ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SoftOne: άνοιγμα στην Κρήτη και τα επόμενα πλάνα στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού

SoftOne: άνοιγμα στην Κρήτη και τα επόμενα πλάνα στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού

H Κρήτη αποτελεί τον πρώτο σταθμό της SoftOne όσον αφορά την επέκταση στην ελληνική περιφέρεια μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού στη χώρα μας με τα στελέχη της να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Ο λόγος που επενδύουμε στην Κρήτη είναι η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιφέρεια, όντας δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα, έχει επανέλθει στην κανονικότητα μετά την COVID 19, έχει μεγάλα έργα υποδομών και σημαντικές υποδομές ψηφιακής συνδεσιμότητας» σημείωσε ο Πάνος Μαρτίνης, διευθύνων σύμβουλος της SoftOne κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ηράκλειο όπου παρουσιάστηκαν τα πλάνα της εταιρείας στους συνεργάτες αλλά και σε πελάτες της εταιρείας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις αρχές του καλοκαιριού, η SoftOne, στους βασικούς μετόχους της οποίας περιλαμβάνεται ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού και ο Μάρκος Βερέμης, προχώρησε στην εξαγορά της Appsoft, η οποία αποτέλεσε και τη «βάση» για τη δημιουργία του υποκαταστήματος της εταιρείας στην Κρήτη. Το υποκατάστημα απασχολεί 10 εργαζόμενους, ενώ στην Κρήτη η SoftOne έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 16 συνεργατών, το οποίο σκοπεύει να ενισχύσει. Σημειωτέον πως η SoftOne έχει ήδη ένα σημαντικό πελατολόγιο 4600 επιχειρήσεων στην Κρήτη, εκ των οποίων πάνω από 330 είναι λογιστικά γραφεία με τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων να φθάνει στο 30%. Το πλάνο είναι η περαιτέρω επέκταση του μέσα από την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τοπικών επιχειρήσεων με απλά και εφικτά βήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρτίνης, σημαντικό ρόλο στην απόφαση της επένδυσης στην Κρήτη αποτέλεσε και το γεγονός ότι στην Κρήτη δημιουργείται ένας τεχνολογικός κόμβος με επενδύσεις στο χώρο της ψηφιακής συνδεσιμότητας με τη δημιουργία data centers αλλά και την προσαιγιάλωση καλωδίων οπτικών ινών αλλά και λόγο του ευρύ δικτύου καινοτομίας που αρχίσει να αναπτύσσεται. «Μιλάμε για 55.000 φοιτητές και μια εγνωσμένης αξίας ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει δεξαμενή για ταλέντα στον χώρο της πληροφορικής» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SoftOne.

Το υποκατάστημα στην Κρήτη αποτελεί το τρίτο που δημιουργεί η SoftOne στην Ελλάδα μετά από εκείνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα στελέχη της SoftOne άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως είναι η Πάτρα, η Λάρισα, ο Βόλος και τα Ιωάννινα, ήτοι περιοχές όπου υπάρχει σημαντική επιχειρηματική αλλά και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Παράλληλα, η SoftOne συνεχίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της παρουσίας της εκτός Ελλάδας. Η εταιρεία έχει γραφεία στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με την τελευταία να είναι εκεί που δίνει περισσότερο έμφαση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μία από τις επόμενες εξαγορές της SoftOne να αφορά εταιρεία στη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι στα πλάνα της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε 2-3 εξαγορές επιχειρήσεων επιχειρηματικού λογισμικού μέσα στους επόμενους μήνες.

Η SoftOne έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις επέκτασης τα τελευταία χρόνια έχοντας δημιουργήσει ένα αρκετά ευρύ χαρτοφυλάκιο λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού. Σε συνδυασμό με την οργανική ανάπτυξη λόγω της έμφασης στο cloud, ο όμιλος αναμένει το 2023 να παρουσιάσει έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, σχεδόν υπερδιπλασιάζοντας τον τζίρο της σε σχέση με το 2021 όταν είχε ανέλθει στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 είχε κλείσει στα 36 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το 2023 στα 12 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει ο όμιλος της SoftOne έχει φθάσει να παράγει αξία της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ με στόχο τα 200 εκατ. ευρώ το 2026. Οι πελάτες ξεπερνούν τις 38.000, εκ των οποίων οι 10.000 χρησιμοποιούν cloud εφαρμογές. Μάλιστα, η SoftOne αναμένει ότι φέτος το 57% των εσόδων της θα προέρχεται από το cloud όταν πριν από 3 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 30%, ενώ εκτιμά ότι θα φθάσει στο 70% το 2026.