ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DPort Services: Κορυφαίος πάροχος λιμενικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, με τη δύναμη των εργαζομένων της

DPort Services: Κορυφαίος πάροχος λιμενικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, με τη δύναμη των εργαζομένων της

Για το πώς η DPort Services κατόρθωσε να αναδειχθεί σε κορυφαίο πάροχο λιμενικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια και έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα ενώ δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά εδώ και 12 χρόνια, μίλησε στο CNN Greece ο CEO της εταιρείας, κ. Γεώργιος Πέτσης.

Ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι «η DPort Services παρέχει λιμενικές υπηρεσίες στην ΣΕΠ και τον ΟΛΠ αλλά δεν έχει καμία μετοχική σχέση-σύνδεση με καμία από τις δύο εταιρείες», στέκεται ιδιαίτερα στο ανθρώπινο δυναμικό και στον τρόπο που στηρίζει το έργο της, ενώ παράλληλα στηρίζεται από την ίδια την εταιρεία.

Σήμερα στη DPort Services απασχολούνται περισσότεροι από 2.100 εργαζόμενοι, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε με επιτυχία, όπως επισημαίνει ο κ. Πέτσης, την «πρόκληση της απότομης αύξησης του όγκου εργασιών και το γεγονός ότι η αγορά δεν είχε το ανθρώπινο δυναμικό που εμείς αναζητούσαμε για να πλαισιώσει την υφιστάμενη δύναμη μας». Η εταιρεία, συνεχίζει ο ίδιος, «επικεντρώθηκε στην εσωτερική εκπαίδευση των ανθρώπων μας και στην απόφασή μας να δημιουργήσουμε δική μας σχολή εκπαίδευσης το 2014».

Παράλληλα, ο κύριος Πέτσης επισημαίνει ότι η DPort Services κατόρθωσε σήμερα να έχει εργαζόμενους που διανύουν το 12ο έτος τους σε αυτή, γεγονός που αποδεικνύει πως η πρόκληση αυτή αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση άλλωστε, υπέγραψαν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τον περασμένο Ιούνιο, ενώ πέραν από τις μισθολογικές αυξήσεις απολαμβάνουν και συγκεκριμένες, ευεργετικές παροχές.

«Η λιμενική βιομηχανία ήταν ανέκαθεν ένας χώρος απαιτητικός και για τον εργαζόμενο αλλά και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσης και παράλληλα αναφέρεται στην κοινωνική δράση της εταιρείας στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά, όπου άλλωστε κατοικεί και ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του CEO της DPort Services, κ. Γεώργιου Πέτση στο CNN Greece:

Θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε ποια είναι η DPort και τι ακριβώς κάνει; Ποια σχέση έχει με την Cosco και τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά;

Η DPort Services είναι η ελληνική εταιρεία η οποία έχει αναλάβει με σύμβαση έργου την υποστήριξη της λειτουργίας και της διαχείρισης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά (ΣΕΠ) για τους προβλήτες 2 και 3 στον οποίο διακινούνται περίπου 4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως. Επίσης, με σύμβαση έργου, η DPort Services έχει αναλάβει την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά προσφέροντας υπηρεσίες σε καράβια Ro-Ro, στην Κρουαζιέρα, σε TIR, σε Logistics καθώς και στη διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Η DPort Services παρέχει, επομένως, λιμενικές υπηρεσίες στην ΣΕΠ και τον ΟΛΠ αλλά δεν έχει καμία μετοχική σχέση-σύνδεση με καμία από τις 2 εταιρείες. Η DPort Services σήμερα είναι ο κορυφαίος πάροχος λιμενικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, απασχολώντας περισσότερους από 2.100 εργαζόμενους.

Από το 2010 η εμπορευματική κίνηση, δηλαδή η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε για να ανταποκριθείτε σε αυτή την απότομη, μεγάλη αύξηση της κίνησης;

Πριν από 12 χρόνια το λιμάνι του Πειραιά δεν είχε την αίγλη που σήμερα απολαμβάνει από τη ναυτιλιακή αγορά και σίγουρα αυτή η μεταστροφή δεν έγινε από τη μία ημέρα στην άλλη. Στη DPort ξεκινήσαμε με στόχο να προσφέρουμε αξιόπιστες υπηρεσίες με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, σεβόμενοι πάντα τους τους ανθρώπους μας. Η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας, οφείλεται στη κοινή προσπάθεια της Διοίκησης και των εργαζομένων καθώς και στη συμβολή των εργαζομένων μας σε περιόδους έντονου φόρτου εργασίας.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 12 ετών ήταν η απότομη αύξηση του όγκου εργασιών και το γεγονός ότι η αγορά δεν είχε το ανθρώπινο δυναμικό που εμείς αναζητούσαμε για να πλαισιώσει την υφιστάμενη δύναμη μας. Η δική μας προσπάθεια σε αυτές τις περιόδους επικεντρώθηκε στην εσωτερική εκπαίδευση των ανθρώπων μας και στην απόφασή μας να δημιουργήσουμε δική μας σχολή εκπαίδευσης το 2014 ώστε το προσωπικό μας να εκπαιδεύεται σε άλλες θέσεις εργασίας, με σκοπό τη συνεχή εξέλιξή του.

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν η νοοτροπία. Μην ξεχνάμε ότι όταν ξεκινήσαμε στο λιμάνι του Πειραιά η χώρα υπέγραφε το πρώτο της μνημόνιο. Θέλαμε να προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου προσωπικό, να το διατηρήσουμε και να το τιμήσουμε. Έχοντας πια εργαζόμενους που διανύουν το 12ο έτος στην εταιρεία, είμαστε χαρούμενοι που βρήκαν το λιμάνι τους.

Η DPort είναι από τους μεγαλύτερους ιδιώτες εργοδότες της χώρας. Πρόσφατα υπογράψατε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργαζομένους σας. Τι προβλέπεται σε αυτή;

Στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2022 κατοχυρώθηκαν οι υπάρχουσες παροχές των εργαζομένων και δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις και παροχές που ξεπέρασαν κατά πολύ τον πληθωρισμό, που ανάλογες δεν έχουν δοθεί στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Πρέπει να τονίσω ότι οι αυξήσεις αυτές δόθηκαν σε μισθούς ήδη υψηλότερους συγκρινόμενοι με την Ελληνική αγορά, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε μία εταιρεία που βάζει τον πήχη ψηλά στις υπηρεσίες που προσφέρουμε και επομένως θέλουμε το προσωπικό μας να αμείβεται με μισθούς κατά πολύ υψηλότερους από αυτούς της ελληνικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις μισθολογικές αυξήσεις που για την πλειονότητα του προσωπικού μας ξεπερνούν το 10%, υπήρξαν και μη μισθολογικές εξίσου σημαντικές και αφορούν αυξήσεις της εταιρείας στις παροχές που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι μας. Τέτοιες είναι, η παροχή κάρτας πια με το ποσό των 10 ευρώ για κάθε πραγματοποιούμενο ημερομίσθιο, ήτοι σχεδόν 200€ το μήνα για 12 μήνες, η παροχή ιδιωτικού ασφαλιστηρίου για όλους τους εργαζομένους, ιδιωτικό ασφαλιστήριο ατυχημάτων στην εργασία, ελαφρύ γεύμα σε κάθε βάρδια, επίδομα ύψους 300 ευρώ (μεικτά) για κάθε γέννηση παιδιού, καταβολή ημερομισθίου για κάθε εκπαιδευτική ημερίδα, laptop στα παιδιά των εργαζομένων που θα εισαχθούν επιτυχώς σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και άλλα πολλά για τα οποία αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μπορούμε να τα προσφέρουμε, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό 2.100 οικογένειες.

Ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείστε έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις για τους εργαζόμενους - όπως είναι η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τα κυλιόμενα ωράρια, η ασφάλεια των ελλιμενιζόμενων πλοίων κλπ. Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεινή και την ασφάλεια για αυτούς;

Η λιμενική βιομηχανία ήταν ανέκαθεν ένας χώρος απαιτητικός και για τον εργαζόμενο αλλά και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας της η DPort Services έχει επενδύσει στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά τεράστια ποσά για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Προσφέρουμε μέσα ατομικής προστασίας υψηλής ποιότητας και φροντίζουμε συνεχώς για την κατάρτιση του προσωπικού μας μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων και πιστοποιημένων φορέων εκπαίδευσης. Παράλληλα, προσπαθούμε για την επαγρύπνηση όλων με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων με διάφορα τεχνολογικά μέσα, με ηχητικά μηνύματα, προσωπικά sms, σημάνσεις, βίντεο και άλλα.

Σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους και τις συνθήκες εντόνων καιρικών φαινομένων, συνάψαμε συμφωνία με την εταιρεία ΣΕΠ για την εγκατάσταση ειδικού κλιματιζόμενου χώρου-καμπίνας στις γερανογέφυρες, ένα έργο ιδιαίτερο πολύπλοκο από άποψη σχεδιασμού και αδειοδότησης.

Το λιμάνι βρίσκεται σε λειτουργία 363 μέρες το χρόνο σε 24ωρη βάση. Για την καλύτερη οργάνωση της καθημερινότητας των εργαζομένων μας έχουμε δημιουργήσει ένα δικό μας ηλεκτρονικό σύστημα δημιουργίας βαρδιών με σκοπό η οργάνωση των προγραμμάτων εργασίας να είναι η καλύτερη δυνατή.

Σε ό,τι αφορά τα πλοία που εξυπηρετούμε, η εταιρεία μας έχει φροντίσει για συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου τους από τους εργαζόμενούς μας πριν την ανάληψη της εργασίας τους ώστε να βελτιστοποίησουμε την ασφάλειας των εργαζομένων μας.

Στη DPort δρομολογούμε συνεχώς δράσεις και εξετάζουμε καθημερινά τον τρόπο εργασίας μας ώστε να βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μας.

Τι μπορεί να περιμένει στο μέλλον η τοπική κοινωνία από την DPort, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων ζει στους γειτονικούς δήμους του λιμανιού στον Πειραιά;

Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων μας κατοικεί στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά. Στηρίζοντας τις οικογένειές τους, στηρίζουμε κατ’ επέκταση και την τοπική οικονομία του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής. Κάθε χρονιά προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σκοπός της κοινωνικής μας δράσης δεν είναι ο εντυπωσιασμός αλλά η ουσιαστική βοήθεια, η βοήθεια που κάνει τη διαφορά στους συνανθρώπους μας.