Συμβάλλω: Επίσημη έναρξη με πρωταγωνιστές την πράσινη επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία
Ανανεώθηκε:
Με καινοτόμες προτάσεις για την πράσινη επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το νεοσύστατο δίκτυο «Συμβάλλω», με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων, εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και φορέων της αγοράς.
Στην εναρκτήρια ομιλία ο προσωρινός Πρόεδρος του δικτύου Βασίλης Καρατσώλης, υπογράμμισε ότι «σκοπός του δικτύου είναι η προστασία του περιβάλλοντος να αναδειχθεί από μία διαφορετική οπτική η οποία να «αποδαιμονοποιεί την κατανάλωση» υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες συσκευασίες την τελευταία δεκαετία προέρχονται από υλικά ομογενοποιημένα, που μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα από την αυτοδιοίκηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε οι συσκευασίες των προϊόντων να προέρχονται από 30 έως 50% ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη. «Μόνο έτσι θα δοθεί κίνητρο για την περισυλλογή, που θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος», υποστήριξε.
Έφερε ως παράδειγμα λανθασμένης στρατηγικής την απαγόρευση που επιβλήθηκε στα πλαστικά καλαμάκια, τα οποία «ανακυκλώνονται κατά 100%». Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί σωστές διαδικασίες περισυλλογής, ένα πρόβλημα που όμως δεν λύνεται με τα χάρτινα καλαμάκια τα οποία κατασκευάζονται από χαρτόμαζα προερχόμενη από κοπή δέντρων. «Για έναν φραπέ απαιτούνται τριπλάσιες ποσότητες υλικών από το περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν σωστές διαδικασίες περισυλλογής, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνεται διαλογή στην πηγή μεταξύ αλουμινίου, πλαστικού και χαρτιού αφού «υπάρχουν υπερσύγχρονοι οπτικοί διαχωριστές» για αυτή τη δουλειά. Χαρακτήρισε δε «έγκλημα» την προσπάθεια της ΕΕ να απαγορεύσει την εξαγωγή ανακυκλώσιμων υλικών από την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το μπλοκ μπορεί να συγκρατήσει μόνο το 40% των ανακυκλώσιμων υλικών, με το υπόλοιπο να οδηγείται σε εξαγωγή. «Στόχος του δικτύου Συμβάλλω», κατέληξε, είναι «να συμβάλει ώστε να θεσμοθετούνται ορθές πρακτικές που δεν θα καταδυναστεύουν την κατανάλωση».
Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στον χαιρετισμό του, δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη «ανοίγουν το δρόμο για μια νέα περίοδο στην Ελλάδα, όπου οι επιχειρήσεις δείχνουν το δρόμο της συνεργασίας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος της κοινωνίας, των ανθρώπων και της χώρα», επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Τουρισμού έχει ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος.
Ο Περιφειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε την ανάγκη καλής συνεργασίας μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων για την τόνωση των επιχειρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι στην Αττική έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια.
Ο Γιάννης Σαρακιώτης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα της πολιτείας και της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, τομεάρχης Περιβάλλοντος και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά μόνο εάν επενδύσει στην πράσινη οικονομία, με βασικό μοχλό την ενεργειακή πολιτική που θα μειώνει τις ανισότητες και θα στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα», ενώ ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» εξέφρασε την υποστήριξή του στο εγχείρημα «ΣΥΜΒΑΛΛΩ».
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των Σπύρου Κουβέλη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Ανδρέα Ανδρεόπουλου, Τέως Πρύτανη του Ε.Μ.Π., Αντώνη Μαυρόπουλου Χημικού Μηχανικού και Γιάννη Ραζή, Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί ως το 2050 απαιτούνται 3 δισ. τόνοι νέα μεταλλικά εξαρτήματα για ΑΠΕ, καλώδια, ηλεκτροκίνηση και μπαταρίες, που «απλώς δεν υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Μαυρόπουλος. «Έτσι, το 40% πρέπει να προέλθει από την ανακύκλωση. Από αυτή την άποψη, σημείωσε, η κυκλική οικονομία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής».
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν δέχονται προσέγγιση «α λα καρτ», δεν μπορεί δηλαδή κανείς να επιλέξει ανάμεσα στην κυκλική οικονομία ή την προστασία του κλίματος. «Αν δεν κάνεις το ένα, δεν έχεις και το άλλο», εξήγησε. Υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5%, δημιουργώντας μια νέα βιομηχανία 83 δισ. ευρώ και δημιουργώντας 700.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Ραζής τόνισε ότι παρά τα γενικώς χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, σε ορισμένους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκώς, όπως στην ανακύκλωση μπαταριών. Ανέφερε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την περίοδο 2025-2030 είναι φιλόδοξοι, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εισόδου της ψηφιακής τεχνολογίας στην αλυσίδα της ανακύκλωσης, της επέκτασης των υποδομών και της διατήρηση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων έργων.
Τέλος, ο κ. Ανδρεόπουλος χαρακτήρισε κεφαλαιώδες το ζήτημα της εκπαίδευσης των πολιτών, ιδίως των νέων, στην ανακύκλωση. Τάχθηκε υπέρ της «αποδαιμονοποίησης», όπως είπε, του πλαστικού, σημειώνοντας πως δεν είναι αυτονόητο ότι το χάρτινο προϊόν είναι πάντα καλύτερο. Κάλεσε «να μην είμαστε φοβικοί» και «να κοιτάξουμε μπροστά εισάγοντας τεχνολογικά επιτεύγματα». Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Άρση Γιαννέλου.
Υπενθυμίζεται πως το δίκτυο «Συμβάλλω» είναι μια πρωτοβουλία επιχειρήσεων που στοχεύει στο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την επίτευξη της αειφορίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.