ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Startups: Στροφή σε νέους κλάδους για τους επενδυτές

Startups: Στροφή σε νέους κλάδους για τους επενδυτές

Η κινητικότητα στο ελληνικό οικοσύστημα της καινοτομίας συνεχίζεται με τις ανακοινώσεις για επενδύσεις και νέους γύρους χρηματοδότησης να αυξάνονται.

Πλέον, όμως, δείχνει να υπάρχει μία στροφή και προς διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι, για παράδειγμα, η βιοτεχνολογία, τα ιατρικά εργαλεία και η αγροδιατροφή, ενώ σταδιακά αρχίζουν να δημιουργούνται και μεγαλύτερου μεγέθους και καθετοποιημένα funds.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), Χάρης Λαμπρόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες αναμένεται η δημιουργία 2-3 νέων funds, ύψους 200-250 εκατ. ευρώ έκαστο.

Ο κ. Λαμπρόπουλος υποστήριξε -κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στην έκθεση τεχνολογίας Beyond που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη- ότι σταδιακά οδεύουμε προς τη δημιουργία μεγαλύτερων funds με σημαντικά υψηλότερη ιδιωτική συνεισφορά όσον αφορά στη μόχλευση των κεφαλαίων. Επιπλέον, σταδιακά εμφανίζονται και funds που επικεντρώνονται σε κάθετους τομείς όπως είναι η βιοτεχνολογία και το αποκαλούμενο life sciences, με την ΕΑΤΕ να ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για ελληνικές καινοτόμες εταιρείες είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, ενώ η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι ελληνικές ομάδες διαχειριστών funds προχωρούν στη δημιουργία νέων επενδυτικών ταμείων, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει τις πρώτες επενδύσεις τους.

BigPi

Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση του BigPi, για το οποίο ο τομέας των life sciences είναι βασικός στόχος. Την περασμένη εβδομάδα, το BigPi ανακοίνωσε ότι η Anodyne Nanotech, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα την Βοστώνη και την Αθήνα (www.theheropatch.com) κατάφερε να αντλήσει επιπλέον χρηματοδότηση 2,25 εκατ. δολαρίων για την περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτόμου τεχνολογίας (HeroPatch) χορήγησης φαρμάκων της. Η νέα χρηματοδότηση ανεβάζει τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει η εταιρεία από την ίδρυση της μέχρι σήμερα στα 6,5 εκατ δολαρίων. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης ηγήθηκε η Big Pi Ventures και συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές και funds, όπως, για παράδειγμα, το Velocity Partners). To HeroPatch είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την διαδερμική χορήγηση μεγάλων δόσεων βιολογικών παραγόντων, όπως μονοκλωνικά αντισώματα και πεπτίδια που μέχρι και σήμερα χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιας ή υποδόριας ένεσης.

Phaistos

Από τα funds που κινούνται σε «κάθετους» τομείς, εξαιρετικά ενεργό είναι το Ταμείο Φαιστός της 5G Ventures, το οποίο επενδύει σε εταιρείες που αξιοποιούν 5G τεχνολογίες. Η τελευταία επένδυση αφορά την εταιρεία Movandi, η οποία έχει έδρα την Καλιφόρνια. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και συστήματα στον τομέα του mmW που συμπληρώνουν ιδανικά την κλασσική δομή της ασύρματης κάλυψης, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών κατά περίπου 50%. Οι repeaters και τα outdoor/indoor units που ενσωματώνουν την καινοτόμα τεχνολογία της Movandi χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κάλυψης και του διαθέσιμου bandwidth σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους με μεγάλο αριθμό χρηστών (όπως κτίρια γραφείων, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα), σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου λειτουργούν 5G ιδιωτικά δίκτυα, καθώς και σε δημόσιους χώρους για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Επίσης οι λύσεις της εταιρίας καλύπτουν με εντυπωσιακή επάρκεια και τον ιδιαίτερα υποσχόμενο τομέα της gigabit Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA – Fixed Wireless Access).

Η Movandi διατηρεί συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Qualcomm, η AMD και η Intel, ενώ λύσεις της χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των δικτύων από παρόχους όπως είναι η Telstra, η SK Telecom και η Rakuten. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή του «Φαιστός» στον νέο γύρο χρηματοδότησης, η Movandi προχώρησε στη σύσταση της θυγατρικής εταιρείας «Movandi Greece», με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ariadne

Επίσης, βλέπουμε σταδιακά και μεγάλους ελληνικούς ομίλους να συμμετέχουν σε γύρους χρηματοδότησης startups. Μία τέτοια περίπτωση είχαμε στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης της Ariadne, η οποία επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που real estate operators όπως αλυσίδες καταστημάτων, σταθμοί συγκοινωνιών, εμπορικά κέντρα και άλλοι οργανισμοί ανά τον κόσμο αποκτούν δεδομένα για τους επισκέπτες τους και λαμβάνουν αποφάσεις για τη χρήση των πόρων τους.

Η εταιρεία ανακοινώνει την ολοκλήρωση Series A επένδυσης ύψους 7 εκατ. δολαρίων, της οποίας ηγήθηκε η Marathon Venture Capital με συμμετοχή της Lamda Development, η οποία είναι αρκετά ενεργή στο κομμάτι της χρηματοδότησης startups.

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της Ariadne, καθώς αυτή αυξάνει το μέγεθος της ομάδας της και επεκτείνει τις λειτουργίες του προϊόντος της.