστερούμε. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, το πλάνο είναι να ζητηθεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να δεσμευτούν όσον αφορά τα χρονοδιάγραμματα ανάπτυξης των υποδομών FTTH προκειμένου να επιταχυνθεί η επέκταση της κάλυψης και να εξαλειφθούν περιπτώσεις όπως είναι αυτές του Βόλου και των Ιωαννίνων, δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπου το ποσοστό της κάλυψης είναι στο 0%.

Από την πλευρά του, το υπουργείο θα δεσμευτεί να προχωρήσει σε κινήσεις για ενίσχυση της ζήτησης, όπως είναι οι δράσεις για το Smart Readiness, το οποίο αφορά την επιδότηση των εργασιών για την προετοιμασία των κτιρίων όσον αφορά στην εγκατάσταση των υποδομών για το FTTH. Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι στα άμεσα πλάνα είναι η απλοποίηση της διαδικασίας για το Smart Readiness, το οποίο, όπως παραδέχθηκε, δεν κινείται με αρκετά καλούς ρυθμούς.

Η σημαντικότερη δράση δεν είναι άλλη από το Gigabit Voucher, το οποίο αφορά την επιδότηση για την απόκτηση συνδέσεων με ταχύτητες λήψης δεδομένων άνω των 250 Mbps, το οποίο συζητιέται εδώ και περίπου 2 χρόνια και αναμένει η τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καθοριστεί το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για το Gigabit Voucher, κάνοντας λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 28 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δράση θα «τρέξει» μέσα στους επόμενους μήνες αφού πρώτα καθοριστούν οι δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι τα κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων όσων συμμετέχουν και στο Smart Readiness.

Όσον αφορά το θέμα του έργου Ultra Fast BroadBand (UFBB) που αφορά την ανάπτυξη δικτύων FTTH σε απομακρυσμένες και με χαμηλό εμπορικό ενδιαφέρον περιοχές, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι σε μερικές μέρες λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στην κοινοπραξία με επικεφαλής τον όμιλο ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι ο δεύτερος ανάδοχος. «Μετά, καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το θέμα των υποδομών δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο με τον κ. Παπαστεργίου να αναφέρει ότι εκεί είναι που η Ελλάδα βρίσκεται πίσω δεδομένου ότι στον τομέα της ψηφιοποίησης δείχνει να κινείται αρκετά καλά. Με αφορμή και το MWC, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι ακόμη και σε περίπτερα της έκθεσης υπάρχουν αναφορές σε εμβληματικά έργα ψηφιοποίησης όπως είναι αυτά της ΗΔΙΚΑ, ενώ δήλωσε και εντυπωσιασμένος από την ελληνική παρουσία στη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών. «Η εξωστρέφεια είναι σημαντικός παράγοντας της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή φορέων αποτελεί ένα θετικό μήνυμα.

Σημειώνεται ότι στο MWC το ΑΙ είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης με τον κ. Παπαστεργίου να δηλώνει αισιόδοξος για το πως θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη τ ελληνικό κράτος. Ανέφερε δε ότι ο νέος υπερυπολογιστής με την επωνυμία Δαίδαλος θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι του ΑΙ, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία ενός ελληνικού large language model (LLM).

Απλοποίηση διαδικασιών

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στα επόμενα πλάνα του υπουργείου και πιο συγκεκριμένα στις κινήσεις αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών. Μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε την κατάργηση των πρώτων πιστοποιητικών και πιο συγκεκριμένα αυτών της γέννησης και της οικογενειακής κατάστασης.

Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να δούμε να αξιοποιείται και το myGοv για την άμεση έκδοση πιστοποιητικών, ενώ έρχεται και η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης