ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

doValue: Εθελούσια έξοδος με κίνητρο έως 36 μισθούς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece Τάσος Πανούσης doValue Greece

Την πρώτη εθελούσια έξοδο από πλευρά servicer με ιδιαίτερα δελεαστικά κίνητρα για τους εργαζόμενους πραγματοποιεί η doValue Greece.

Με το ταβάνι των κινήτρων να φτάνει τους 36 μεικτούς μηνιαίους μισθούς και να διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο επίπεδο των 20 μισθών, οι όροι της συγκεκριμένης εθελούσιας κρίνονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, ακόμη και σε σχέση και με τα δεδομένα που ισχύουν για τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή η doValue Greece «ανοίγει το δρόμο» για τη διενέργεια προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου ανάμεσα στους servicers, καθώς μέχρι πρότινος αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούσαν αποκλειστικά οι τράπεζες.

Έτσι, αλλάζει το τοπίο σε σχέση με τα δεδομένα απασχόλησης σε servicers, μια και ανοίγει και το ενδεχόμενο εθελούσιας εξόδου και μάλιστα με όρους που κάνουν την προοπτική αυτή θελκτική.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της doValue δεν προβλέπει κάποια ρήτρα ή άλλης μορφής cool-off period, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν από την αμέσως επόμενη ημέρα να εργαστούν ακόμα και σε άλλη τράπεζα ή σε servicer.

Σημειώνεται επίσης ότι πριν από δύο περίπου χρόνια οι τραπεζοϋπάλληλοι της Eurobank που επέλεξαν να εργαστούν στη doValue είχαν λάβει ως κίνητρο επιπλέον 10 μισθούς. Γεγονός που σημαίνει πως αν κάποιος από αυτούς επιλέξει να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα εθελούσιας, συνολικά μέσα σε μια διετία μεσοσταθμικά θα λάβουν 30 επιπλέον μεικτούς μισθούς.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η κίνηση αυτή της doValue αλλάζει τα δεδομένα ευρύτερα στο κομμάτι των servicers καθώς αποτελεί προπομπό αντίστοιχων εξελίξεων ευρύτερα στον κλάδο. Και καταδεικνύει τα επόμενα βήματα της αγοράς, καθώς -νωρίτερα ή αργότερα- και οι υπόλοιποι servicers αναμένεται να προχωρήσουν σε σχετικές κινήσεις, όσο αλλάζει το τοπίο στη διαχείριση των επισφαλειών.

Και αυτό γιατί, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι servicers θα μειώσουν το στοκ προς διαχείριση δανείων από το μπαράζ των πρόσφατων τραπεζικών τιτλοποιήσεων, αντίστοιχα θα περιοριστούν οι ανάγκες και σε προσωπικό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέσα σε περίπου δύο με τρία χρόνια από σήμερα, και αν δεν προκύψει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω της ακρίβειας και της αύξησης των επιτοκίων, οι ανάγκες σε προσωπικό θα μειωθούν κατά περίπου 30%.
Έτσι, εθελούσιες όπως αυτές της doValue θα είναι η ενδεδειγμένη λύση τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ίδιους τους servicers σε περίπτωση που θελήσουν να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης