ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

David Sassoon στο CNN Greece: Υπάρχoυν κλάδοι που έχουν «απελπιστική ανάγκη» για επενδύσεις

David Sassoon στο CNN Greece: Υπάρχoυν κλάδοι που έχουν «απελπιστική ανάγκη» για επενδύσεις

Ο επενδυτής και επιχειρηματίας David Sassoon, πρόεδρος του Joseph Sassoon Group, με γραφεία και στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο CNN Greece μιλά  για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας σήμερα, την πρόσφατη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την ανάγκη διατήρησής της, ενώ μοιράζεται και συμβουλές για νεοφυείς εταιρείες start ups.

«Η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες, και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, παρότι έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της», επισημαίνει μεταξύ άλλων και εξηγεί πως η γραφειοκρατία, παραμένει εμπόδιο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, παρά την «προθυμία της κυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας και προώθησης προγραμμάτων που ωφελούν τις επιχειρήσεις».

Μάλιστα, κάνει λόγο για κλάδους που έχουν «απελπιστική» -όπως τη χαρακτηρίζει- ανάγκη για επενδύσεις και «προσφέρουν εξαιρετικά υγιείς αποδόσεις», όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη λογισμικού.

Ερωτηθείς για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας πρόσφατα, και αν αυτή ενισχύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, ο David Sassoon απαντά καταφατικά, «αν και καθώς μιλάω με ξένους επενδυτές, κινούνται προσεκτικά», όπως λέει. Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της «επόμενης μέρας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διασφάλισης ότι θα διατηρηθεί αυτή η βαθμίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο λεγόμενο brain drain, το οποίο χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη εθνική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλά έθνη, ειδικά στον δυτικό και δημοκρατικό κόσμο».

Σε ό,τι αφορά στη σχέση του με τη χώρα μας, ο Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας με καταγωγή και από την Ελλάδα, -η γιαγιά και ο πατέρας του γεννήθηκαν εδώ-, σημειώνει πως ήταν πάντα ένα δεύτερο σπίτι για εκείνον.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Joseph Sassoon Group διοργανώνει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το American Mediterranean Investment Forum στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα Φόρουμ με στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια επιχειρηματικών δικτύων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και τη σύναψη πραγματικών εμπορικών, επενδυτικών και νέων επιχειρηματικών συναλλαγών. Σε αυτό θα παραβρεθούν σημαντικοί παράγοντες από διεθνείς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την πολιτική και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ανάμεσά τους ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ποιος είναι ο σκοπός του American Mediterranean Forum του οποίου είστε διοργανωτής, και γιατί επιλέξατε την Ελλάδα ως χώρα διοργάνωσης;

Το American Mediterranean Forum είναι το εφαλτήριο από το οποίο σκοπεύουμε να ιδρύσουμε το ετήσιο Abraham Economic Forum, μια ετήσια εκδήλωση που θα δώσει σε επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις, καινοτόμους και ηγέτες επιχειρήσεων από το Ισραήλ και εταίρους του Abraham Peace Accord την ευκαιρία να συναντηθούν, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της Μέσης Ανατολής και της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Επί του παρόντος, εκτός από το Business-to-business (B-to-Β), δεν υπάρχει άλλος χώρος όπου μπορούν να συναντηθούν καινοτόμοι, επιχειρηματίες, φιλάνθρωποι, στοχαστές και άνθρωποι της βιομηχανίας από το Ισραήλ και όσοι έχουν δημιουργήσει πρόσφατα σχέση με το Ισραήλ. Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε στον υπόλοιπο μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο ότι το Ισραήλ, οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι είναι οι ιδανικοί εταίροι στην ειρήνη, το εμπόριο και την καινοτομία.

Η Ελλάδα είναι το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, η σχέση Ελλάδας-Ισραήλ είναι αρχαία και με την υπόλοιπη περιοχή είναι εξίσου ριζωμένη στην ιστορία. Δεύτερον, ήταν στην Ελλάδα όπου έγινε η πρώτη Συμφωνία Ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών εθνών το 1949 στο νησί της Ρόδου. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα διαδραμάτισε σταθερά έναν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία, αν και αυτό δεν είχε τόσο μεγάλη δημοσιότητα, και πιστεύω ότι είναι καιρός να δώσουμε τα εύσημα που οφείλονται στην Ελλάδα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεδομένης της συνεχιζόμενης σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του Ισραήλ, η Ελλάδα θα προσκληθεί ως αδελφό κράτος μέλος του Abraham Economic Forum, ώστε και οι Έλληνες να μπορούν να επωφεληθούν και να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Είμαι επίσης εν μέρει Έλληνας και νοιάζομαι βαθιά για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας και αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να είμαι μέρος του νέου κεφαλαίου της χώρας.

Ποια είναι η σχέση σας με τη χώρα μας; Γιατί έχετε επιλέξει να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά στην Ελλάδα;

Απάντηση: Όπως είπα, είμαι εν μέρει Έλληνας, η γιαγιά και ο πατέρας μου γεννήθηκαν και οι δύο στην Ελλάδα. Έρχομαι στην Ελλάδα από παιδί, οι παππούδες μου όταν ζούσαν είχαν σπίτι στην Ελλάδα. Ως παιδί, ο παππούς μου μού έλεγε αν ήθελα ποτέ να βοηθήσω μια χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ, πρέπει να είναι η Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα και την καρδιά της στον λαό μας (τον εβραϊκό λαό) και την οικογένειά μου τρεις φορές. Το 1495 μετά την Ισπανική Ιερά Εξέταση, το 1961 μετά την εκδίωξη των Εβραίων από την αραβική και μουσουλμανική γη, και το 1969 αφότου επιτράπηκε στους γονείς μου να φύγουν από την Αίγυπτο από το καθεστώς Νάσερ. Μιλάω ελληνικά και η Ελλάδα ήταν πάντα ένα δεύτερο σπίτι για μένα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία βλέπετε πεδίο για επενδύσεις και πόσο εύκολο είναι να γίνουν; Σε ποιους κλάδους εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας;

Η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες, και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, παρότι έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία παραμένει ένας παράγοντας και εμποδίζει τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, αλλά βλέπουμε επίσης την προθυμία της κυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας και προώθησης προγραμμάτων που ωφελούν τις επιχειρήσεις.

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας στην Ελλάδα. Αν και παρατηρήσαμε μια έντονη εστίαση στις επενδύσεις σε ακίνητα, που αυξάνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, νομίζω ότι άλλοι τομείς έχουν απελπιστική ανάγκη για επενδύσεις και προσφέρουν εξαιρετικά υγιείς αποδόσεις, όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη λογισμικού, η φαρμακευτική και αγροτεχνική. Αυτοί είναι όλοι κλάδοι που χρειάζονται επενδυτικό κεφάλαιο και το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι σχετικά πιο φθηνό από ό,τι σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ενισχύεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρόσφατα;

Νομίζω ότι ναι, αν και καθώς μιλάω με ξένους επενδυτές, κινούνται προσεκτικά. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτή τη βαθμίδα και θα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό μόνο με την αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, εκπαίδευση, τεχνολογία και καινοτομία, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την βαθμίδα.

Η κεφαλαιαγορά χρειάζεται εκδημοκρατισμό του κεφαλαίου για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, εκσυγχρονίζοντας πολλές από τις κυβερνητικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο και διασφαλίζοντας ότι όλες οι πλατφόρμες υπηρεσιών είναι σε άλλες γλώσσες για να διευκολύνουν τους ξένους επενδυτές να αισθάνονται ασφαλείς και να ενθαρρύνονται να έρθουν και να επενδύσουν.

Η εκπαίδευση και η συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι κρίσιμης σημασίας, θα παρέχει ευκαιρίες στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση, ενώ οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από μια δεξαμενή ταλέντων που διαφορετικά θα εγκατέλειπαν τη χώρα μόλις αποφοιτήσουν. Το brain drain είναι η μεγαλύτερη εθνική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλά έθνη, ειδικά στον δυτικό και δημοκρατικό κόσμο.

Ως επιχειρηματίας, βοηθάτε νεοφυείς εταιρείες start ups για να ξεκινήσουν στον επιχειρηματικό στίβο. Ποια συμβουλή έχετε να δώσετε σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση;

Απάντηση: Κάποτε έμαθα ένα σύνολο κανόνων από έναν σπουδαίο πολιτικό και έναν από τους πολλούς ανθρώπους που θεωρώ μέντορές μου. Οι 13 Κανόνες του αείμνηστου Στρατηγού και υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με τους οποίους πορεύτηκα στη ζωή μου:

  1. Δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζεις! Θα φαίνεται καλύτερα το πρωί.
  2. Θύμωσε και μετά ξεπέρασέ το.
  3. Αποφύγετε να έχετε το εγώ σας πολύ κοντά στη θέση σας, ώστε όταν πέσει η θέση σας, το εγώ σας να πηγαίνει μαζί του.
  4. Μπορεί να γίνει.
  5. Προσέξτε τι επιλέγετε. Μπορεί να το πάρετε.
  6. Μην αφήνετε δυσμενή γεγονότα να εμποδίζουν μια καλή απόφαση.
  7. Δεν μπορείτε να κάνετε τις επιλογές κάποιου άλλου. Δεν πρέπει να αφήσετε κάποιον άλλο να κάνει τις δικές σας.
  8. Ελέγξτε τα μικρά πράγματα.
  9. Μοιραστείτε τα εύσημα.
  10. Μείνετε ψύχραιμοι. Να είστε ευγενικοί.
  11. Έχετε ένα όραμα. Να είστε απαιτητικοί.
  12. Μην συμβουλεύεστε τους φόβους ή τις αρνητικές σκέψεις σας.
  13. Η αέναη αισιοδοξία είναι ένας πολλαπλασιαστής δύναμης.