ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚτΠ Α.Ε.: Σε εξέλιξη έργα που θα αλλάζουν καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων

O Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων στην ΚτΠ Μ.Α.Ε.

Μέσα στα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται αισθητές οι αλλαγές στο Δημόσιο τομέα -και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση των πολιτών- από τα έργα αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών που βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης ή είναι σε διαδικασία προκήρυξης από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. (ΚτΠ Μ.Α.Ε.).

Πιο άμεσα αισθητά θα είναι πάντως στις επιχειρήσεις όλης της χώρας τα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν την επιδότηση για την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

«Αυτή την περίοδο μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση σημαντικών έργων πληροφορικής και επικοινωνιών, τα οποία σταδιακά θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου τομέα» εξηγεί στο CNN Greece, ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων στην ΚτΠ Μ.Α.Ε.. Η τελευταία είναι ο φορέας εκείνος που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά στην υλοποίηση έργων και δράσεων που αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του κράτους, η βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η ΚτΠ Μ.Α.Ε. είναι ο φορέας που αναλαμβάνει να υλοποιήσει δράσεις ενισχύσεων που αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις δράσεις της «Ψηφιακής Μέριμνας», του «Fuel Pass», του «Power Pass» και του «Τουρισμός για όλους». Δράσεις που όπως σημειώνει ο κ. Γιάντσης υλοποιήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με απόλυτη επιτυχία και που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες καταστάσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και να διευκολύνουν συμπολίτες μας προκειμένου να μπορέσουν να δρομολογήσουν τις διακοπές τους..

Επιχειρήσεις

Πέραν των παραπάνω, η ΚτΠ Μ.Α.Ε. υλοποίησε μέσα στο 2022 μία πολύ σημαντική δράση που αφορούσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά μέσα στους επόμενους μήνες καθώς σύντομα οι επιχειρήσεις / δικαιούχοι, θα λάβουν και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα «κουπόνια» που τους έχουν διατεθεί και θα ξεκινήσουν να προμηθεύονται τις ψηφιακές λύσεις που έχουν επιλέξει» εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής Έργων της ΚτΠ Μ.Α.Ε.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Δημόσιος τομέας

Η πανδημία της COVID-19 έδωσε ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με τους πολίτες να μπορούν να συνδιαλλάσσονται με τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς πολύ πιο γρήγορα και άμεσα. Όμως, το πραγματικό στοίχημα δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών προκειμένου το κράτος και οι φορείς του Δημοσίου τομέα να λειτουργούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να είναι περισσότερο αποδοτικοί αλλά και να προσφέρουν καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης προς τους πολίτες.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται μία σειρά από κεντρικές παρεμβάσεις που αφορούν βασικούς τομείς λειτουργίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση, σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν καταλυτικό ρόλο έργα που είτε συμβασιοποιήθηκαν μέσα στο 2022 ή είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί διαγωνισμοί για την υλοποίησης τους.

Η λίστα των συγκεκριμένων έργων είναι αρκετά μεγάλη. Για παράδειγμα, το έργο για το ERP του Δημοσίου αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα για την καλύτερη οργάνωση των οικονομικών του κράτους, ενώ εκείνο του HRMS θα βοηθήσει ώστε να γίνει καλύτερη η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου τομέα. Φυσικά, έργο – κλειδί είναι και αυτό για την υλοποίηση ενός CRM συστήματος προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και πιο ποιοτικά μέσα από διαφορετικά κανάλια εξυπηρέτησης.

Στο χώρο της δικαιοσύνης έργα όπως είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων, η αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων καθώς και η επέκταση των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων θα βοηθήσουν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Σε επίπεδο υποδομών το έργο για την προμήθεια κεντρικών υποδομών δημοσίου νέφους (το αποκαλούμενο και public cloud) σε συνδυασμό με την επόμενη «γενιά» - επέκταση και αναβάθμιση - του υφιστάμενου G-Cloud, κρίνονται απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποδοτικά όλα τα υπόλοιπα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στο πλαίσιο της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Επίσης, έχουν προκηρυχθεί ήδη ή και πρόκειται να προκηρυχθούν σύντομα έργα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπουργείων όπως αυτά του Εξωτερικών, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, τομείς ιδιαίτερα κρίσιμοι για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Επιπρόσθετα, μέσα στο 2022, προκηρύχθηκαν και τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιάντση, από τους τομείς που έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι και αυτός της υγείας. Τη χρονιά που ολοκληρώνεται προκηρύχθηκε το έργο για την υλοποίηση λύσεων τηλεϊατρικής για την πρωτοβάθμια υγεία σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας που δεν υπήρχαν ήδη ανάλογες υπηρεσίες, ενώ σύντομα ξεκινά και η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για το έργο που αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοσίου συστήματος υγείας.

Στα μεγάλης σημασίας, έργα που μπαίνουν άμεσα σε υλοποίηση περιλαμβάνεται ακόμη αυτό που αφορά την υλοποίηση web services που θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων συστημάτων των φορέων του Δημοσίου. Όπως τονίζει ο κ. Γιάντσης, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς θα επιτρέψει την επικοινωνία όλων των δημοσίων πληροφοριακών συστημάτων και βάσεων δεδομένων του Δημοσίου μεταξύ τους, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και την αξιοπιστία διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών.

Επίσης, μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινούν οι διαδικασίες προκήρυξης για έργα όπως είναι η ψηφιοποίηση των γενικών αρχείων του κράτους, αλλά και η αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος προμηθειών. Ακόμη, ξεκινούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για το υπουργείο Πολιτισμού και την ανάδειξη του πολιτιστικού περιεχομένου, αλλά και έργα που αφορούν την ΑΑΔΕ με πολύ σημαντικό αυτό που έχει ως στόχο τον έλεγχο της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις πύλες εισόδου της χώρας για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Τέλος, αναφορικά με τις υποδομές ευρυζωνικότητας θα ξεκινήσει άμεσα η δράση «Smart Readiness» που θα επιδοτεί κυρίως την αναβάθμιση των υποδομών οπτικών ινών των κτιρίων, με στόχο τα 120.000 κτίρια, ενώ στα πλάνα υπάρχει και το «Gigabit voucher», το οποίο αφορά την επιδότηση της ζήτησης για ευρυζωνικές συνδέσεις υπερύψηλών ταχυτήτων πρόσβασης.

«Οι πολίτες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται και να βιώνουν τα αποτελέσματα της υλοποίησης όλων αυτών των έργων σταδιακά, αρχίζοντας από σήμερα και προχωρώντας στα επόμενα χρόνια» τονίζει ο κ. Γιάντσης. «Πρόκειται κυρίως για μεγάλα έργα με χρονοδιαγράμματα άνω των δύο ή και των τριών ετών, αλλά ο στόχος είναι να εξελίσσονται κλιμακωτά και να δίνονται στην παραγωγή άμεσα όσες υπηρεσίες θα γίνονται διαθέσιμες, ενώ ταυτόχρονα κάποιες άλλες θα υλοποιούνται ακόμα εντός του χρονοδιαγράμματος του έργου, έτσι ώστε οι θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα να γίνονται αμεσότερα αντιληπτές από τον πολίτη και το επιχειρηματία» σπεύδει να προσθέσει ο Γενικός Διευθυντής Εργων της ΚτΠ Α.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης