ΕΧΑΕ: Οι δυνατότητες που προσφέρει στις εταιρείες τεχνολογίας η είσοδος στο Χρηματιστήριο
Τα εργαλεία που διαθέτει το Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να βοηθήσει εταιρείες από τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών να κάνουν το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη τους αλλά και να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση χθες η διοίκηση της ΕΧΑΕ.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η οποία είχε τίτλο «2023 ATHEX Digital Technology Forum», ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, επεσήμανε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και τα οφέλη για τις εταιρείες που θα εισαχθούν θα είναι πολλαπλασιαστικά. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν οι προοπτικές προκειμένου η ελληνική χρηματαγορά να γίνει και χρηματιστήριο τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, αναφέρθηκε στο Elevate Greece και την προσπάθεια καταγραφής των ελληνικών startups όπως και στις επόμενες δράσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας. Δράσεις που έχουν ως στόχο τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Ο κ. Δήμας επεσήμανε και αυτός ότι αποτελεί προτεραιότητα η είσοδος εταιρειών τεχνολογίας στο χρηματιστήριο.
Όσον αφορά στους λόγους που μία εταιρεία από τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών να επιδιώξει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η άμεση άντληση κεφαλαίων είναι μόνο ένας από τους τρόπους που μπορεί να αξιοποιήσει μία εισηγμένη επιχείρηση, προσθέτοντας ότι επιτρέπει στον ιδρυτή της να μη χάσει τον έλεγχο της. Ο κ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο επιτρέπει σε μία επιχείρηση να οργανωθεί καλύτερα όσον αφορά την επόμενη φάση ανάπτυξης της όπως και να βελτιώσει το επίπεδο διαφάνειας αλλά και γενικότερα του τρόπου της διακυβέρνησης της.
Ο κ. Κοντόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν και άλλα εργαλεία όπως είναι η έκδοση ομολόγων, ενώ αναφέρθηκε αρκετά και στη δυνατότητα για «διπλή» εισαγωγή. Όπως επισημάνθηκε μία εταιρεία μπορεί να είναι εισηγμένη σε ένα διεθνές χρηματιστήριο, όπως αυτό του NASDAQ, εκτός από αυτό των Αθηνών και να μπορεί να έχει τις μετοχές της σε διαπραγμάτευση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συν ότι σε ένα χρηματιστήριο όπως το NASDAQ είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεχωρίσει η μετοχή μίας επιχείρησης όσο καινοτόμα και αν είναι.
Ακόμη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως σημείωσε ο κ. Κοντόπουλος, είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό όσον αφορά το κόστος εισαγωγής, ενώ στα πλεονεκτήματα του είναι και το ότι εκτιμάται πως θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα θεωρείται ένας ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. «Οι επενδυτές ψάχνουν για ευκαιρίες» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Κοντόπουλου.
Μιλώντας για την εμπειρία τους όσον αφορά την παρουσία τους στο χρηματιστήριο, ο Απόστολος Γεωργαντζής, διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings και η Βασιλική Αναγνώστου, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Epsilon Net επεσήμαναν κατά τη διάρκεια του πάνελ της εκδήλωσης ότι αφενός οι εταιρείες τους μπόρεσαν να οργανωθούν καλύτερα αλλά και να χρηματοδοτήσουν κινήσεις επέκτασης. Σημείωσαν πάντως ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα με πιο σημαντικό αυτό της γραφειοκρατίας που υπάρχει όσον αφορά στη συμμόρφωση που περιορίζει την ευελιξία.
Πάντως, στο ίδιο πάνελ ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ideal Holdings, σημείωσε ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι για όλες τις εταιρείες και ότι απαιτείται να υπάρχουν κάποια σημαντικά μεγέθη προκειμένου να κάνει μία επιχείρηση την κίνηση. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να είναι μία συνειδητή απόφαση. Άποψη με την οποία συμφώνησε και ο γενικός οικονομικός διευθυντής της ΕΧΑΕ, Νίκος Κοσκολέτος, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι και μία κίνηση που δίνει πολύ μεγαλύτερη ορατότητα σε μία επιχείρηση.