ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η «μάχη» της διεκδίκησης της Κωτσόβολος

Στην τελική ευθεία η «μάχη» της διεκδίκησης της Κωτσόβολος

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της διαδικασίας για την απόκτηση της Κωτσόβολος, η οποία μπορεί να είναι και η τελική. Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι και το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, αν και παραμένει άγνωστο το ακριβές ύψος του τιμήματος.

Η βρετανική Currys, η οποία ελέγχει την Κωτσόβολος, ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής της για την μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της χώρας στα μέσα του περασμένου Ιουνίου και οι πληροφορίες για το πως εξελίσσεται η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες. Ο βρετανικός όμιλος, η διοίκηση του οποίου πιέζεται από τους μετόχους για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του, άφηνε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει σε πώληση της Κωτσόβολος, η οποία είναι ουσιαστικά ένα από τα «ασημικά» της Currys.

Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι πως ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος στην πρώτη φάση της διαδικασίας επέδειξαν 6 εταιρείες. Η μόνη εταιρεία που το έχει επιβεβαιώσει επίσημα είναι η Quest Holdings, η οποία έχει γνωστοποιήσει ότι έχει καταθέσει και μη δεσμευτική προσφορά. Η έτερη εταιρεία για την οποία υπάρχουν πληροφορίες είναι η ΔΕΗ, η οποία, όμως, επισήμως δεν έχει γνωστοποιήσει αν όντως ενδιαφέρεται. Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους αρχικούς ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονταν και δύο εταιρείες από τα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα η ρουμανική emag και τη βουλγαρική Videolux Holding

Η emag είναι ένα από τα μεγαλύτερα online marketplaces στην νοτιοανατολική Ευρώπη με ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε στην Ουγγαρία. Στο μετοχικό κεφάλαιο της emag έχει εισέλθει η Naspers από τη Νότια Αφρική και γενικότερα η ρουμανική εταιρεία θεωρείται από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους «παίκτες» στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη. Πριν την πανδημία της COVID-19, οι πληροφορίες την έφεραν να ετοιμάζεται να επεκταθεί και στην ελληνική αγορά αλλά το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί πάντως είναι πως η ρουμανική εταιρεία δεν διαθέτει φυσική παρουσία, οπότε μία κίνηση για την Κωτσόβολος θα αποτελούσε μία εξαιρετικά μεγάλη αλλαγή στρατηγικής και επιχειρησιακού μοντέλου.

Αντίθετα, η Videolux επικεντρώνεται στη φυσική παρουσία. Η εταιρεία είναι ο βασικός μέτοχος στην Technopolis, τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στη Βουλγαρία με 25 υπερκαταστήματα, ενώ ελέγχει και τα καταστήματα Praktiker στη γείτονα χώρα.

Η λίστα των ενδιαφερόμενων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικώς ούτε η emag ούτε η Videolux συνεχίζουν στη «μάχη» της διεκδίκησης της Κωτσόβολος. Η Videolux φέρεται να αποκλείστηκε από τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, ενώ η emag δείχνει να έχει επιλέξει να μην επεκταθεί ακόμη στην ελληνική αγορά.

Το παραπάνω δεν σημαίνει πάντως ότι οι διεκδικητές είναι μόνο δύο (ΔΕΗ και Quest Holdings) καθώς οι πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι υπήρξαν και άλλες 1-2 μη δεσμευτικές προσφορές. Πάντως, η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο στη λίστα των ενδιαφερομένων να υπάρχουν επενδυτικά funds. Ο λόγος είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Κωτσόβολος θεωρείται μία εταιρεία με εξαιρετική διοικητική ομάδα και πολύ καλά αποτελέσματα, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι αρκετά μικρά και γι’ αυτό τα funds αποφεύγουν τέτοιου είδους κινήσεις. Ουσιαστικά, οι ενδιαφερόμενοι είναι εταιρείες που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές συνέργιες με την Κωτσόβολος προκειμένου να δικαιολογήσουν και το τίμημα που θα καταβληθεί.

Όσον αφορά το τίμημα, οι πληροφορίες και εκεί είναι αρκετά συγκεχυμένες. Η Currys φέρεται να ζητά ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ, το οποίο μοιάζει λίγο «παράλογο» δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αξία όλου του βρετανικού ομίλου κυμαίνεται στα 650 εκατ. ευρώ με την Κωτσόβολος να φέρνει περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων. Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως το τίμημα που θα προσφέρουν τελικά οι ενδιαφερόμενοι θα κινηθεί σε επίπεδα ενδεχομένως ακόμη και κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι οι εταιρείες που θα καταθέσουν προσφορές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να λάβουν υπόψιν τους και το ετήσιο χρηματοοικονομικό κόστος του δανεισμού στον οποίο θα προβούν για να ολοκληρώσουν την αγορά. Για παράδειγμα, για δάνειο 200 εκατ. ευρώ οι τόκοι μπορούν να φθάσουν και στα 14 εκατ. ευρώ όταν τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) της Κωτσόβολος το προηγούμενο οικονομικό έτος ήταν στα 20,7 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι είναι αρκετά δύσκολη άσκηση η απόσβεση της όποιας επένδυσης.

Επόμενα βήματα

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη φάση της διαδικασίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Το ερώτημα είναι αν το τίμημα που θα προσφερθεί θα ικανοποιεί την Currys ή ο βρετανικός όμιλος θα ζητήσει να γίνουν υψηλότερες προσφορές. Χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να σταματήσει την όποια διαδικασία πώλησης.

Σε περίπτωση που η Κωτσόβολος πωληθεί, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Ιδίως σε περίπτωση που ο νέος μέτοχος επιλέξει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της Κωτσόβολος και ενδεχομένως να ακολουθήσει μία πιο επιθετική εμπορική πολιτική. Όπως δεν αποκλείεται να δούμε να υπάρχουν κινήσεις -σε επίπεδο εξαγορών- και από άλλους «παίκτες» της συγκεκριμένης αγοράς.