ΣΕΠΕΕ: Πτώση των ελληνικών εξαγωγών στην ένδυση λόγω πληθωρισμού
Μείωση στην ζήτηση των ρούχων από την Ελλάδα στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω πληθωρισμού, κατέγραψε για το ενεάμηνο του 2023 ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕΕ, τα μεγέθη της ελληνικής ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας οδηγήθηκαν σε αρνητικό έδαφος μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς διαπιστώθηκε η μείωση της κατανάλωσης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 15,1%.
Σε αξία, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης –κλωστοϋφαντουργίας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ από 1,68 δισ. στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Η πτώση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη στην ένδυση -κατά 22,7%- με αποτέλεσμα η αξία τους να υποχωρήσει στα 676 εκατ. ευρώ. Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης μειώθηκαν, κατά 9,3%, και υποχώρησαν στα 403 εκατ. ευρώ. Μικρότερη μείωση, κατά 4%, σημείωσαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, διαμορφούμενες σε 348 εκατ.
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές και σε αυτές καταγράφηκε μείωση, κατά 8,2%, με αποτέλεσμα η αξία τους να διαμορφωθεί στα 1,9 δισ. ευρώ (η μείωση στα κλωστοϋφαντουργικά ανήλθε στο 6,6% και στα ενδύματα στο 8,1%).
Στην εγχώρια αγορά πάντως, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 11% στο εννεάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,05 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. στο εννεάμηνο του 2023.
Για πρώτη φορά έπειτα από 50 και πλέον χρόνια οι ΗΠΑ κατέγραψαν το 2025 αρνητική καθαρή μετανάστευση
17:47
Λύκος περπατάει ανάμεσα σε σπίτια στο Χαϊδάρι: Οδηγίες του Δήμου προς τους πολίτες(vid)
17:37
Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σύνθεση της 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας
17:26
Εξαφάνιση 16χρονης: Μαθητές την προσέγγισαν στου Ζωγράφου - «Της μιλήσαμε, αλλά εκείνη έφυγε» (vid)
17:14