ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Harbor Lab: Μια από τις μεγαλύτερες αρχικές χρηματοδοτήσεις ναυτιλιακού startup

Harbor Lab: Μια από τις μεγαλύτερες αρχικές χρηματοδοτήσεις ναυτιλιακού startup
Μία από τις μεγαλύτερες αρχικές χρηματοδοτήσεις (seed stage) για startup που δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλίας εξασφάλισε η ελληνική Harbor Lab

Μία από τις μεγαλύτερες αρχικές χρηματοδοτήσεις (seed stage) για startup που δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλίας εξασφάλισε η ελληνική Harbor Lab.

Συγκεκριμένα, η Harbor Lab άντλησε το ποσό των 6,1 εκατ. ευρώ στην πρώτη χρηματοδότησης της με τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού της για τη διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων (disbursements).

Με τον όρο «λιμανιάτικα έξοδα» (disbursements) νοούνται όλα τα έξοδα που πραγματοποιεί ο πράκτορας για λογαριασμό των operators της ναυτιλιακής εταιρείας όσο το καράβι βρίσκεται στο λιμάνι. Τα λιμανιάτικα έξοδα αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη για τις ναυτιλιακές εταιρείες, μετά την παροχή καυσίμων για χρήση από τα πλοία (bankering), και φτάνει περίπου τα 120 δις. δολάρια το χρόνο.

Η ελληνική startup, η οποία έχει την έδρα της την Αθήνα, είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε λογισμικό SaaS (Software-as-a-Service) για την ανάλυση των λιμανιάτικων εξόδων το οποίο υπολογίζει αυτομάτως τα κόστη ελλιμενισμού βασισμένο στη συλλογή επικαιροποιημένων τιμών. Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα χρησιμοποιήσει αυτή την σημαντική χρηματοδότηση για να συμπεριλάβει στους κόλπους της εξειδικευμένο προσωπικό που θα εργαστεί για την ανάπτυξη και εξέλιξη των υπηρεσιών της, οι οποίες έχουν ήδη φέρει σημαντικές εξοικονομήσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια στη βιομηχανία της ναυτιλίας. Επίσης, θα μπορέσει να επεκταθεί περαιτέρω στις αγορές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Η παραπάνω χρηματοδότηση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που συγκεντρώθηκε από μία startup που δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλιακής τεχνολογίας σε αρχικό γύρο (seed stage). Οι VentureFriends και οι Speedinvest ηγήθηκαν του πρώτου γύρου, με την συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού επενδυτών όπως οι theDOCK, Signal Ocean, Motion Ventures, TecPier, Innoport, Charge VC και άλλων. Η εταιρεία έλαβε επίσης χρηματοδότηση από επιτυχημένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εταιρειών τεχνολογίας όπως ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής της Blueground.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Harbor Lab, Αντώνης Μαλαξιανάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολλά κενά στη διαδικασία της ψηφιοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν κλείσει, ωστόσο η διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων στις ναυτιλιακές εταιρείες είναι συχνά ανεπαρκής και επιρρεπής στη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα ο operator του πλοίου να μην έχει συχνά πλήρη εικόνα για τα συνολικά κόστη που σχετίζονται με τα port calls. Το DA Tool της Harbor Lab αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα και μπορεί να γλιτώσει από τους operators περίπου 2000 δολάρια ανά port call, όταν το πλοίο δραστηριοποιείται στην spot αγορά και 1500 δολάρια όταν βρίσκεται σε χρονοναύλωση».

Τα λιμανιάτικα κόστη συχνά περιλαμβάνουν τέλη ελλιμενισμού, τέλη ρυμούλκησης, τα οποία συνδυαστικά αποτελούν τα δεύτερο μεγαλύτερο κόστος μετά τα καύσιμα για τον operator του πλοίου. Μέσω του DA Tool της Harbor Lab, ο operator του πλοίου μπορεί να κάνει appoint έναν εκπρόσωπο στο λιμάνι, να επιβεβαιώσει τις σχετικές δραστηριότητες, και να συγκρίνει προσφορές εύκολα, μειώνοντας τη διαχείριση έως και 500% –ένας operator μπορεί να διαχειριστεί έως και 6-8 πλοία αλλά μπορεί να φτάσει έως και 40 πλοία μέσω της Harbor Lab πλατφόρμας. Αξιοποιώντας τον συνολικό αριθμό των port calls που δύνανται να διαχειριστούν εντός της πλατφόρμας, οι operators εξασφαλίζουν εκπτώσεις σε ναυτιλιακές υπηρεσίες και στα έξοδα αντιπροσώπευσης που χρεώνουν οι πράκτορες (agency fees) εξοικονομώντας κατά μέσο όρο το επταπλάσιο του ποσού που δαπανάται για τις υπηρεσίες της Harbor Lab.

Από τη δημιουργία της τον Μάρτιο του 2020, η Harbor Lab έχει λάβει θετικές κριτικές από τους χρήστες της, με παραπάνω από 10.000 port calls να υλοποιούνται με τη χρήση του λογισμικού της. Οι operators των πλοίων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα επωφελούνται από την καλύτερη εικόνα των λιμανιάτικων εξόδων, γρηγορότερη διαχείρισή τους και εξοικονομήσεις έως και 6% ανά call καθώς μπορούν να εντοπίσουν τις αποκλίσεις στα σχετικά έξοδα.