ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ICAP: Οι γυναίκες στην Ελλάδα διοικούν μικρού μεγέθους, ομόρρυθμες εταιρείες

Unsplash

Στο 25,9% ανήλθε το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2023 στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,3 ποστοστιαίες μονάδες την τελευταία 9ετία (2015-2023), σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP CRIF.

Ωστόσο, οριακή ήταν η αύξηση της διείσδυσης, μόλις κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2022, έτος κατά το οποίο είχε εμφανίσει οριακή μείωση (-0,3 ποσ. μον.), μετά από επτά συναπτά έτη θετικών μεταβολών.

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν πως οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι στην πλειοψηφία τους μικρού μεγέθους, ομόρρυθμες εταιρείες, εντοπίζονται κυρίως στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στην Αττική και ανήκουν κυρίως στους τομείς του Τουρισμού και Εμπορίου.

Βελτιωμένες μεταβολές σε κύρια οικονομικά μεγέθη το 2021 εμφάνισαν οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες και συγκεκριμένα παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στις συνολικές πωλήσεις τους κατά 23,1% έναντι του 2020, σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος (20,7%), τριπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας τους και αύξηση των EBITDA κατά 84,8% έναντι 57,3% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Δείτε εδώ την Μελέτη:

Μελέτη για την γυναικεία επιχειρηματικότητα

Σύμφωνα με την Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών, ICAP CRIF:

«Οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις και στους περισσότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες κερδοφορίας, γεγονός το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα τους και την καλύτερη διαχείριση του κόστους των εταιρειών που διοικούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης