ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κερδίζουν έδαφος οι προηγμένες τεχνολογίες ΑΠΕ – Το παράδειγμα της αεριοποίησης

Κερδίζουν έδαφος οι προηγμένες τεχνολογίες ΑΠΕ – Το παράδειγμα της αεριοποίησης
Άποψη έργου προηγμένης αεριοποίησης στη Λάρισα

Νέες τεχνολογίες στο μέτωπο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας, έχοντας ως κοινή συνισταμένη την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά δεδομένα αλλά και την εμπειρία του εξωτερικού, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, μια σειρά από καινοτόμα έργα ΑΠΕ αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας.

Επιδίωξη, πέρα από την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης που αποτελεί και προφανή στόχο, είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος αλλά και η αξιοποίηση μιας σειράς άλλων πόρων, πέραν του ηλίου και του αέρα. Ταυτόχρονα, οι νέες αυτές τεχνολογίες έρχονται να καλύψουν όρους κανονιστικής συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη διαχείριση αποβλήτων (waste management).

Η προηγμένη αεριοποίηση (advanced gasification)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι η αεριοποίηση προηγμένης πράσινης τεχνολογίας (advanced gasification), με την πρώτη σχετική μονάδα να τίθεται σε εκκίνηση αυτές τις ημέρες στη χώρα μας.


Η πρώτη μονάδα που ολοκληρώνεται στη Λάρισα είναι ισχύος 499kWatt και βρίσκεται στην περιοχή Πλατύκαμπος. Η εν λόγω μονάδα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη πελλετοποιημένα αγροτικά υπολείμματα από τις τοπικές αγροτικές καλλιέργειες, συνδράμοντας ώστε να αποσυμφορηθούν οι τοπικές χωματερές και περιορίζοντας την ανεξέλεγκτη καύση τους, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται ότι την εν λόγω μονάδα θέτει σε εκκίνηση η ECO HELLAS για τη σύνδεση στο δίκτυο από του ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με τον κατασκευαστή ewerGy GmbH και τον τεχνολογικό πάροχο EQTEC PC. Η ECO HELLAS είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας των δυο εταιρειών και συμμετέχει στην κατασκευή, αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση και λειτουργία των έργων αυτών.

Τι είναι η αεριοποίηση

Η αεριοποίηση είναι μια καινοτόμα τεχνολογία που εντάσσεται στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και δεν έχει καμία σχέση με την αποτέφρωση.

Πρόκειται για θερμοχημική διαδικασία μετατροπής πρώτων υλών όπως γεωργικά απόβλητα και προϊόντα, βιομάζα και βιομηχανικά απόβλητα σε αέριο σύνθεσης (Syngas).

Το Syngas χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Στα παράγωγα της διαδικασίας -εκτός από την παραγωγή σύνθετου αερίου (syngas) το οποίο καίγεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης και παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια- περιλαμβάνεται και θερμική ενέργεια υψηλών θερμοκρασιών (εως 1000 βαθμους) που μπορεί να αξιοποιηθεί για τηλεθέρμανση και άλλες βιομηχανικές χρήσεις.

Σημειώνεται ότι για την παραγωγή 1 MW ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται 7.000 εως 10.000 τόνοι βιομάζας.

Επίσης, το υπόλειμμα, το οποίο ανέρχεται σε 1% περίπου του εισερχόμενου υλικού αποτελεί το λεγόμενο biochar (ενεργός άνθρακας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ στη σταθεροποίηση δασικών εδαφών που έχουν υποστεί διαβρώσεις, στην παραγωγή πέλλετ με υψηλή θερμιδική αξία και σε πολλές άλλες πράσινες δράσεις.

To Syngas μπορεί να αναβαθμιστεί σε πράσινο βιομεθάνιο (υψηλής καθαρότητας και θερμογόνου δύναμης), συνθετικό φυσικο αεριο (SNG) και υδρογόνο.

Έτσι, η τεχνολογία αυτή συμπληρώνει τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου μια και διαχειρίζεται τα στερεά οργανικά απόβλητα που δεν μπορούν να απορροφηθούν σε αυτές, όπως άχυρο, κλαδέματα, ξυλο και παράγει ενέργεια 24/7.