ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το συμπεριληπτικό μέλλον είναι πιο κοντά, με ένα «Σπίτι Ανοιχτό» για όλους από την Praktiker Hellas

Πόσα σπίτια έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων; Με άλλα λόγια, πόσα σπίτια υπάρχουν και μπορούν πραγματικά να είναι το προσωπικό καταφύγιο για όλες κι όλους -από ΑμεΑ κι εμποδιζόμενα άτομα μέχρι εγκύους, ηλικιωμένες/ους και παιδιά;

Ή, σε επίπεδο σύντομης διαμονής σε κάποια πόλη, πόσα διαμερίσματα προς ενοικίαση λίγων ημερών έχουν διαρρύθμιση που πράγματι εξυπηρετεί όλους αυτούς τους ανθρώπους; Η απάντηση μάλλον τείνει στο «κανένα».

Η προσβασιμότητα σε αυτόν τον χώρο που είναι πιο οικείος σε όλες και όλους, δηλαδή το σπίτι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα συμπεριληπτικό μέλλον. Ένα μέλλον που θα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και δεν θα τους απομονώνει, ένα μέλλον στο οποίο καμία και κανένας δεν μένει εκτός. Και αυτό καθώς «σπίτι» είναι οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι.

Ένας συμπεριληπτικός διαγωνισμός με νικήτρια τη δημιουργικότητα

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η Praktiker Hellas, το No1 ελληνικό δίκτυο καταστημάτων Home Improvement & DIY, πρωτοπορεί με το πρόγραμμα συμπερίληψης και προσβασιμότητας «Σπίτι Ανοιχτό». Στόχος του είναι η αναβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών της εταιρείας για να εξυπηρετεί καλύτερα και τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα προσφέροντας, παράλληλα, προϊόντα που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους στο σπίτι. Μάλιστα, ήδη το 60% των καταστημάτων της είναι συμπεριληπτικά και έπεται η συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό συμπερίληψης από μία εταιρεία retail, το «Σπίτι Aνοιχτό» the Challenge, η Praktiker Hellas κάλεσε αρχιτέκτονες/ισσες μέχρι 35 ετών να σκεφτούν πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μαζί ένα σπίτι συμπεριληπτικό και προσβάσιμο. Έπειτα από την αξιολόγηση πολλών προτάσεων, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση από την Praktiker Hellas τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο cafe - πολυχώρο Myrtillo, όπου η πλειονότητα των εργαζομένων είναι άτομα με αναπηρίες. Εκεί, οι 8 καλύτερες συμμετοχές παρουσίασαν τις ιδέες τους για ένα «Σπίτι Ανοιχτό» ενώπιον της κριτικής επιτροπής.

Εκ μέρους της επιτροπής, ο κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, συντονιστής focus group ατόμων με οπτική, ακουστική και κινητική βλάβη, ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», στάθηκε στην εξέταση των προτάσεων και την «πρόκληση του να μπορεί κάποιος/α να μεταφέρει, όπως μπορεί, πώς φαντάζεται να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα διαμέρισμα». Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννιώτης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ, Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός Π. Πατρών, CLIPP™, Certified Living-in-Place Professional™, παρατήρησε πως όλες οι προτάσεις είχαν να επιδείξουν κάτι διαφορετικό και δημιουργικό. «Από τη διαγωνιστική διαδικασία κρατάμε τη δημιουργικότητα των διαφορετικών προτάσεων. Όλες οι ομάδες, αφού έλαβαν υπόψη τους την αυστηρή νομοθεσία, κατάφεραν να ξεπεράσουν τους αισθητικούς περιορισμούς και να σχεδιάσουν όμορφα σπίτια».

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση των τριών νικητών. Συγκεκριμένα, το 1ο βραβείο κατέκτησε η ομάδα της Μαρίας Δημητρούδη και του Θοδωρή Τσελεπίδη, η οποία κέρδισε 6.000€ και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παραγωγής πλακιδίων Marazzi στην Ιταλία. Η Μαρία Δημητρούδη είναι 31 ετών, Αρχιτέκτονας Μηχανικός που ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη, ενώ ο 30χρονος Θοδωρής Τσελεπίδης, επίσης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

«Ως νέες και νέοι αρχιτέκτονες εστιάζουμε την προσοχή μας σε μία αρχιτεκτονική η οποία θα ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την συνύπαρξη ανθρώπων ανεξαρτήτως διακρίσεων. Εστιάζοντας σε έννοιες όπως η προσβασιμότητα, η πολυπολιτισμικότητα και οι διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού οραματιζόμαστε μία αρχιτεκτονική που εμπνέεται από τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και μοιράζεται τις ιστορίες τους», δήλωσαν για τη νίκη τους.

Η ομάδα τους, μάλιστα, που κατέκτησε το 1ο βραβείο, θα έχει την ευκαιρία να δει την πρότασή της να υλοποιείται! Εντός του 2024, θα «μεταμορφωθεί» ένα διαμέρισμα Airbnb στον Νέο Κόσμο, το οποίο προσφέρεται από την εταιρεία My Greek Vacations. Το σκεπτικό για την επιλογή ενός διαμερίσματος Airbnb είναι ότι εξυπηρετεί περισσότερους ανθρώπους -με αναπηρίες και όχι μόνο- σε σχέση με ένα ιδιωτικό διαμέρισμα, και ειδικά ΑμεΑ που δυσκολεύονται να βρουν διαμέρισμα που να καλύπτει τις ανάγκες τους όταν επισκέπτονται την Αθήνα.

Το 2ο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο στα 3.000 ευρώ, κέρδισε η ομάδα της Μαρίας Αναστασιάδου, Φωτεινής Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνας Κουκογιαννίδου, τριών νέων γυναικών, αποφοίτων του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Με αφορμή τον διαγωνισμό αυτό, ευελπιστούμε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον σχεδιασμό μας, να δημιουργούμε περιβάλλοντα προσβάσιμα και προσιτά σε όλους και σε όλες. Το όραμα μας είναι να μπορέσει αυτή η γνώση να εισέλθει στον τομέα της παιδείας, ώστε ο σχεδιασμός που προκύπτει να είναι πραγματικά συμπεριληπτικός. Να μην είναι ένα “ιδιαίτερο χαρακτηριστικό” σε μια πρόσκληση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αλλά κάτι δεδομένο, χωρίς αστερίσκους», ανέφεραν για τη βράβευσή τους.

Το 3ο βραβείο, με έπαθλο ύψους 1.000€, κέρδισαν οι Ηλέκτρα Λυκούδη και Αφροδίτη Μπλαζιάκη, οι οποίες αναφέρθηκαν στο μέλλον: «Το όραμα μας για το μέλλον είναι τέτοιες δράσεις όπως του παρόντος διαγωνισμού να θεωρούνται δεδομένες και υπαρκτές συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται και κατοικείται ένας χώρος. Ελπίζουμε μέσα από τις δημιουργίες μας να φτιάξουμε ένα κόσμο συμπεριληπτικό, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν ισότιμα να μεγαλώνουν, να ονειρεύονται και να ζουν».

Γιατί είναι σημαντικό ένα «Σπίτι Aνοιχτό»;

Το «Σπίτι Ανοιχτό» the Challenge είναι ένα project που προωθεί την ομαδικότητα, την ευαισθησία, αλλά και τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα -και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για όλους. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννιώτης, «δεν είναι ένα θεωρητικό project, αλλά πρακτικό, με πρώτο κριτήριο την προσβασιμότητα και τη λειτουργικότητα, και μετά την αισθητική. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει έννοιες όπως η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση, αλλά και τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας από όλους και όλες». Πρόκειται, δηλαδή, για «μία ολιστική διαδικασία που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανθρώπων από διαφορετικούς κλάδους», όπως ανέφερε ο κ. Ηλίας Χάντζος, M.Sc. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Sustainability & Business Development Consultant.

Όσο για τον αντίκτυπο του διαγωνισμού «Σπίτι Ανοιχτό» the Challenge από την Praktiker Hellas; Σίγουρα η ανάδειξη ενός συμπεριληπτικού σχεδιασμού για όλους τους ανθρώπους και ό,τι αυτός συνεπάγεται. «Ευαισθητοποίηση, νέα γνώση, διαφορετικές επιλογές και η αξία του συμπεριληπτικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού -αυτά θέλουμε να μείνουν μετά το τέλος του project», τόνισε ο κ. Γιαννιώτης.

Φυσικά και η ενδυνάμωση της φωνής των ΑμεΑ και το περαιτέρω άνοιγμα του δρόμου για ένα συμπεριληπτικό μέλλον. Όπως επισήμανε ο κ. Αυγουλάς, «ως νέος, ανάπηρος, ενεργός πολίτης, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την εκπροσώπηση των ΑμεΑ. Μέσα από τον διαγωνισμό κερδίσαμε νέους συμμάχους, ανθρώπους που μπορούν να σχεδιάζουν για εμάς, με εμάς».

Την ώρα που η συμπερίληψη δεν είναι πλέον «άγνωστη λέξη» και προωθείται τόσο από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών όσο και από εταιρείες, είναι ιδιαίτερη σημαντική η ύπαρξη πρωτοβουλιών όπως το «Σπίτι Ανοιχτό». Πλέον, αναμένουμε να δούμε μέσα στο 2024 πώς αυτό το σπίτι για όλες και όλους, που ξεχώρισε στον διαγωνισμό της Praktiker Hellas, θα γίνει πραγματικότητα. Στο «ταξίδι» αυτό της υλοποίησης, η Praktiker Hellas θα έχει δίπλα της σημαντικούς συνεργάτες όπως η Vitex, η Μy Greek Vacations, η Ιdeal Standard και, φυσικά, η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και όλοι μαζί θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μέλλοντος που θα «αγκαλιάζει» όλη την κοινωνία.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης