Μαρινόπουλος: Αγωνία για την τύχη των εργαζομένων
Λίγους μήνες μετά από το διαφαινόμενο μεγάλο επιχειρηματικό ντιλ Μαρινόπουλου–Σκλαβενίτη, που προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς θεωρήθηκε ότι φέρνει νέα δεδομένα στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η Μαρινόπουλος ΑΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση, προκαλώντας αυτή τη φορά σοκ στην αγορά.
Εργαζόμενοι και παράγοντες της αγοράς στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην εκδίκαση του αιτήματος, που κατέθεσε σήμερα η εταιρεία και η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.
Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.
Τι απαντούν οι εργαζόμενοι
Το φλέγον ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους περίπου 12.500 εργαζομένους στην αλυσίδα. Με ανακοίνωσή τους, έπειτα από την αίτηση πτώχευσης, ζητούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους.
«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας.
«Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλους του σωματείου, που επισήμανε ότι «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».
Τέλος, η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου έκανε λόγο για «σχέδιο καλά σχεδιασμένο», καθώς –όπως υποστήριξε– αρκέστηκε μόνο να πει ότι «το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του».
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στις 19:00 στο κατάστημα «Μαρινόπουλος» στην οδό Λαγκαδά, που βρίσκεται στην περιοχή Βαρδαρίου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν. πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Η θέση του υπουργείου Εργασίας
Αναφερόμενο στην υπόθεση Μαρινόπουλος το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και, ιδιαίτερα, στην εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και, παράλληλα, η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».
Το ντιλ που μένει στα χαρτιά
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο όμιλος Μαρινόπουλος είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την επικράτεια.
Στο φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών, η νέα εταιρεία αναμενόταν να διαχειριστεί κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διέθετε η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα προχωρούσε μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα της Μαρινόπουλος απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 325 εκατ. ευρώ.
Εκείνη συμφωνία επρόκειτο ουσιαστικά για μια στρατηγική κίνηση του ομίλου που αναμένονταν να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος ΑΕ –μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη.
Την προηγούμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις φήμες, που έκαναν λόγο για ματαίωση του ντιλ με τον Σκλαβενίτη, η εταιρεία τόνιζε ότι παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών».
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν την συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου ήταν η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας.
Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της συμφωνίας ήταν η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.
Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων αναμορφωμένων καταστημάτων της εταιρείας με νέο σήμα και λογότυπο, ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης.