ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση στις χρηματοδοτήσεις, αύξηση στις «εξόδους» για τα ελληνικά startups το 2022

Μείωση στις χρηματοδοτήσεις, αύξηση στις «εξόδους» για τα ελληνικά startups το 2022
Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν το 2022 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που έλαβαν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) αν και την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε μία εντυπωσιακή αύξηση όσον αφορά τις εταιρείες που πωλήθηκαν

Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν το 2022 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που έλαβαν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) αν και την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε μία εντυπωσιακή αύξηση όσον αφορά τις εταιρείες που πωλήθηκαν, ενώ παράλληλα είναι τουλάχιστον τρεις οι εταιρείες με αποτίμηση που εκτιμάται πάνω ή έστω κοντά στο όριο του 1 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της μελέτης για το εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (Startups in Greece 2022/2023) που δημοσίευσε -για 6η συνεχόμενη χρονιά- το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital. Σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική αποτίμηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ με τις 10 κορυφαίες πάντως να αποτιμώνται συνολικά σε επίπεδα άνω των 5,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, το 2022 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις σε ελληνικά startups έφθασαν στα 310 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ το 2021, κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε μία μείωση της τάξεως του 40%. Αυτό που επισημαίνεται στη μελέτη είναι πάντως ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλήφθηκε ο δανεισμός που έλαβαν ορισμένα startups στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης τους. Η σημείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Flexcar και η Spotawheel ανακοίνωσαν γύρους χρηματοδότησης 210 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αλλά και στις δύο περιπτώσεις στο ποσό αυτό περιλαμβανόταν και πολύ μεγάλο κομμάτι υπό τη μορφή δανείου.

Περισσότερες από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, ενώ πάνω από 90 ήταν οι επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας ανήλθε στο 73%.

Οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τρεις εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στη λίστα (Flexcar, Viva Wallet και Spotawheel) πήραν τη μερίδα του λέοντος. Η συνολική χρηματοδότηση τους έφθασε στα 252 εκατ. ευρώ (562 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και ο δανεισμός τους) με το αντίστοιχο νούμερο για το 2021 να ανέρχεται στα 397 εκατ. ευρώ. Η λίστα με τις 10 μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις περιλαμβάνει τη Flexcar (210 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού) με τη Viva Wallet (160 εκατ. ευρώ). Σημειωτέον πάντως πως για πολλούς αναλυτές η Viva Wallet αλλά και άλλες εταιρείες όπως το Skroutz δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως startups δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται για πάνω από 10-12 χρόνια.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Spotawheel (100 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού) και ακολουθούν οι TileDB (28,8 εκατ. ευρώ), Better Origin (14,7 εκατ. ευρώ), Vivante Health (14,7 εκατ. ευρώ), OrthoSon (10,44 εκατ. ευρώ), Flyway (10 εκατ. ευρώ), Trucksters (8 εκατ. ευρώ) και Timberhub (7,3 εκατ. ευρώ).

Σημειωτέον πως η Viva Wallet είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική startup με την υψηλότερη χρηματοδότηση (322,75 εκατ. ευρώ) με τη FlexCar (296,6 εκατ. ευρώ) να ακολουθεί και την τριάδα να κλείνει η Blueground (221,07 εκατ. ευρώ).

«Πωλήσεις» - ρεκόρ

Ένα από τα στοιχεία που δείχνει και την σταδιακή ωρίμανση του οικοσυστήματος στην Ελλάδα είναι ότι το 2022 οι πωλήσεις startups έφθασαν τις 18, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Οι πιο ηχηρές ήταν της Accusonus (από τη Meta) και της Pollfish (από την Prodege) αλλά αξιοσημείωτες ήταν και αυτές της Transifex και της Loceye.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι είχαμε πωλήσεις startups σε ελληνικές επιχειρήσεις όπως συνέβη με την Carge που εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ, της EveryPay από το Skroutz και της Ferto από την Pop Market.

Οι μεγαλύτερες αποτιμήσεις

Για πρώτη φορά, η μελέτη δημοσιεύει και μία λίστα με τις 10 ελληνικές startups με τη μεγαλύτερη αποτίμηση, βασιζόμενη στις υπάρχουσες εκτιμήσεις που υπάρχουν.

Στην πρώτη θέση είναι η Viva Wallet με την αποτίμηση της να εκτιμάται μεταξύ 1,7 και 2,1 δισ. ευρώ. Ακολουθεί το Skroutz με εκτιμώμενη αποτίμηση μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Blueground, η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 700-900 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες εταιρείες της δεκάδας είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Στην 4η θέση έχουμε την Flexcar (200-300 εκατ. ευρώ) και μετά είναι τρεις εταιρείες (Persado, Hellas Direct και Workable) με την αποτίμηση τους να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ. Τη δεκάδα στη λίστα της συγκεκριμένης μελέτης κλείνουν οι Spotawheel, TileDB και Plum με αποτίμηση που εκτιμάται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

Equifund και angel επενδυτές

Καθώς ολοκληρώθηκε η επενδυτική περίοδος του EquiFund, ο απολογισμός δείχνει ότι περισσότερες από 138 εταιρείες υποστηρίχθηκαν συνολικά μέσω του προγράμματος, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση (με συμμετοχή τρίτων επενδυτών). Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες που ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα.

Αυξημένη ήταν το 2022 η δραστηριότητα από angel investors, η οποία φτάνει στο 10% των συνολικών επενδύσεων του 2022, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021. Ο μέσος επενδυτής συνεισφέρει με κεφάλαια αξίας περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, δείχνοντας προτίμηση σε ελληνικές εταιρείες. Το κριτήριο που λαμβάνει περισσότερο υπόψη είναι η σύσταση της ομάδας όπου θα επενδύσει, ενώ οι δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες δεν ανέκοψαν την επενδυτική του δραστηριότητα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοσυστήματος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα πρωτοπορεί όσον αφορά το ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυσθεί το 2022, με περίπου 40% του συνόλου του venture funding στην περιοχή.