Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Φαρμασέρβ Λίλλυ: Κλινικές μελέτες πάνω από 70 εκατ. ευρώ
Ανανεώθηκε:
Περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ, επένδυσε η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ τα τελευταία 25 χρόνια στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της βιομηχανίας, για μία σειρά κλινικών δοκιμών, οι οποίες έδωσαν πνοή και τόνωσαν τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την αγορά εργασίας.
Ένα Ερευνητικό Κέντρο, το οποίο εδώ και 25 χρόνια αδιαλείπτως, αποτελεί συνώνυμο της καινοτομίας, της έρευνας και της υποστήριξης της μεγάλης οικογένειας των ασθενών.
Άλλωστε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους στην 25χρονη διαδρομή: Περισσότεροι από 2.500 Έλληνες επιστήμονες στο πλαίσιο διεξαγωγής 143 ερευνητικών προγραμμάτων για τη διερεύνηση 36 ερευνητικών μορίων σε 11 θεραπευτικές κατηγορίες και τη συμμετοχή πάνω από 16.000 ασθενών.
Μάλιστα όπως τόνισε ο εμπνευστής του Κέντρου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Διονύσιος Φιλιώτης, στο καλωσόρισμά του την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στο εμβληματικό αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, «υπέρτατος στόχος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς. Στα 25 χρόνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Εταιρίας, επενδύθηκαν περισσότερα από 70 εκ. €, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, τα οποία ενίσχυσαν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Στη διάρκεια του εορτασμού των 25 ετών του Ερευνητικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε απονομή αριστείων και διακρίσεων στους κορυφαίους ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Κέντρο, συνεισφέροντας σε τοπικές, Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις και πρωτιές.
Από τον λοιμό της Αθήνας, στο διακόνημα των ιατρών
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στο χαιρετισμό του επικεντρώθηκε στη σημασία του κοινού μετώπου Πολιτείας-Φαρμακευτικών Εταιριών-Επιστημόνων και Ενώσεων Ασθενών για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
Αξιοσημείωτη και συμβολική, ήταν η φράση του Θουκυδίδη που ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής για να υπογραμμίσει την σημασία του έργου της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ για τη δημιουργία ασφαλών φαρμάκων μέσω της περιγραφής του λοιμού των Αθηνών «ουδέ έν κατέστη ίαμα». Τόνισε επίσης στη διάρκεια της παρουσίας και του έργου της εταιρίας στο χρόνο, και την προοπτική που δημιουργείται από την προσπάθεια αυτή. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία του διακονήματος των ιατρών να προσφέρουν στους ασθενείς «ίαμα», ανακούφιση και θεραπεία, αλλά και το ρόλο της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στην καινοτομία και την έρευνα. Τόνισε ακόμη, ότι την εταιρεία την χαρακτηρίζει η διάρκεια και συνεχάρη τη διοίκηση και προσωπικά τον κ. Διονύση Φιλιώτη, για το πείσμα του.
Κωτσιόπουλος: Σύμμαχός μας η Φαρμασέρβ Λίλλυ
Από την πλευρά του, ο ΓΓ υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αναφέρθηκε στη δυναμική των κλινικών μελετών και στην αξιοποίηση των τεράστιων προοπτικών της Βιοϊατρικής Έρευνας στη χώρα μας, με συμμάχους στη διαδρομή αυτή, τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:
«Η κλινική έρευνα αποτελεί τον κύριο μοχλό εξέλιξης για την επιστήμη και απαραίτητο συστατικό για την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες. Για το λόγο αυτό, απ' την πλευρά μας, ως Πολιτεία, έχουμε μεθοδεύσει τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος για τη διενέργεια κλινικών μελετών:
- Θεσπίσαμε το αναπτυξιακό clawback, παρέχοντας κίνητρα και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των κλινικών ερευνών
- Ψηφίσαμε ρύθμιση για τη δυνατότητα των Νοσοκομείων να έχουν έσοδα από τις κλινικές μελέτες, με σκοπό την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού
- Διευρύναμε την υπάρχουσα άτυπη ομάδα εργασίας, ώστε να συμμετέχουν οι θεσμικοί φορείς, όπως η Ένωση Ασθενών, δημιουργώντας έτσι ένα εργαλείο ανταλλαγής απόψεων, επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης των κλινικών μελετών
- Θέσαμε την υλοποίηση κλινικών μελετών ως παράμετρο αξιολόγησης για τους Διοικητές των Νοσοκομείων
Με αυτά να έχουν ήδη γίνει, συνεχίζουμε δημιουργικά και στρατηγικά. Διοργανώνουμε το πρώτο μας μεγάλο workshop, το οποίο θα λάβει χώρα στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, στις 14 & 15 Δεκεμβρίου!
Στόχοι μας:
- Η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των κλινικών μελετών, αξιοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα του Workshop μέσα από τη συμμετοχή Φορέων, ερευνητών και Νοσοκομείων.
- Η λειτουργία πιλοτικών Νοσοκομείων, τα οποία θα υλοποιούν συστηματικά κλινικές μελέτες
- Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας
Με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, οι στόχοι μας, αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο 2023. Για πρώτη φορά, η χώρα μας δίνει στις κλινικές μελέτες την βαρύτητα που τους αναλογεί ως επιστημονικό και οικονομικό εφόδιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που στη διαδρομή αυτή, έχουμε συμμάχους όπως η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, με εμπειρία και όραμα!»
143 ερευνητικά προγράμματα και 16.000 ασθενείς
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Ιωάννης Χονδρέλης υπογράμμισε τα επιτεύγματα των 25 χρόνων δημιουργικής συνεργασίας με περισσότερους από 2.500 Έλληνες επιστήμονες σε 1.300 ερευνητικά κέντρα, στο πλαίσιο διεξαγωγής 143 ερευνητικών προγραμμάτων για τη διερεύνηση 36 ερευνητικών μορίων σε 11 θεραπευτικές κατηγορίες και τη συμμετοχή πάνω από 16.000 ασθενών. Επιπροσθέτως, περισσότερες από 190 δημοσιεύσεις & ανακοινώσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά έχουν προκύψει από αυτή τη συνεργασία.
Το 1998 η Lilly, όπως τόνισε ο κ. Χονδρέλης, εμπιστεύθηκε την πρώτη κλινική μελέτη φάσης 3, το 2004 την 1η κλινική μελέτη φάσης 2, ενώ το 2011 το Scrip, κατέταξε την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, στις 5 καλύτερες εταιρείες σε επίπεδο κλινικών μελετών.
Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Αικατερίνη Κουτσογιάννη, τόνισε ότι το κύριο ζητούμενο για τους ασθενείς, είναι η ασφάλεια της κλινικής μελέτης. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται σε όλη τη διάρκεια της πορείας της μελέτης αλλά και να συμμετέχει στον σχηματισμό των μελετών. Αναφέρθηκε επίσης στην Eupaty, Ευρωπαϊκή Ακαδημία ασθενών, η οποία έχει αναλάβει το κρίσιμο έργο της εκπαίδευσης των ασθενών, με 150 ασθενείς να έχουν εκπαιδευθεί μέχρι στιγμής.
Όταν η κλινική έρευνα συναντά την Αριστεία
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Κωνσταντίνος Ντζαμάρας, Clinical Operations Manager, ανέδειξε τη σημασία της Αριστείας στην Κλινική Έρευνα και ακολούθησε η απονομή, Αριστείων Κλινικής Έρευνας σε 8 ερευνητικές ομάδες για τη συνεισφορά τους στα Κλινικά Ερευνητικά Προγράμματα της Εταιρίας:
- Τομέας της Ογκολογίας και Ερευνητική Ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», με Διευθυντή τον Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Φλώρα Ζαγουρή.
- Ερευνητική Ομάδα του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού της EUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δρ. Ζαδάλλα Μούσλεχ και συνυπεύθυνη την Δρ. Μαρία Σώμαλη.
- Ογκολογικό Τμήμα της EUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης με επιστημονικά Υπεύθυνο τον Δρ. Κωνσταντίνο Παπαζήση.
- Ερευνητική Ομάδα της Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Δημήτριο Μαυρουδή.
- Ερευνητική Ομάδα της Παθολογικής Κλινικής της Κλινικής «ΘΕΡΜΗ» Θεσσαλονίκης με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Δρ. Εμμανουήλ Πάγκαλο.
- Ερευνητική Ομάδα του Διαβητολογικού Τμήματος του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών) με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Δρ. Ιωάννη Ντούπη.
- Ερευνητική Ομάδα του Ογκολογικού Τμήματος της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με Επιστημονικά Υπεύθυνους τους κ.κ. ομ. Καθηγητή Χαράλαμπο Καλόφωνο (Απρίλιος 1991-Σεπτέμβριος 2020) και Αν. Καθηγητή Άγγελο Κούτρα (Σεπτέμβριος 2020-σήμερα).
- Τμήμα Κλινικών Μελετών της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και Ομώνυμου Εργαστηρίου, Ε.Κ.Π.Α., Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Συρίγο.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τσαρούχης, Clinical Operations Manager, περιέγραψε το χτες, το σήμερα, αλλά και το αύριο της Κλινικής Έρευνας στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως αυτό διαμορφώνεται, με βάση τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στο χώρο.
Για την εξέχουσα προσφορά τους στην Κλινική Έρευνα, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους Καθηγητές κ.κ. Γεώργιο Κρεατσά, Βασίλειο Γεωργούλια και Δημήτριο Χατζηχρήστου, στη Δρ. Μαριάννα Μπενρουμπή, και στο Δρ Κωνσταντίνο Φαινέκο.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας, υπογράμμισε την προσήλωση της εταιρίας στον άνθρωπο και, ως εκ τούτου, στην Κλινική Έρευνα. «Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία, προβάλλεται η Ελλάδα στο εξωτερικό», τόνισε και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να προχωρήσουν από κοινού προς τον στόχο αυτό.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Γεράσιμος Σιάσος και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με τις ομιλίες τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος κα Αικατερίνη Κουτσογιάννη, η Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτριος Φιλίππου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας, της Εκκλησίας, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, των Ενώσεων Ασθενών, του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Greece κα Agata Jakoncic, και του ευρύτερου επιχειρηματικού κόσμου, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κος Αντώνιος Αυγερινός, πλήθος ιατρών και ερευνητών.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ορέστης Καχρίλας, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επιστημονικής Ενημέρωσης της εταιρίας.