ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Βουδούρης (TÜV HELLAS): Ουσιαστικά και μετρήσιμα οφέλη από την πιστοποίηση προσώπων

O κ. Βιργίνιος Βουδούρης είναι Διευθυντής Πιστοποίησης Προσώπων της TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Η πιστοποίηση προσώπων είναι μια διαδικασία που προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα οφέλη για τους εργαζομένους αλλά και για τους εργοδότες, τονίζει ο κ. Βιργίνιος Βουδούρης Διευθυντής Πιστοποίησης Προσώπων της TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Μιλώντας στο CNN Greece, ο κ. Βουδούρης εξηγεί τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση προσώπων, καθώς και ποιους τομείς αφορά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οπουδήποτε δημιουργείται «χώρος ή κενό», δύναται να καταλαμβάνεται από την πιστοποίηση προσώπων, ως μια αξιόπιστη μεθοδολογία.

Παράλληλα, τονίζει πως η συνεργασία με έναν πιστοποιημένο επαγγελματία αποτελεί εχέγγυο των δεξιοτήτων του, επιβεβαίωση της εμπειρίας του και «κοινό νόμισμα» στην αγορά εργασίας.

Τι είναι η πιστοποίηση προσώπων και πώς πραγματοποιείται;

Αν θέλουμε να δώσουμε έναν ορισμό της πιστοποίησης προσώπων, αυτός είναι πως πρόκειται για την πλέον αναγνωρισμένη διεθνώς, διαδικασία αξιολόγησης των γνώσεων-δεξιοτήτων των ανθρώπων, εργαζομένων ή μη, όταν αυτοί αναζητούν τεκμήριο της εξειδίκευσής τους ή της ειδικότητάς τους.

Με άλλα λόγια, είναι η επιβεβαίωση από κάποιον ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέων των γνώσεων, ικανοτήτων και εμπειρίας του εκάστοτε εργαζόμενου στο αντικείμενό του, όσο τεχνικό και εξειδικευμένο και αν είναι αυτό.

Η πιστοποίηση των προσώπων πραγματοποιείται μέσω μια αδιάβλητης διαδικασίας βαθμολόγησης της επίδοσης του κάθε εργαζομένου. Για να επιτευχθεί, αξιοποιούνται μια σειρά από σύγχρονα εργαλεία, μεταξύ των οποίων η χρήση εξεταστικών σετ, συνεντεύξεων, ασκήσεων εργασίας στο πεδίο κ.α., που ανιχνεύουν αν η επάρκεια που προβλέπεται από το σχήμα πιστοποίησης πράγματι υφίσταται στον συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ποια είναι τα οφέλη για έναν εργαζόμενο που θα πιστοποιήσει τις δεξιότητές του;

Η πιστοποίηση προσώπων είναι μια διαδικασία που προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα οφέλη για τους εργαζομένους αλλά και για τους εργοδότες.

Στη σημερινή εποχή, το εργατικό δυναμικό ανεξαρτήτως κλάδου βιώνει μια συνεχή αναπροσαρμογή και αναθεώρηση των αναγκών, των συνθηκών και των τεχνολογιών, αναπροσαρμογή που καταλήγει να είναι ταυτόχρονα απαιτητική αλλά και απαιτητή. Για του λόγου το αληθές, το 77% των εταιρειών στην ΕΕ δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανεύρεση κατάλληλων εργαζομένων. Άρα, ο εργαζόμενος δεν έχει παρά να θωρακίσει τα προσόντα του, να είναι πιο ανταγωνιστικός, να «ακούει» συνεχώς της ανάγκες της αγοράς, να αναζητά την ποιότητα στην εργασία και να αποκτά εμπιστοσύνη στις δεξιότητές του. Και αυτό καθίσταται εφικτό μέσω των πιστοποιητικών συμμόρφωσης επάρκειας βάσει συγκεκριμένων σχημάτων.

Σε ποιους τομείς εκτείνεται η πιστοποίηση των προσώπων και πώς συνδυάζεται με τις ακαδημαϊκές γνώσεις;

Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε εμφατικά είναι πως η πιστοποίηση προσώπων εστιάζει στην συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, άρα στις γνώσεις που αποκτώνται στην δια βίου μάθηση και όχι στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει πως, ενόσω το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι η βάση του γνωσιακού πυρήνα του κάθε ανθρώπου στα οργανωμένα κράτη, η ανάγκη για απόκτηση ειδικών ή επιπλέον γνώσεων εντός αυτού του πυρήνα ή για απόκτηση νέων γνώσεων εκτός του πυρήνα, παραμένει ζητούμενο. Και επακόλουθα ζητούμενο είναι και η επαλήθευση αυτών των γνώσεων-δεξιοτήτων με τρόπο αξιόπιστο και αδιάβλητο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2023-2024 ως Ευρωπαϊκό Έτος δεξιοτήτων, θέλοντας να αναδείξει τη σημαντικότητα των δεξιοτήτων σε όλους τους πολίτες και τις δυνατότητες εξέλιξης.

Οπουδήποτε δημιουργείται «χώρος ή κενό», δύναται να καταλαμβάνεται από την πιστοποίηση προσώπων ως μια αξιόπιστη μεθοδολογία. Τομείς, ειδικότητες, τίτλοι, διαβαθμίσεις, σχήματα μπορούν να είναι τόσα πολλά όσο και οι ανάγκες της αγοράς λόγω του χώρου που υπάρχει στο εργασιακό profiling. Από πράσινες εξειδικεύσεις και κυκλική οικονομία, μέχρι διαδίκτυο των πραγμάτων και ανάλυση δεδομένων και από τουριστικές ειδικότητες μέχρι consulting και εφοδιαστική αλυσίδα.

Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να προσλάβει ή να συνεργαστεί με έναν πιστοποιημένο επαγγελματία;

Οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται. Ενδεικτικό είναι πως 28 επαγγέλματα σε όλους τους κλάδους στην Ε.Ε. έχουν σοβαρές ελλείψεις.

Αναγκαστικά οι επιχειρήσεις στρέφονται στην αναζήτηση συνεργατών και υπαλλήλων από κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου και αξιοποιούν εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν να αναβαθμίσουν δεξιότητες. Επιθυμούν πολύ απλά να καλύψουν τις ελλείψεις τους σε ανθρώπινο δυναμικό και για αυτό αναζητούν εναγωνίως διασφαλίσεις και τεκμήρια για τους εν δυνάμει εργαζομένους τους. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι ελάχιστος, οι πειραματισμοί επίπονοι αλλά οι λύσεις μπροστά μας. Η συνεργασία με έναν πιστοποιημένο επαγγελματία αποτελεί εχέγγυο των δεξιοτήτων του, επιβεβαίωση της εμπειρίας του και «κοινό νόμισμα» στην αγορά εργασίας.

Ποιος ο ρόλος των φορέων πιστοποίησης στη διαδικασία και πώς εξασφαλίζεται η αξιοπιστία;

Οι φορείς πιστοποίησης προσώπων αξιολογούν γνώσεις και δεξιότητες με κανόνες δικαιοσύνης, αξιοπιστίας και διαφάνειας. Αυτό από μόνο του έχει σημαντική αξία, τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη. Η απόδοση ενός πιστοποιητικού τρίτου μέρους, δηλαδή προερχόμενο από έναν ανεξάρτητο φορέα που ακολουθεί πρότυπα και προδιαγραφές, ενισχύει την αξιοπιστία και την αλυσίδα αξίας της πιστοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ψηφιακή πολιτειότητα (Digcomp), δηλαδή η τήρηση των κανόνων της κατάλληλης, υπεύθυνης συμπεριφοράς αναφορικά με τη χρήση της τεχνολογίας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα προδιαγραφής για digital competencies, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργήσει με τη συνδρομή των Φορέων Πιστοποίησης Προσώπων.

Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε την αξία και της σημασίας μιας αξιόπιστης και αδιάβλητης διαδικασίας, η οποία γίνεται σεβαστή και αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης