ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Attica Bank, η Thrinvest, η Ellington και ο πέμπτος τραπεζικός πόλος

Πλέον, η διοίκηση της Ελένης Βρεττού έχει όχι έναν αλλά δύο ενδιαφερόμενους βασικούς μετόχους, οι οποίοι δεν αποκλείεται και να συνυπάρξουν, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. INTIME NEWS

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινά για την Attica Bank, καθώς η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά της Thrinvest Holdings αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η κίνηση των Μπάκου—Καϋμενάκη-Εξάρχου να επισημοποιήσουν το ενδιαφέρουν τους για την Attica Bank, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία, αποτελεί καταλύτη εξελίξεων για την τράπεζα.

Και αυτό γιατί λίγες ώρες αργότερα, η Ellington απάντησε με δική της επιστολή, αναφέροντας ότι ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το ενδιαφέρον των δύο πλευρών δεν είναι (ακόμα) δεσμευτικό και τελεσίδικο, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, ικανό να βγάλει την Attica Bank από το όποιο αδιέξοδο μπορούσε να φέρει πιθανή απροθυμία συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Πλέον, η διοίκηση της Ελένης Βρεττού έχει όχι έναν αλλά δύο ενδιαφερόμενους βασικούς μετόχους, οι οποίοι δεν αποκλείεται και να συνυπάρξουν, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Και ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον για την αύξηση προσφέρει ανακούφιση και στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, ως επόπτης της Attica Bank, είχε στηρίξει το συγκεκριμένο σχέδιο, έχοντας παράλληλα την ευθύνη για το μέλλον της τράπεζας.

Τα σημεία κλειδιά

Βέβαια, η έκφραση του ενδιαφέροντος από τις δύο πλευρές δεν συνεπάγεται αυτόματα και επιτυχία, καθώς υπάρχουν μια σειρά από σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τις εξελίξεις. Το πιο βασικό από αυτά για την περίπτωση της Ellington είναι πώς θα εξασφαλισθούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank, ή πιο απλά αν η τρέχουσα ΑΜΚ αρκεί ή αν θα χρειαστούν και επόμενες. Στη δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η Ellington πολύ δύσκολα θα «βάλει λεφτά» αν δεν έχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Ένας ακόμη «γρίφος» είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων της Attica Bank. Σύμφωνα με κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος, το τι θα γίνει με το θέμα αυτό είναι υπόθεση της διοίκησης της τράπεζας, δηλαδή της Ελένης Βρεττού. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε και νέα δομή, τόσο ως προς τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, όσο και ως προς το ποιος θα αναλάβει το servicing, με κριτήριο την αξία που αυτό μπορεί να προσδώσει στην τράπεζα.

Και ο πέμπτος πόλος

Παράλληλα, η έκφραση ενδιαφέροντος από την πλευρά της Thrinvest Holdings επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, δηλαδή μιας ισχυρής, μη συστημικής τράπεζας δίπλα στις τέσσερις υπάρχουσες συστημικές. Το σενάριο αυτό προκύπτει μέσω μιας πιθανής συγχώνευσης της Attica με την Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ήδη η Thrinvest Holdings. Και στο σχήμα θα προστεθεί τόσο το ελληνικό κομμάτι της HSBC, όσο και Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, εφόσον προκύψει η ενσωμάτωσή τους στην Παγκρήτια.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, υπέρμαχος του εν λόγω σχεδίου είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ και η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει θετικά, ειδικά σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης