ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Teleperformance στην Ελλάδα στηρίζει την Κοινωνία των Πολιτών

Η Teleperformance στην Ελλάδα στηρίζει την Κοινωνία των Πολιτών

Με το πρόγραμμα «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

Chatbots, DALL-E, Fireflies.ai είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Oι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, ακόμα και αυτοί που έχουν μόνο κοινωνική δραστηριότητα, αρχίζουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) να τα αξιοποιούν για την καλύτερη λειτουργία τους. Πώς, όμως, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους;

Δεδομένης της ολοένα κι αυξανόμενης ανάγκης για την αξιοποίηση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, αναδεικνύεται το πόσο σημαντικό είναι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, λόγω και του αντικτύπου τους, να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορούν να τα κατανοήσουν καλύτερα και να τα εντάξουν στην καθημερινή λειτουργία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε από τη βραβευμένη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY) το δωρεάν πρόγραμμα «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» και έγινε πραγματικότητα χάρη στην υποστήριξη της Teleperformance στην Ελλάδα, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής “Digital Integrated Business Services” στη χώρα. Κεντρικός στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η εκπαίδευση των ΜΚΟ ώστε να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προσαρμοστούν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να εξελιχθούν ενισχύοντας, παράλληλα, το θετικό κοινωνικό αποτύπωμά τους.

Ήδη, 10 ΜΚΟ ολοκλήρωσαν μονοήμερα ή διήμερα εκπαιδευτικά, hands-on σεμινάρια. Το μεγάλο ενδιαφέρον από τους Οργανισμούς είναι το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα για την ενίσχυση του έργου της Κοινωνίας των Πολιτών. Το CNN Greece παρευρέθηκε στο τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που βοηθάει εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη 101

Για να χαρακτηριστεί χρήσιμο ένα σεμινάριο χρειάζεται να έχει σχεδιαστεί προσεκτικά με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, να είναι κατανοητό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των συμμετεχόντων και να κρατάει το ενδιαφέρον τους αμείωτο μέχρι το τέλος. Με βάση τα παραπάνω, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», με την υποστήριξη της Teleperformance στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από τη συνεργαζόμενη ΜΚΟ ως πλήρως επιτυχημένο.

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο να τεθούν τα γνωστικά θεμέλια. Οι Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος και Δρ. Άρης Κοσμόπουλος από τη SciFY ξεκίνησαν με μια διερευνητική συζήτηση με την ομάδα από το Άλμα Ζωής, με θέμα το τι είναι (και τι δεν είναι) η Τεχνητή Νοημοσύνη και μίλησαν, μεταξύ άλλων, για το Machine Learning, τη Ρομποτική, το Natural Language Processing (NLP) και τα Large Language Models, σαν το -γνωστό πια- ChatGPT. Στη συνέχεια, οι εισηγητές παρουσίασαν demos από πραγματικά παραδείγματα αξιοποίησης Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να γίνει εμφανές με ποιον τρόπο οι οργανισμοί, ό,τι μέγεθος κι αν έχουν, επιζητούν να επενδύσουν σε νέα εργαλεία.

Πολλές φορές τα εκπαιδευτικά σεμινάρια περιέχουν κυρίως παρουσιάσεις, γι’ αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επένδυσε ιδιαίτερα στον διάλογο και την ενεργό συμμετοχή όλων, καθ’ όλη τη διάρκειά του. Προς το τέλος οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να σκεφτούν ποιες είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες που έχει το Άλμα Ζωής, στην κάλυψη των οποίων θα μπορούσε πιθανόν να συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σημαντικοί παράγοντες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και των ΜΚΟ φάνηκε να είναι η μεγαλύτερη και στοχευμένη διείσδυση στην κοινωνία, η ενημέρωση, η εύρεση κι αξιολόγηση περιεχομένου, η προτεραιοποίηση και η εύρεση νέων ευκαιριών και τάσεων.

Τεχνητή Νοημοσύνη και στρατηγική

Η δεύτερη μέρα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που υποστηρίζεται από την Teleperformance στην Ελλάδα περιείχε πρακτικές ασκήσεις και επικεντρώθηκε στις ανάγκες του συλλόγου. Αρχικά, η ομάδα της SciFY υπογράμμισε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί στρατηγική απόφαση για τις ΜΚΟ, καθώς οφείλει να ευθυγραμμίζεται με το όραμά τους και να εξυπηρετεί τους στόχους τους -και όχι απλά να διευκολύνει τη σημερινή λειτουργία τους. Επιπλέον, αναδείχθηκε η σημασία του upskilling/reskilling των εργαζομένων, η ύπαρξη ομάδας, με διακριτούς ρόλους, που να είναι εξοικειωμένη με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και η αξιολόγηση των πιθανών ευκαιριών και κινδύνων που παρουσιάζει η εφαρμογή ενός AI project.

Η συνέχεια απέδειξε τη σημασία τής συστηματικής καταγραφής αναγκών και του «ζωντανού» διαλόγου για τη βελτίωση της λειτουργίας ενός οργανισμού της Κοινωνίας των Πολιτών. Οι εκπαιδευόμενες από το Άλμα Ζωής συζήτησαν και προχώρησαν σε ιεράρχηση των αναγκών τους, ενώ επιτελέσθηκε ο βασικός σκοπός του διήμερου προγράμματος, δηλαδή εάν, πώς και ποιες ανάγκες τους μπορεί να καλύψει η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με γνώμονα και το όραμα και τους στόχους του συλλόγου.

Οι ουσιαστικές συζητήσεις και ερωτήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, δείχνουν πόσο απαραίτητο είναι το εκπαιδευτικό σεμινάριο «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» και πόσο σημαντική η πρωτοβουλία της Teleperformance στην Ελλάδα, η οποία μένει πιστή στη δέσμευσή της για προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής εξέλιξης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο μας και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να την αξιοποιήσουν για να αναπτύξουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν καθημερινά, να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, να εξελιχθούν και επομένως να βελτιώσουν το κοινωνικό τους αντίκτυπο.

Ο Νικόλας Φουρτζής, Corporate Marketing, Communications & CSR Manager της Teleperformance στην Ελλάδα ανέφερε σχετικά με τη συνεργασία «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς αυτό το ταξίδι μετασχηματισμού που διανύουμε με τη 'Science for You', για την υλοποίηση ενός προγράμματος που μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε έμπρακτα τη δραστηριότητα της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα. Μέσα από αυτό το έργο, νιώθουμε ότι συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εξέλιξη των οργανώσεων, και αυτή η πρωτοβουλία που προάγει την τεχνολογική και ψηφιακή άνθιση, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της δέσμευσής μας να προωθήσουμε την καινοτομία με στόχο μια πιο ανθεκτική και συνδεδεμένη κοινωνία».

Οι συμμετέχοντες, του προγράμματος, επωφελούνται, στη λήψη αποφάσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων τους. Με το πρόγραμμα αυτό, η SciFY διευρύνει το διεθνώς βραβευμένο της έργο “Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη” στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, φιλοδοξώντας να φέρει αποτελέσματα σε πολλά διαφορετικά πεδία δράσης. Η νεότερη συνεργασία της Teleperformance στην Ελλάδα, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του στρατηγικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και των πρωτοβουλιών της εταιρείας που στοχεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία και στην προώθηση της καινοτομίας.