ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλέσσα (Upstream) στο CNN Greece: Κομβικός ο ρόλος των δομών ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη

Η Ντένη Πλέσσα, Head of HR της Upstream

Για τον κομβικό ρόλο που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι δομές ανθρώπινου δυναμικού των σύγχρονων επιχειρήσεων, μίλησε στο CNN Greece η κ. Ντένη Πλέσσα, Head of HR της Upstream. Όπως εξηγεί, οι δομές αυτές εργάζονται τόσο ως στρατηγικοί εταίροι των επιχειρήσεων όσο και για την πρακτική εφαρμογή μιας στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν τα νέα χαρακτηριστικά και τις τάσεις της αγοράς σήμερα, επισημαίνει η ίδια, τονίζοντας πως η πρόκληση της κατάλληλης επάνδρωσης των επιχειρήσεων είναι μεγάλο ζητούμενο.

Η Upstream, τονίζει η κ Πλέσσα, είναι μία κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, η οποία «βρίσκεται στην καρδιά αυτού του ανταγωνισμού ταλέντων, επιδιώκοντας να διατηρεί και να αποκτά τους ανθρώπους που θα συμβάλουν στη συνέχιση της ανάπτυξής της».

Η Upstream λειτουργεί σε διαφορετικές ηπείρους, γεγονός που συνεπάγεται προκλήσεις όπως η δεδομένη απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους και το κέντρο λήψης αποφάσεων, αλλά και τις πολιτισμικές διαφορές, τις διαφορές ώρας και τις διαφορές ανά χώρα που προκύπτουν από τοπικούς κανονισμούς ή νομοθεσίες. Όπως τονίζει όμως, η ίδια, «ο γενικός κανόνας που εφαρμόζουμε παγκοσμίως είναι ο συνδυασμός της απομακρυσμένης εργασίας με την εργασία στο γραφείο. Το πρόγραμμα παραμένει δυναμικό και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με την κ. Ντένη Πλέσσα, Head of HR της Upstream, στο CNN Greece

Ο τομέας του Ανθρώπινου Δυναμικού, έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικής κρισιμότητας για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ποια πιστεύετε πως είναι τα σημεία εκείνα που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο ως προς αυτό;

H αλήθεια είναι ότι ο ρόλος των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ως συνέχεια των πολλαπλών μετασχηματισμών που έχει υποστεί η αγορά εργασίας παγκοσμίως. Θα έλεγα ότι οι δομές ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων σήμερα εργάζονται προς δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στην ιδιότητά τους ως στρατηγικοί εταίροι των επιχειρήσεων. Πάνω σε αυτήν τη βάση στις αρμοδιότητές τους εμπίπτει η διασφάλιση ότι το πλέον πολύτιμο στοιχείο μιας επιχείρησης, οι άνθρωποι, υποστηρίζονται στην εργασία τους και παραμένουν ευθυγραμμισμένοι με τις επιχειρηματικές προτεραιότητες και στόχους. Παράλληλα, διαδραματίζουν έναν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος και μιας συνεκτικής κουλτούρας που προάγει τη δέσμευση και την ικανοποίηση των εργαζομένων, συμβάλλοντας στη συνολική επιτυχία του οργανισμού.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην πρακτική εφαρμογή μιας στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίζουν την ανάπτυξή τους. Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού συνεισφέρει στην αποτελεσματική απόκτηση ταλέντων, στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των εργαζομένων. Καθιερώνει αποτελεσματικά συστήματα αξιολόγησης, εντοπίζει και αναπτύσσει τους μελλοντικούς ηγέτες της επιχείρησης. Ακόμη, υποστηρίζει τους εργαζόμενους σε περιόδους αλλαγής και διευκολύνει την προσαρμογή τους σε νέες δομές ή στρατηγικές. Εφαρμόζει στρατηγικές για τη διατήρηση πολύτιμων ταλέντων, μειώνοντας το κόστος που απαιτεί ενδεχόμενη αντικατάστασή τους, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο, και διατηρώντας την «τεχνογνωσία» εντός των κόλπων της εταιρείας.

Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, υπό την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και του φαινομένου που ονομάζουμε «πόλεμος ταλέντων», αναφορικά με την προσφορά και τη ζήτηση; Με ποιον τρόπο λειτουργεί η Upstream ως προς αυτό; Ποια είναι η στρατηγική της Upstream για να παραμείνει ένας εργοδότης επιλογής;

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια σημαντική δυσαναλογία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τεχνολογικός, τάση που επιτείνεται από την ταυτόχρονη μεγάλη κινητικότητα εργαζομένων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, συνολικά, έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στις απαιτήσεις δεξιοτήτων, κάτι που προκαλεί μια αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακή εκπαίδευση και τεχνικές δεξιότητες. Αυτή η μετατόπιση έχει επηρεάσει τις ευκαιρίες εργασίας -δημιουργώντας ακόμη και νέους ρόλους- όπως και την ανταγωνιστικότητα των υποψηφίων, με τις επιχειρήσεις να διεκδικούν ενεργά στην αγορά τα κορυφαία ταλέντα. Αυτά τα δεδομένα, διαμορφώνουν τα νέα χαρακτηριστικά και τις τάσεις της αγοράς -τόσο της παγκόσμιας όσο και της ελληνικής- επηρεάζοντας τις αμοιβές, τις παροχές, όπως και τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες, οι οποίες σήμερα εστιάζουν στην ικανοποίηση των εργαζομένων και στη δημιουργία μιας ελκυστικής εταιρικής κουλτούρας, που θα βοηθά στην προσέλκυση νέου δυναμικού.

Η Upstream, ως μια κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, βρίσκεται στην καρδιά αυτού του ανταγωνισμού ταλέντων, επιδιώκοντας να διατηρεί και να αποκτά τους ανθρώπους που θα συμβάλουν στη συνέχιση της ανάπτυξής της. Η αλήθεια είναι ότι δεδομένης της ηγετικής μας θέσης στον χώρο, βρισκόμαστε σε προνομιακή θέση αναφορικά με την προσέλκυση νέων ταλέντων. Προσπαθούμε εντούτοις να διατηρήσουμε το πλεονέκτημά μας, επενδύοντας σε εργαλεία upskilling και reskilling, για να βοηθήσουμε τα σημερινά και μελλοντικά μας στελέχη να αναπτύσσονται. Ενισχύουμε τα ευέλικτα μοντέλα συνεργασίας που ενδυναμώνουν τη λήψη πρωτοβουλιών και την εξωστρέφεια και επενδύουμε στην ευεξία των εργαζομένων μας. Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας που απαντά στη συνεχώς αυξανόμενη σημασία για τους εργαζόμενους, του ευχάριστου και παραγωγικού χώρου εργασίας.

Η Upstream έχει την ιδιαιτερότητα να έχει το βασικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της στην Ελλάδα, τη στιγμή που το 99% των project που υλοποιεί είναι σε χώρες του εξωτερικού -κυρίως Λατινική Αμερική και Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι διαθέτει προσωπικό σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ποιες είναι η προκλήσεις που αντιμετωπίσατε ως προς αυτό και με ποιους τρόπους τις έχετε ξεπεράσει;

Στην πραγματικότητα έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε τέσσερις βασικές προκλήσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη λειτουργία μας σε διαφορετικές ηπείρους: τη δεδομένη απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους μας και στο κέντρο λήψης αποφάσεων, που βρίσκεται στην Αθήνα · τις φυσιολογικές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα · τις διαφορές ώρας ανάμεσα μάλιστα σε ομάδες που συνεργάζονται ενεργά · και τις διαφορές ανά χώρα που προκύπτουν από τοπικούς κανονισμούς ή νομοθεσίες.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι δυναμική, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανόνες αλλά με συνεχείς πρωτοβουλίες. Αυτό που κάνουμε είναι καταρχήν να ενισχύουμε και να ανανεώνουμε συνεχώς το ομαδικό πνεύμα, με συγκεκριμένες ενέργειες. Επιδιώκουμε τη διατήρηση της συνεχούς επικοινωνίας των ανθρώπων μας και την ανάπτυξη των σχέσεων των απομακρυσμένων ομάδων. Διατηρούμε και ενισχύουμε μια πραγματική κουλτούρα ενσωμάτωσης και μια κουλτούρα ομάδας με κοινούς στόχους. Σε πρακτικό επίπεδο, έχουμε καθιερώσει ευέλικτες διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι όλοι καταβάλλουμε τη σωστή προσπάθεια στον σωστό χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της συνεργασίας, υιοθετώντας διαφορετικές προσεγγίσεις και «αλλάζοντας ταχύτητες» όπου χρειάζεται.

Ποια είναι η σχέση της Upstream με αυτό που ονομάζουμε «υβριδικό μοντέλο εργασίας»;

Οι ομάδες μας εργάζονται σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, κάτι που μας έχει επιτρέψει να έχουμε από την αρχή δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να εργαζόμαστε στη βάση της ευελιξίας. Ο γενικός κανόνας που εφαρμόζουμε παγκοσμίως είναι ο συνδυασμός της απομακρυσμένης εργασίας με την εργασία στο γραφείο. Το πρόγραμμα παραμένει δυναμικό και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων. Τις ημέρες παρουσίας στο γραφείο προσπαθούμε να τις αξιοποιήσουμε για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της συνεργασίας καθώς και για την προώθηση της θετικής κουλτούρας, με την ενδυνάμωση της συμμετοχής, την ανταλλαγή ιδεών και την ανοικτή επικοινωνία. Από την άλλη, φροντίζουμε να διατηρούμε την απομακρυσμένη εργασία και τις ανέσεις που αυτή προσφέρει στην καθημερινότητα των ανθρώπων μας.

Η Upstream ξεκίνησε ως μια startup εταιρεία, η οποία μεταμορφώθηκε σε μία επιχείρηση αυτού του μεγέθους που έχει σήμερα, στο επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Πόσο προσωπικό απασχολεί σήμερα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Σήμερα απασχολούμε 260 ανθρώπους. Πάνω από το 70% αυτών είναι στην Ελλάδα, καθώς στην Αθήνα βρίσκεται το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Upstream. Ωστόσο, συνολικά έχουμε ανθρώπους σε περίπου 20 χώρες ανά τον κόσμο. Μετά την Αθήνα, τους σημαντικότερους πυλώνες για το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελούν το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάουλο στη Βραζιλία, το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική και το Λάγος στη Νιγηρία, πόλεις όπου διατηρούμε γραφεία.

Το δυναμικό μας χωρίζεται σε τέσσερις κύριες δομές. Ξεκινάμε με το engineering, το οποίο ενσωματώνει περίπου το 1/3 των ανθρώπων μας και φυσικά αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη μιας εταιρείας λογισμικού, όπως είναι η Upstream. Πάνω από το μισό προσωπικό μας απασχολείται στο εμπορικό τμήμα και εκείνο του μάρκετινγκ. Το πρώτο είναι αυτό με τον πιο «διεθνή» χαρακτήρα, καθώς τα στελέχη του αναλαμβάνουν τις πωλήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών της εταιρείας στις δεκάδες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Όσον αφορά το μάρκετινγκ, σταθερά αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα τμήματα της εταιρείας, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στο κομμάτι του performance marketing. Τέλος, έχουμε τα διοικητικά και οικονομικά τμήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το HR.

Είμαστε μια εταιρεία που έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό την ισότιμη αντιπροσώπευση των δύο φύλων, με την αναλογία ανδρών – γυναικών συνολικά στο 58%-42%, με 35 γυναίκες σε θέσεις manager, δύο από τις οποίες να βρίσκονται στο top level management της εταιρείας. Επιπλέον, η Upstream διαχρονικά θεωρείται ένα από τα κορυφαία "φυτώρια" ταλέντου στο κομμάτι της τεχνολογίας. Είναι ένας ρόλος που όχι μόνο έχουμε αποδεχτεί, αλλά θεωρούμε εξίσου σημαντικό ως στόχο της εταιρείας με τους εμπορικούς ή οικονομικούς. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δημιουργήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για αποφοίτους πληροφορικής και συναφών επιστημών, το οποίο συνδυάζει εκπαίδευση και έμμισθη πρακτική εργασία, το Start at Upstream. Μέσω του τελευταίου έχουμε μέχρι σήμερα εκπαιδεύσει περισσότερους από 40 νέους μηχανικούς λογισμικού.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης