ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πιέσεις» δέχονται τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Ο ανταγωνισμός στις τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι αλλαγές στις τιμές χονδρικής και -σε ορισμένες περιπτώσεις- οι καθυστερήσεις στα έργα πληροφορικής δείχνουν να έχουν επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη χώρα.

Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ο όμιλος ΟΤΕ και η Vodafone με τους δύο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ελαφρά πτώση στα έσοδα τους. Θετικό στοιχείο -και στις δύο περιπτώσεις- το γεγονός ότι τα έσοδα από τις υπηρεσίες κινητής έχουν κινηθεί μέχρι τώρα με θετικό πρόσημο. Οι τάσεις αυτές δύσκολα θα αλλάξουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς με παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το 2024, εφόσον δεν υπάρξει αύξηση του κόστους ενέργειας, έναν τομέα που επηρεάζει σημαντικά τα λειτουργικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου.

Στην περίπτωση του ομίλου ΟΤΕ, τα έσοδα από την Ελλάδα παρουσίασαν το γ’ τρίμηνο μία μικρή πτώση της τάξεως του 2,2% στα 811,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου, η πτώση στις υπηρεσίες χονδρικής και η περιστασιακή προσωρινή πτώση στα έσοδα από έργα πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) αντιστάθμισαν τις καλές επιδόσεις στις υπηρεσίες κινητής, ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης. Σε επίπεδο 9μηνου, ο όμιλος ΟΤΕ, όσον αφορά στην Ελλάδα, παρουσίασε μία μικρή μείωση 0,3% στα έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 2.334,6 εκατ. ευρώ, δείγμα της τάσης που υπάρχει.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Vodafone Ελλάδος ο κύκλος εργασιών για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2023) διαμορφώθηκε τα 478 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2023 όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 ήταν στα 487 εκατ. ευρώ με κυριότερο λόγο τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει αυτή την περίοδο στην αγορά.

Όσον αφορά στη Nova, τα πιο πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι στο β’ τρίμηνο της χρονιάς αύξησε τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 2,5% στα 206 εκατ. ευρώ.

Παρατηρητές της αγοράς σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη πίεση -λόγω του ανταγωνισμού- παρατηρείται κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία. Στην περίπτωση της Cosmote, τα έσοδα λιανικής στη σταθερή μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,9% στα 228,2 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και κατά 3% στα 685 εκατ. ευρώ στο 9μηνο. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 276,1 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και κατά 1,7% στα 670 εκατ. ευρώ στο 9μηνο. Όμως, τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής κατέγραψαν μείωση 5,7% στο γ’ τρίμηνο, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από διεθνή κίνηση, καθώς και την πτώση στις εγχώριες ροές χονδρικής που σχετίζεται με τις υποδομές δικτύων των υπόλοιπων παρόχων, σύμφωνα με τον όμιλο ΟΤΕ. Επιπλέον, τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 4,8% στο τρίμηνο, αποτυπώνοντας κυρίως μια προσωρινή καθυστέρηση στις συμβάσεις έργων ICT, λόγω της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που προσθέτει ότι τα έσοδα από υπηρεσίες ICT μειώθηκαν κατά περίπου 6% στο τρίμηνο. Η εκτίμηση είναι πάντως πως ο εν λόγω τομέας αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική του τα επόμενα τρίμηνα.

Όσον αφορά στη Vodafone, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν είναι τόσο αναλυτικά αλλά στα έσοδα από υπηρεσίες παρατηρείται μία σταθερότητα στα έσοδα από υπηρεσίες τα οποία στο β’ τρίμηνο του οικονομικού έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023) να διαμορφώθηκαν στα 232 εκατ. ευρώ έναντι 231 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος 2023) τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν στα 213 εκατ. ευρώ, στα ίδια ακριβώς επίπεδο με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, τα έσοδα από υπηρεσίες επηρεάστηκαν θετικά από την πορεία του τομέα εταιρικών πελατών και ιδίως από την ανάληψη έργων στον δημόσιο τομέα.

Επενδύσεις σε υποδομές

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως η μείωση των εσόδων δεν εμπόδισε και τις δύο εταιρείες να διατηρήσουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα τις επενδύσεις τους σε υποδομές. Ο μεν όμιλος ΟΤΕ επένδυσε στην Ελλάδα 175 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, ήτοι το 21,5% των εσόδων του. Το αντίστοιχο ποσοστό στο γ’ τρίμηνο του 2022 ήταν στο 20,3%.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις της Vodafone Ελλάδας για το εξάμηνο Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2023 ήταν ελαφρά αυξημένες στα 73 εκατ. ευρώ έναντι 71 εκατ. ευρώ. Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η Vodafone σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις της προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των υποδομών της, ιδίως στον τομέα της σταθερής.

Υπενθυμίζεται ότι και η Nova «τρέχει» ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο ενίσχυσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της και γενικότερα και οι τρεις πάροχοι δείχνουν να ποντάρουν στην ανάπτυξη των δικτύων τους, ιδίως αυτών που αφορούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης