Swaplanet: Mια κοινότητα βιώσιμης παιδικής μόδας στην Ελλάδα
Την εποχή της «γρήγορης μόδας» η βιομηχανία των ενδυμάτων έχει φτάσει να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δημιουργός αποβλήτων στον κόσμο, υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, έναντι 6% της βιομηχανίας πλαστικών, ενώ σε αυτή οφείλεται και το 20% των παγκόσμιων λυμάτων.
Ταυτόχρονα, η fast fashion δημιουργεί και συνθήκες κοινωνικής και εργασιακής ανισότητας για όσους εργαζονται στην «αλυσίδα» της μόδας, καθώς τα «φθηνά και γρήγορα ρούχα» μεταφράζονται και σε «φθηνά εργατικά χέρια» και «κακές συνθήκες εργασίας / διαβίωσης».
Λύση σε αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον όσον αφορά στα παιδικά ρούχα, επιχειρεί να δώσει η Swaplanet, η πρώτη πλατφόρμα βιώσιμης παιδικής μόδας στην Ελλάδα, που έχει στόχο να μειώσει τον υπερκαταναλωτισμό και τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύουν οι γονείς για παιδικό ρουχισμό.
Άλλωστε, οι ιδρυτές της ελληνικής εταιρείας που στόχο έχει να περιορίσει το ζήτημα των απορριμμάτων ρούχων, η Έλενα, ο Σερίφ και ο Τζίμυ, πιστεύουν πως η επιλογή του καταναλωτή έχει δύναμη και αρκεί η υιοθέτηση μιας νέας καλής συνήθειας για να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με θετική κατεύθυνση.
Οι τρεις ιδρυτές βρέθηκαν να έχουν ένα κοινό όραμα και να κάνουν σχέδια για τη δημιουργία ενός προϊόντος / υπηρεσίας που θα έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Ήθελαν αυτό που θα αφιερώσουν την ενέργεια τους να βοηθήσει τον κόσμο γύρω τους και έτσι βρήκαν μια «λύση» για το πρόβλημα των απορριμμάτων ρούχων δημιουργώντας μια βελτιωμένη διαδικασία, μέσα από μια κοινότητα γονέων που ανταλλάσσουν τα ρούχα, παπούτσια και βιβλία των παιδιών τους. Παράλληλα, οι γονείς γνωρίζουν πως τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και η αγορά νέων ρούχων μπορεί να αποδειχθεί «ακριβό σπορ», οπότε τα ρούχα από δεύτερο χέρι, εκτός από μια πιο βιώσιμη επιλογή είναι και μια πιο οικονομική εναλλακτική.
«Ένα παιδί θα χρειαστεί περί τα 500 – 600 ρούχα μέχρι τα 14 του χρόνια»
Το «δεύτερο χέρι» μειώνει τη ρύπανση
Η Swaplanet ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021 από τους Έλενα Στάμου, Σερίφ Μπαρακάτ και Τζίμυ Νικολαΐδη και έχει μέχρι σήμερα διαχειριστεί περισσότερα από 100.000 είδη ένδυσης, με περισσότερες από 12.900 εγγραφές γονέων που αυξάνονται καθημερινά.
Η ομάδα που σήμερα αποτελείται από 10 άτομα, εξυπηρετεί όλη την επικράτεια, ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα νησιά, ενώ οι γονείς μπορούν να διαλέξουν μέσα από μια τεράστια γκάμα 20.000 προϊόντων και πάνω από 3.000 μάρκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιράζεται η εταιρεία, μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 26.000 τεμάχια preloved ρούχων (από δεύτερο χέρι) εξοικονομώντας 182.000 κιλά CO2 ή 8.200 δέντρα, αριθμοί που αντιστοιχούν με την ρύπανση που θα δημιουργούσε η οδήγηση 37,7 φορές το γύρο του κόσμου και την μηνιαία κατανάλωση 2.860 νοικοκυριών.
Πώς λειτουργεί
Ο γονιός μπορεί να ανταλλάξει παιδικά ρούχα, παπούτσια και βιβλία με «πλανήτες» της Swaplanet, τους οποίους μπορεί στη συνέχεια να τους αξιοποιήσει για να αγοράσει «νέα», αλλά «preloved» προϊόντα για το παιδί τους. Ή αν δεν έχει ρούχα να ανταλλάξει μπορεί να πάει κατευθείαν στο βήμα της αγοράς.
Η εταιρεία αξιολογεί όλα όσα παραλαμβάνει και στη συνέχεια τα καθαρίζει επαγγελματικά, για να διασφαλιστεί ότι κάθε αντικείμενο είναι σε άριστη κατάσταση. Αμέσως μετά τα ρούχα φωτογραφίζονται, αποκτούν έναν μοναδικό κωδικό και «ανεβαίνουν» στη σχετική πλατφόρμα, ώστε γονείς και κηδεμόνες να έχουν νέες επιλογές σε καθημερινή βάση.
- Τα ρούχα που δεν περνούν τους αυστηρούς ελέγχους ποιότητας, δωρίζονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Preloved παιχνίδια
Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς, η Swaplanet σχεδίασε σε συνεργασία με τα Public ένα πρόγραμμα ανταλλαγής παιχνιδιών «Love Toys», με στόχο να δοθεί μια δεύτερη ζωή σε παιχνίδια που δεν χρειάζονται πλέον τα παιδιά.
Συγκεκριμένα, οι γονείς αφήνουν στον ειδικό κάδο λούτρινα παιχνίδια, ξύλινα παιχνίδια και βρεφικά παζλ, τα οποία στην συνέχεια συλλέγει και επεξεργάζεται η Swaplanet, ώστε να τα ανεβάσει προς ανταλλαγή στην πλατφόρμα.
Οι γονείς λαμβάνουν ως αντάλλαγμα ένα κουπόνι 10 ευρώ, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην πλατφόρμα, ενώ μέρος των παιχνιδιών αυτών θα δωρισθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα με αντίστοιχες ανάγκες.