Eric Scotto: H Ελλάδα πρέπει να παίξει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια
Το ενεργειακό δίκτυο θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να φτάσει σε 80% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030 και για να το πετύχει θα πρέπει να βελτιώσουμε το δίκτυο. Αυτό τονίζει μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της Akuo Energy κ. Eric Scotto.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη χώρα μας για τις εργασίες του 8ου HAEE Energy Transition Symposium, o κ. Scotto προσθέτει πως η Ελλάδα πρέπει να παίξει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια για πολλούς λόγους: Εξαιτίας της φυσικής της θέση στην Ευρώπη, αλλά και διότι έχει δύο από τους πιο σημαντικούς πόρους από πλευράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον ήλιο και τον άνεμο. Μάλιστα, εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα παίξει μόνο τοπικό ρόλο, αλλά και διευρυμένο περιφερειακό ρόλο, διότι η μπορεί να εξάγει ενέργεια, έχοντας τους απαραίτητους πόρους για να το κάνει.
Αναφερόμενος στην αποθήκευση της ενέργειας, εξάρει τη σημασία της στην προσπάθεια για την ενίσχυση του δικτύου. Και όπως εξηγεί, η αποθήκευση δεν είναι κάτι καινούργιο. «Στην Akuo διαχειριζόμαστε εγκαταστάσεις αποθήκευσης εδώ και 12 χρόνια. Την εισήγαμε σε μέρη όπου είχαμε ήδη τεράστια διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η Νήσος Ρεουνιόν. Είχαμε υπερπαραγωγή και η λύση που βρήκαμε εκείνη την εποχή ήταν η αποθήκευση μπαταριών ιόντων λιθίου».
Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, είναι πεπεισμένος πως αυτής της μορφής η αποθήκευση είναι βιώσιμη και αειφόρος.
«Όταν είσαι διαχειριστής δικτύου και αρχίζεις να χρησιμοποιείς τη λύση της αποθήκευσης, δεν γυρνάς ποτέ πίσω. Θα το συγκρίνω με την οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Όλη σου τη ζωή οδηγείς αυτοκίνητο με ορυκτά καύσιμα και μια μέρα αρχίζεις να οδηγείς ηλεκτρικό – δεν θα επιστρέψεις ποτέ στα ορυκτά καύσιμα».
Αντίστοιχα, το σύστημα αποθήκευσης μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου μπορεί να υποστηρίξει το δίκτυο με χρόνο αντίδρασης χιλιοστά του δευτερολέπτου. «Είναι πολύ αποδοτικό, εξασφαλίζεις μεγάλη ισχύ αμέσως, είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο και λειτουργεί για την υποστήριξη του δικτύου τη σταθεροποίησή του δικτύου αλλά και ως ρυθμιστής της συχνότητας».
Ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται για τη χρήση της αποθήκευσης μπαταριών κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Δεν χρησιμοποιούμε μια τεράστια αποθήκη μπαταριών για να έχουμε κατανάλωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου έχουμε μια κατανάλωση – σε ορισμένα νησιά, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει».
Υπό αυτό το πρίσμα, κάνει λόγο για ένα τρίπτυχο δράσεων που πρέπει να γίνουν πράξη στο προσεχές χρονικό διάστημα: Ενίσχυση του τοπικού δικτύου, αύξηση της διεθνούς διασύνδεσης και διαφορετικού τύπου υπηρεσίες προς το δίκτυο χάρη στην αποθήκευση.
«Η αποστολή της Akuo είναι να υποστηρίξει τον στόχο της κυβέρνησής σας, προσφέροντας την εμπειρία μας των τελευταίων 17 χρόνων. Πρέπει να φέρουμε αυτή την εμπειρία προκειμένου η χώρα να μη χάνει χρόνο στην εκμάθηση του τρόπου λειτουργίας τέτοιων εργαλείων. Εμείς το έχουμε κάνει, είμαστε λοιπόν εδώ για να υποστηρίξουμε και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε όλα μαζί.
Δεν είμαστε συμβουλευτική εταιρεία, δεν πρόκειται να χρεώσω κανέναν για να αυξήσω και να επιταχύνω την ενεργειακή μετάβαση. Γιατί; Είναι η αποστολή μας. Πρέπει να το κάνουμε αυτό, είναι ευθύνη μας να το κάνουμε για τη μελλοντική γενιά. Ό,τι έχουμε κάνει, είμαστε έτοιμοι να το μοιραστούμε με τον Έλληνα διαχειριστή του δικτύου, όπως κάναμε με τον διαχειριστή του δικτύου στο Μάλι, όπως κάναμε στην Πορτογαλία, όπως κάναμε παντού όπου δρούμε. Γιατί είναι αποστολή μας να αυξήσουμε και να προχωρήσουμε ταχύτερα στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, παντού» εξηγεί ο κ. Scotto.
Επενδύσεις 1,5GW στην επόμενη πενταετία
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πλάνο την εταιρείας στην Ελλάδα τονίζει πως «στοχεύουμε και σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε 1,5 GW τα επόμενα πέντε χρόνια Το ποσοστό θα είναι 60% παραγωγή και 40% αποθήκευση.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, με την άνοδο των επιτοκίων να επηρεάζει σημαντικά την αγορά.
«Η αύξηση των επιτοκίων ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, περίπου. Βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο σε ένα πλάτωμα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό ήταν γρήγορο και βίαιο. Αυτό έχει αντίκτυπο που αυξάνει το κόστος χρηματοδότησής σου, αυτό αυξάνει το συνολικό κόστος της μονάδας στην οποία πρόκειται να επενδύσεις και να την κατασκευάσεις.
Ο τρόπος που λειτουργεί, είναι ότι υπάρχει πάντα μια καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης του επιτοκίου και του επόμενου διαγωνισμού. Αν θέλεις ανανεώσιμη ενέργεια επειδή την χρειάζεσαι, κάποιος πρέπει να πληρώσει. Ποιες είναι λοιπόν οι συνέπειες αυτής της αύξησης των επιτοκίων; Υπάρχει αύξηση του κόστους της ενέργειας. Είναι πολύ απλό. Οπότε δεν επηρεάζει πραγματικά το επιχειρηματικό μας σχέδιο. Απλά το καθυστερεί λίγο. Η αύξηση του επιτοκίου πρέπει να αντανακλάται στο κόστος, στην τιμή πώλησης της ενέργειας. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να το κατασκευάσουμε» εξηγεί ο κ. Scotto.
Ειδικά όσον αφορά την Akuo, η αύξηση των επιτοκίων έχει μηδενική επίδραση σε οποιαδήποτε από τις 90 μονάδες που έχει σε λειτουργία στον κόσμο, επειδή δεν δανείζεται τα χρήματα με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά πάντα με σταθερό.
«Όταν βλέπεις μακριά δεν παίρνεις ποτέ τέτοιο ρίσκο χωρίς να καλύπτεσαι γιατί είμαστε στην αγορά εδώ και 20 χρόνια. Έτσι, η πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου δεν έχει καμία επίπτωση, τουλάχιστον στην Akuo – για την εγκατεστημένη δυναμικότητα» καταλήγει.
Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την πράσινη μετάβαση
Τέλος, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο κ. Scotto τονίζει πως αυτή θα πρέπει να παίξει ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας της πράσινης μετάβαση. Η νέα γενιά είναι πολύ πιο ευαίσθητη, διότι επηρεάζεται. Αυτό είναι το μέλλον τους και θα πιέσει σκληρά για αυτό.
«Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι κάτι που δεν είναι αληθινό όταν συμβαίνει στους άλλους στην άλλη άκρη του κόσμου, ένα τσουνάμι, ένας τυφώνας στον Ειρηνικό. Όταν έρχεται στη Θεσσαλία, και βλέπεις τι συμβαίνει με τις πλημμύρες, τότε πονάς και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι δεν είμαστε στο 2050. Άρα είναι επείγον να επιταχύνουμε. Και αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ και 20 χρόνια με την ομάδα Akuo. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αλλά τουλάχιστον δίνουμε λύση για την οικολογική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Όσο για την Ελλάδα, δεν κρύβει την αισιοδοξία του, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος ότι η χώρα θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη. Αυτό θα δημιουργήσει πολλές τοπικές θέσεις εργασίας. Και «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αφοσιωμένη ομάδα της Akuo για να υποστηρίξει τον στόχο αυτό» καταλήγει ο κ. Scotto.