Τα πλάνα του EIT Digital για την ενίσχυση του ελληνικού startup οικοσυστήματος
Ανανεώθηκε:
Η ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) αποτελεί τον βασικό στόχο για τη φετινή χρονιά του EIT Digital, ενός εκ των σημαντικότερων οργανισμών στην Ευρώπη όσον αφορά στην προώθηση καινοτόμων εταιρειών.
Το ΕΙΤ Digital είναι ενεργό στην Ελλάδα μέσα από προγράμματα όπως το EIT Digital Venture Program για τη χρηματοδότηση και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε startups. Όμως, όπως εξηγεί στο CNN Greece η Elena Contioso – Fleming, διευθύντρια του EIT Digital για τη Νότια Ευρώπη, ο οργανισμός θα γίνει περισσότερο ενεργός στην Ελλάδα, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα γραφείο στην Αθήνα και ένα ακόμη στη Θεσσαλονίκη.
Το EIT Digital είναι μια κοινότητα γνώσης και καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και επενδύει σε στρατηγικούς τομείς για να επιταχύνει την εισαγωγή στην αγορά ψηφιακών τεχνολογιών που βασίζονται στην έρευνα και να φέρει επιχειρηματικό και ηγετικό ταλέντο στην Ευρώπη. Μέσω κυρίως του venture program έχει χρηματοδοτήσει και υποστηρίξει περισσότερες από 34 ελληνικά startups, αρκετά από τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα καινοτόμα όπως είναι η Oliveex, η Embneusys, η Scidrones, η Morphe, η Ozzie Robotics και η Digital Bites.
Το ζήτημα στην Ελλάδα αλλά και στην Νότια Ευρώπη, όπως επισημαίνει η κα Contioso – Fleming είναι ότι ενώ υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια και εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα, αριθμός των καινοτόμων επιχειρήσεων που δημιουργούνται δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο της έρευνας που παράγεται στην περιοχή. «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό το θέμα. Ο ένας είναι η έλλειψη κουλτούρας επιχειρηματικότητας. Ένας άλλος είναι η έλλειψη δεξιοτήτων και ένας ακόμη είναι τα σχετικά περιορισμένα κεφάλαια στα οποία έχουν πρόσβαση νέα εγχειρήματα» σημειώνει η κα Contioso – Fleming.
Με βάση τα παραπάνω, ένας από τους πρώτους στόχους είναι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των πανεπιστημίων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να διευρυνθεί το δίκτυο των συνεργασιών εντός της χώρας αλλά και των συνεργασιών με το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο χώρο των πανεπιστημίων όσον αφορά στη δημιουργία καινοτόμων εταιρειών» σημειώνει η διευθύντρια του EIT Digital για τη Νότια Ευρώπη.
Τα προγράμματα και οι δράσεις του EIT Digital επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε καινούρια επιχειρηματικά εγχειρήματα. «Κυρίως βοηθάμε ομάδες με μία ιδέα που συμμετέχουν στα προγράμματα μας και στο τέλος της διαδικασίας δημιουργούν μία εταιρεία» αναφέρει η κα Contioso – Fleming. «Ένας τομέας που τους βοηθάμε αφορά το κομμάτι της απόκτησης των κατάλληλων δεξιοτήτων όσον αφορά στη λειτουργία μίας επιχείρησης» σημειώνει η διευθύντρια του ΕΙΤ Digital για τη Νότια Ευρώπη.
Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουν και εγχειρήματα σε πιο προχωρημένο στάδιο. «Έχουμε προγράμματα και για επιχειρήσεις που είναι στο στάδιο του αποκαλούμενου scale-up και έχουν ξεπεράσει, όσον αφορά στα έσοδα τους, το επίπεδο των 500 χιλιάδων ευρώ» αναφέρει η κα Contioso – Fleming. Σπεύδοντας να προσθέσει ότι στα πλάνα για το 2024 όσον αφορά στη χώρα μας είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για scale-ups στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον.