ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δέκα εργαλεία χρηματοδότησης ΜμΕ - Δάνεια με «φιλικά» χαρακτηριστικά

Δέκα εργαλεία χρηματοδότησης ΜμΕ - Δάνεια με «φιλικά» χαρακτηριστικά
Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Λύση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τα δέκα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πρόκειται για δέκα δάνεια, συγχρηματοδότησης και εγγυοδοτικών εργαλείων, εθνικών και κοινοτικών πόρων, τα οποία στόχο έχουν να διευρύνουν τον αριθμό των ΜμΕ επιχειρήσεων που διεκδικούν πρόσβαση στον δανεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του 2023 δόθηκαν πάνω από 4.400 νέα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, το 75% των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τη στήριξη μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 άτομα. Ενώ το 81% των επιχειρήσεων έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατομμύρια.

Τα δέκα χρηματοδοτικά εργαλεία

1. Liquidity Co-Financing Loans (κλικ εδώ)

Το Πρόγραμμα Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων δημιουργήθηκε για να παρέχει ευνοϊκούς όρους σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με άτοκο το 40% του κεφαλαίου και δυνατότητα διετούς μερικής επιδότησης επιτοκίου.

  • Κεφάλαιο Κίνησης (Συγχρηματοδότηση)
  • Επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη για νέους πελάτες
  • Δάνεια: 727 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Ιούνιο 2025 – Προσωρινή εξάντληση

2. Green Co-Financing Loans (κλικ εδώ)

Το Πρόγραμμα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια δημιουργήθηκε για να παρέχει ευνοϊκούς όρους σεδάνεια επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ, με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου και άτοκο το 40% του κεφαλαίου, για την υλοποίηση επενδυτικών έργων Πράσινης Μετάβασης. Ενισχύονται επενδυτικά έργα στους τομείς της Πράσινης Κινητικότητας, Εξοικονόμησης Ενέργειας/Ενεργειακής Αναβάθμισης και Παραγωγής Ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών.

  • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
  • Επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη
  • Δάνεια: 415 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Ιούνιο 2025

3. Digitalization Co-Financing Loans (κλικ εδώ)

Το Πρόγραμμα Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης δημιουργήθηκε για να παρέχει ευνοϊκούς όρους σε δάνεια επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ, με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου και άτοκο το 40% του κεφαλαίου, που θα αναλάβουν την υλοποίηση επενδυτικών έργων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών τους.

  • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
  • Επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη
  • Δάνεια: 175 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Ιούνιο 2025

4. Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας (κλικ εδώ)

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες νεοσύστατες και υφιστάμενες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που προάγουν την έρευνα και καινοτομία και οι οποίες τεκμηριώνουν τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου (Business Plan) και σχετικών δικαιολογητικών.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των καινοτόμων ΜμΕ επιχειρήσεων, συνδυάζει για πρώτη φορά την παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγησης σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου, προσφέροντας επενδυτικά δάνεια & κεφάλαια κίνησης, μέσω των Τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

  • Επενδυτικά – Κεφάλαιο Κίνησης
  • (Εγγύηση + Grant), Grant 20%
  • Δάνεια: 140 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2025

5. ΤΕΠΙΧ II (κλικ εδώ)

Με το υποπρόγραμμα επενδυτικών δανείων της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) προωθείται η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας.

Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 40% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Επιλέξιμες για να υποβάλουν στη συγκεκριμένη δράση είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων, που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια.

  • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
  • Δάνεια: 375 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Οκτώβριο 2023

6. Agricultural Micro Loans (κλικ εδώ)

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB). Παράλληλα, από του πόρους του Ταμείου επιδοτείται το 100% των τόκων για τα πρώτα δύο έτη κάθε δανείου και παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης ύψους 300€/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring).

  • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
  • 100% Επιδότηση επιτοκίου+ Mentoring
  • Δάνεια: 40 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2025 – Προσωρινή εξάντληση

7. Πρόγραμμα «Σπίτι μου» (κλικ εδώ)

Το πρόγραμμα Στεγαστικών Δανείων «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες, οι οποίοι θα ικανοποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, μέσω των συνεργαζόμενων Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Μέσω του νέου Προγράμματος και σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες ηλικίας 25-39 ετών θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκη χρηματοδότηση για την απόκτηση Ά κατοικίας.

Η αγορά ακινήτου θα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το χρηματοδοτικό μέσο, όπου θα είναι άτοκο, και 25% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η επιδότηση επιτοκίου θα πραγματοποιείται κατά 100% αποκλειστικά προς τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Παράλληλα από τους πόρους του Ταμείου καλύπτεται 100% το κόστος διαχείρισης των δανειακών φακέλων που χρεώνεται από τα συνεργαζόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα στους δανειολήπτες.

  • Στεγαστικά δάνεια νέων (Συγχρηματοδότηση)
  • Δάνεια: 1 δισ. ευρώ– Εξάντληση

8. Development Law Financial instrument (DELFi) (κλικ εδώ)

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF)» αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. με σκοπό τη στήριξη της χρηματοδότησης νεοσύστατων και υφιστάμενων βιώσιμων επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4887/2022.

Το DeLFI GF λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση παρά τις πιθανές αβεβαιότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με τις νέες επενδυτικές προσπάθειες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο, το DeLFI GF συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δραστηριότητας και συντελεί στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

  • Επενδυτικά δάνεια (Εγγύηση)
  • Δάνεια: 500 εκατ. ευρώ (έναρξη Αύγουστος 2023)

9. Ταμείο Εγγυοδοσίας Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων (κλικ εδώ)

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.

  • Επενδυτικά – Κεφάλαιο Κίνησης (Εγγύηση)
  • Δάνεια: 62,5 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2025

10. Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ (κλικ εδώ)

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των κάτωθι οκτώ συνεργαζόμενων Τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας) προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ).

  • Κεφάλαιο Κίνησης (Εγγύηση)
  • Δάνεια: 67,4 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2023

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η προδημοσίευση δύο νέων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ: Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ. Και ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ.